Hoppa till huvudinnehållet

Vietnams fiskexport är fjärde störst i världen – En djupdykning landets fiskeindustri

Vietnam är världens fjärde största exportör av sjömat, endast Norge, Kina och EU som helhet exporterar mer än Vietnam.

Många investerare likt jag själv tittar väldigt noga på den vietnamesiska fintech-sektorn. Man kan läsa spaltmeter om den industriella revolutionen 4.0 som nationella tidningar vurmar så mycket om. Det få tittar på är den traditionella industrin i landet. Inte lika hajpad och kan bitvis kännas ganska ointressant. Som en stor älskare av fisk och skaldjur, även gammal sportfiskare, har jag börja läsa på om den vietnamesiska fiskeindustrin. Jag tänkte ta och dela med mig av det jag har hittat och givetvis med fokus på börsen.

Vietnam är världens fjärde största exportör av sjömat, endast Norge, Kina och EU som helhet exporterar mer än Vietnam. De arter som landet exporterar mest av är svarta tigerräkor, pangasius (kattfisk) och tonfisk. Vietnams främsta fiskexport är pangasius där Vietnam innehar förstaplatsen. I fjol exporterades vietnamesisk pangasius för totalt strax under $2 miljarder dollar. Navet för fiskeindustrin i Vietnam är Mekongdeltat som ligger i södra Vietnam och täcker en yta av 40000 kvadratkilometer.

Politik

Regeringen har som mål att se att Vietnam blir världens största fiskexportör 2020. I och med detta mål så skulle landets fiskexport uppgå till hela 35 procent av Vietnams BNP. 2018 exporterade Vietnam fisk och fiskprodukter för $9 miljarder dollar, en ökning med 8,4 procent från 2017. Tillväxten kunde ha sett ännu bättre ut då EU gav Vietnam ett gult kort då man anser att landet inte har gjort tillräckligt för att bekämpa olagligt, orapporterat och oreglerat fiske. Exporten till EU uppgår idag till 11 procent av den totala exporten. Skulle det gula kortet bli ett rött kort, dvs. om man trots varningen inte ser några förbättringar, förbjuds Vietnam från att sälja till medlemsstater inom EU. Innan hösten 2017 uppgick exporten till EU uppemot 17 procent.

Pangasius – Vietnams motsvarighet till norskodlad lax

Vietnams främsta fiskexport är pangasius där Vietnam innehar förstaplatsen. I fjol exporterades pangasius för strax under $2 miljarder dollar. Under 2018 producerades 1,3 miljoner ton pangasius i Vietnam, den siffran väntas stiga måttligt framöver då odlingarna har problem med hög dödlighet hos fiskarna före produktion och dålig kvalité på fiskyngel. Efterfrågan ökar stadigt och mycket tyder på att en prisuppgång på vietnamesisk kattfisk ligger i korten.

En annan orsak till att produktionen väntas stå stilla eller öka måttligt är amerikanska anti-dumpningsavgifter på importerad fisk till USA. Avgiften är i ett steg för att skydda amerikansk fiskenäring. En marknad som däremot hyllar den vietnamesiska fisken är grannländerna i Sydostasien. Försäljningen till ASEAN-området steg med 37,7 procent under första halvåret 2018 jämfört med samma period år 2017, ledd av Thailand, Singapore och Filippinerna. Frågan man ställer sig är, hur kan man kapitalisera på den växande vietnamesiska fiskexporten?

Ett axplock av bolagen

Vinh Hoan Corporation – VHC

Börskod HOSE:VHC

VD: Ms.Nguyen Ngo Vi Tam

Vietnams största producent av Pangasius och grundades av Madame.Truong Thi Le Khanh 1997 med sitt huvudsäte i Sa Dec, Dong Thap-provinsen i Mekongdeltat. 2007 listades bolaget på Ho Chi Minh-börsen och samma år öppnades även en Vin Hoan USA i staden Milpitas i Kalifornien.

2010 korades Vin Hoan till den största pangasiusproducenten i världen. Produktionen erhöll en så kallad ASC-märkning och samma år kom larmen om att torsken var påväg att bli utrotningshotad vilket ledde till att pangasius blev ett hett billigt alternativ. 2016 korades bolaget av Forbes som en av de topp 50 främsta börsbolagen i Vietnam.

Bolaget omsatte $400 miljoner och en vinst på $62,5 miljoner dollar 2018. Bolaget har en väldigt låg skuldsättning, debt to assets endast 20 procent, och en hög EBIT marginal på 18,92 procent under samma år. Price-to-book handlas bolaget till 2,18 och har legat mellan 1,29-2,23 senaste fem åren. Andelen utländska ägare uppgår i skrivande stund till 36 procent och aktien handlas till P/E 5,90. Bolaget delar ut 20 procent av överskjutande vinst och i december i fjol uppgick yielden till 2 procent.

Minh Phu Seafood Corporation – MPC

Börskod UPCoM: MPC

VD: Mr.Le Van Quang

Minh Phu Seafood Corporation grundades 1992 och är idag Vietnams största producent av tigerräkor. På den internationella marknaden är de i det absoluta toppskiktet. Exportvolymen blev rekordhög i augusti 2018 då exportkontrakten ökade kraftigt. Minh Phu exporterade 8 354 ton räkor i månaden och ökade med 35,2 procent från föregående år och nådde den högsta volymen i företagets historia, enligt ett pressmeddelande i september. I samma pressmeddelande framgick det att företaget exporterade 39 354 ton mellan januari och augusti 2018, en ökning med 18,3 procent från 2017.

Företagets augusti-export var värd $89,7 miljoner dollar, 17,9 procent högre än samma månad förra året. Försäljningsvärdet till USA uppgick till $43,6 miljoner dollar samma månad, en ökning med 42,4 procent från 2017. Försäljningssiffrorna från augusti innebär att USA blir därmed kvar i topp som den ledande importören av Minh Phus räkor, följt av Japan, Europeiska unionen och Sydkorea.

Minh Phu omsatte $733,7 miljoner och $35,5 miljoner dollar i nettovinst under 2018. Bolaget har en ganska hög skuldsättning med en debt-to-assets på 50 procent. Under 2018 hade bolaget en EBIT-marginal för helåret. Aktien handlas till P/E 8,7 och price-to-book värderas till 1,94 just nu. Däremot betalar Minh Phu ut en helt okej utdelning med en yield på 3,4 procent i skrivande stund.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

/Fredrik, Frontier Vietnam

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm