Hoppa till huvudinnehållet

Vilka börsbolag ligger närmast med ett vaccin för covid-19?


Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har spridningen av coronaviruset gått in i en “ny och farlig fas” efter att antalet nya dagliga fall av smittade slagit rekord. På vaccinfronten händer det samtidigt väldigt mycket, givet förhoppningar om ett vaccin ute på redan i slutet av detta år eller tidigt nästa år. Antalet dödsfall globalt av covid-19 är i skrivande stund drygt 552 000.

Det finns många vaccin under utveckling för covid-19. Totalt finns det över 200 vaccinkandidater, varav 15 befinner sig i kliniska tester. Enligt Bloomberg Intelligence är de tidiga resultaten uppmuntrande, men det är en lång väg som återstår, givet att vaccin behöver vara väldigt säkra och inte förvärra den sjukdom som de riktar in sig mot. Sveriges egna nyutnämnda vaccinsamordnare Richard Bergström gör bedömningen att ett vaccin mot covid-19 kommer att finnas på marknaden tidigast i slutet av året, men det kommer inte att räcka till för alla.

Regeringar runt om i världen är villiga att spendera stora belopp på att försäkra sig om en snabb utveckling samt tillgång till ett vaccin när ett sådant finns på marknaden. Den amerikanska regeringen exempelvis har valt ut fem kandidater till projektet Operation Warp Speed – som syftar till att få fram coronavaccin inom två till tre kvartal. Samtliga erhåller finansiellt stöd för att snabba på utvecklingen. Andra länder har också slutit avtal med läkemedelsbolag för att försäkra sig om att befolkningen får tillgång till vaccin när marknadsgodkännanden erhållits.

Vilka läkemedelsbolag ligger längst fram?

Längst fram för att få fram ett vaccin ligger Astra Zeneca och Moderna, enligt WHO. Astra Zenecas vaccinkandidat ChAdOx1 studeras just nu i fas 2/fas 3, med ett potentiellt marknadsgodkännande redan nu i september. Läkemedlet har tidigare använts som både ett influensavaccin och mot tuberkulos. Astra Zeneca har tidigare sagt att man tänker sälja sitt vaccinläkemedel till ett självkostnadspris, med ett sannolikt doseringspris om 4 till 5 dollar. Astra Zeneca mottar dock betydande ekonomiska statliga stöd. Aktien är upp 6,3 procent sedan årsskiftet, men kursutvecklingen var stark dessförinnan.

Modernas har dock nyligen försenat sina planerade fas 3-tester med en vaccinkandidat mot coronaviruset. Orsaken ska vara förändringar som görs i studieprotokollet. Testerna skulle ha inletts den 9 juli men försenas nu utan vetskap om hur länge. Beskedet fick aktien att tappa 4,9 procent. Bolagets vd Stephane Bancel har bemött uppgifterna och sade till CNBC att företaget fortfarande siktar på att inleda tester i juli. Moderna skrev även på Twitter att bolaget arbetar nära myndigheten NIH med att anpassa slutliga testplanen för att kunna starta i tid. Även om kursutvecklingen har varit svag den senaste månaden summerar kursuppgången sedan årsskiftet för Moderna-aktien till 215 procent.

Två andra vaccinkandidater som potentiellt kan godkännas i år är BNT162b1 från Pfizer och BioNTech samt Novavax coronavaccin. BNT162b1 är ett så kallat mRNA-vaccin och anses av Bloomberg Intelligence vara det mest avancerade på marknaden, tillsammans med Moderna Therapeutics vaccin. De använder genetiskt material som orsakar en immunrespons. Huruvida denna immunrespons är tillräcklig för att skydda mot en infektion eller hur länge skyddet varar är oklart, bedömer Bloomberg. Enligt FDA:s riktlinjer för covid-19 vaccin krävs det mer för ett godkännande om det rör sig om nyare vaccinteknologier, jämfört med redan godkända teknologier. Således kommer vaccin byggandes på mRNA-teknologier utsättas för en tuffare prövning. Detta gäller även de vaccin som bygger på adenovirala vektorbaserade strategier, vilket inbegriper Astra Zenecas ChAdOx1.

Kursrusningar bland de mindre bolagen

Både BioNTech och Novavax har haft starka kursutvecklingar i år, men den senare sticker ut rejält. Novavax-aktien stod i fyra dollar vid inledningen av året, men står nu i strax under 100 dollar. Bolaget meddelade nyligen att man kommer få 1,6 miljarder dollar från amerikanska myndigheter för att fortsätta utvecklingen av ett vaccin. Kapitalet kommer hjälpa bolaget att genomföra kliniska studier i människa och etablera tillverkningsmetoder för att kunna skicka ut 100 miljoner doser så tidigt som i slutet av året. Kursuppgången i procent summerar därmed till nästan 2 400 procent, vilket gör det till den aktie i USA som gått starkast i år. Bioteknikföretaget Vaxart som också utvecklar ett coronavaccin hamnar på andra plats med en uppgång om drygt 2 200 procent.

På svenskt håll finns det ett antal mindre svenska bolag som utvecklar läkemedel och vaccin mot coronaviruset, däribland ExpreS2ion och Kancera. ExpreS2ion utvecklar ett vaccin mot covid-19 medan Kancera utvecklar ett läkemedel. Paret utgör de aktier som gått starkast på den svenska börsen, i likhet med Novavax. Uppgångarna sedan årsskiftet landar på 560 respektive 472 procent. Även om deras kandidater ligger längre från marknaden än exempelvis Astra Zeneca och Moderna så ser marknaden positivt på bolag som verkar för att stävja coronavirusutbrottet. Många andra vinnaraktier bland de svenska småbolagen har också kopplingar till coronaviruset, om än mer indirekta.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Leo
Leo
2020-11-18 07:14
  • Det ska inte finnas några som helst politiska motiv vad avser valet av vaccin , eftersom det ytterst handlar om människors väl och vr. Därom tror jag alla är överens om eller…?