Hoppa till huvudinnehållet

Varannan ung upplever ekonomisk ojämlikhet

En av tre svenskar anser relation de lever i inte är ekonomisk jämställd. Det visar en undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Nordnet. Allra störst ojämlikhet upplever unga vuxna. Här ger jag tips på hur man jämställdhetssäkrar ekonomin.

Nordnet har via Yougov låtit svenskarna svara på frågan ”upplever du att du och din partner är ekonomiskt jämställda?”. En av tre svarar att de inte är det, och andelen är ungefär lika hög hos både män och kvinnor.

Eftersom vi vet att det oftare, men självklart inte alltid, är så att kvinnor i högre utsträckning är den ekonomisk svagare parten i en relation så tyder ju det på att det finns en insikt hos både män och kvinnor att det finns ojämlika strukturer i relationen.

Undersökningen visar också att unga vuxna i ett hushåll utan barn upplever stor ojämställdhet i ekonomin. Här svarar 45 procent, alltså nästan varannan ung vuxen, nej på frågan om de upplever att de är ekonomiskt jämställda med sin partner.

Kännbart med olika ekonomiska förutsättningar

Det skulle ju kunna handla om att när man är ung så kan det bli oerhört kännbart att man kommer från olika ekonomiska förhållanden? Man har ju ännu inte hunnit bygga upp en egen gemensam norm. Om den ena parten kanske har bostad och fonder som föräldrar sparat i, medan den andra inte har något av det, så blir de olika förutsättningarna inte sällan ganska påtagliga. Sådana skillnader kan kännas svåra att överbrygga.

En annan förklaring kan vara att det är i unga år vi studerar på universitet eller högskola, och att inkomstskillnaderna kan vara stora om den ena i en relation lever på studiemedel och den andra har en inkomst.

Prata pengar

Mitt tips till unga par är framför allt att prata.

Det kan kännas svårt och tråkigt att prata om just pengar, men om någon ständigt måste vara spara och den andra kan vara slösa kan det tära på relationen på sikt. Har man en öppen dialog kring ekonomin ökar dessutom förutsättningarna för att kunna bygga en hållbar hushållsekonomi gemensamt längre fram.

Den ekonomiska ojämställdheten upplevs enligt undersökningen som större i hushåll med lägre inkomst än med högre, och personer inom arbetaryrken svarar i högre utsträckning än de i tjänstemannayrken att de inte är ekonomiskt jämställda.

Vi vet att deltidsarbete är vanligare inom arbetaryrken, särskilt de som är kvinnodominerade och där deltidsarbete i vissa fall är norm hos arbetsgivaren. Det kan ha betydelse för den upplevda jämställdheten.

Mina tips för en jämställd ekonomi:

Prata, prata, prata. Prata ekonomi är nyckeln, även om det är trist.

Ta ekonomiska beslut som rör er båda tillsammans. För att nå ekonomisk jämställdhet måste båda parter kunna ta finansiella beslut. Annars har en partner per automatik ett övertag.

Det är rimligt att den part som har den största inkomsten också tar en större andel av de gemensamma utgifterna.

Kompensera den som är hemma mest med barnen. Exempelvis genom ett sparande. Och det sparandet bör göras till enskild egendom i ett äktenskapsförord, annars ingår det i en eventuell framtida bodelning.

Det går också att föra över pensionsrätter inom premiepensionen mellan makar, för att jämna ut framtida pensionsskillnader. Detta anmäler man på Pensionsmyndighetens hemsida.

Är ni inte gifta? Om en av er köper förbrukningsvaror och den andra kapitalvaror som bil eller båt, som inte nödvändigtvis är för gemensamt bruk, så kan det kännas orättvist vid en eventuell separation när var och en har rätt till det hen har betalar för. Tänk till vem som betalar vad.

Hur gör du för att jämställdhetssäkra ekonomin?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm