Hoppa till huvudinnehållet

Tidiga positiva tecken för uppgång

Detta inlägg är marknadsföring.

Just nu kan en del positiva tecken konstateras, även om det är i ett “tidigt” skede, men situationen ser bättre ut nu än för ett par månader sedan.

I senaste analysen tittade jag på ett antal riskindikatorer som kan vara användbara för att hantera nedgångsfaser på börsen. I det här lite kortare inlägget går jag tillbaka ett steg och tittar på volatilitetsindikatorn VAP (Volatility Average Points) som signalerat nedgång sedan årsskiftet ungefär.

Ni som följer mina analyser vet att jag hellre fokuserar på volatilitet än tex volym och andra marknadsparametrar. Det intressanta jag ser just nu är att den värsta skräcken hos marknaden verkar ha lagt sig, och det syns i diagrammen nedan som avtagande amplitud hos den blå kurvan i fältet näst längst ned. Den representerar den procentuella skillnaden mellan gårdagens stängningskurs och kursen “idag”. Det blir ett effektivt mått på volatiliteten över tid. Fyra index visas nedan, och för samtliga av dessa har volatiliteten avtagit senaste veckan. Tydligast tendens visar tyska DAX-index (överst till höger). Den nedre kurvan (VAP-poäng) har börjat stiga och ligger ovanför det röda området som indikerar en direkt säljsignal. Även OMXS30 visar liknande tendens – med VAP-poäng strax över säljgränsen senaste veckan. Om samma utveckling fortsätter närmaste tiden har vi snart en teknisk köpsignal på plats baserad på just volatilitet.

Det är endast tekniktunga Nasdaq 100 som visar lite mindre positiva tecken, och VAP ligger fortfarande i säljområdet. Det återstår att se om en eventuell uppgång blir tillräckligt bred för att dra med sig även teknikaktierna.

Den andra positiva signalen ligger i genomsnittliga säsongsmönstret som indikeras av den lite grövre rosa kurvan, Predictive Average. Kurvan baseras på de 18 senaste årens genomsnittsutveckling, och är förskjuten 3 månader “in i framtiden”. Det tjockstreckade avsnittet representerar kommande kvartals genomsnittliga kursutveckling för respektive index. För OMX och DAX ser vi en närmast sidledes rörelse, medan det för USA-indexen ser betydligt starkare ut med stabila uppgångar i genomsnitt. Om mönstret upprepas kan vi få se stabilare börs framöver.

Här kan du läsa mer om VAP och Predictive Average

Happy trading!

/Rikard Nilsson
Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm