Hoppa till huvudinnehållet

Swedish Match – svensk mästare i återköp

Pressbild Swedish Match.
Snustillverkaren Swedish Match har en lång och anrik historik men vi nöjer oss här med att backa bandet till våren 1996 då Volvo som ett led i renodlingen av fordonskoncernen delade ut aktier i Swedish Match till sina aktieägare. Swedish Match noterades som ett självständigt bolag på Stockholmsbörsen i maj 1996. Aktien började handlas till drygt 20 kronor och stängde vid årets slut 1996 på 24 kronor. 

Villkoren vid avknoppningen var att en aktie i Volvo gav en aktie i Swedish Match. Det innebär att de två bolagen vid noteringen hade lika många aktier utestående, 463,6 miljoner aktier. Swedish Match har inte genomfört någon företrädesemission sedan börsnoteringen, men inlösenprogram genomfördes 1998 och 2000.Swedish Match har under årens lopp successivt återköpt och därefter makulerat egna aktier, vilket mer än halverat antalet aktier i bolaget.

En granskning av årsredovisningarna visar att antalet utestående aktier minskade till 375,1 miljoner aktier år 2000, 305,9 miljoner aktier år 2005, 214,8 miljoner aktier år 2010 och 188,9 miljoner aktier år 2015. Återköpen har därefter fortsatt och per den 25 september i år har bolaget 171,5 miljoner aktier utestående aktier borträknat återköpta aktier.Det innebär att antalet aktier i bolaget har minskat med 63 procent på 22 år, vilket troligen är svenskt rekord i återköp av egna aktier.

Aktiekursen har stigit från dryga 20 kronor till ett nytt kursrekord på knappt 534 kronor i somras. Aktien har därefter rekylerat ned och handlas nu kring 455 kronor. Swedish Match har alltså gett mer än 20 gånger pengarna i avkastning under sina 22 år på börsen oräknat utdelningar. Börsvärdet var 11,1 miljarder kronor vid årets slut 1996 för att ha ökat till 78,0 miljarder kronor i skrivande stund.Swedish Match har också varit en pålitlig utdelningsaktie. Utdelningen för 1996, det första året på börsen var 1,10 kronor per aktie och utdelningen för 2017 blev 16,60 kronor per aktie. Enbart den senaste femårsperioden 2013 till 2017 har bolaget lämnat utdelningar på totalt 12,8 miljarder kronor och återköpt egna aktier för 6,7 miljarder kronor. Det blir en överföring av kapital till aktieägarna på 19,5 miljarder kronor, motsvarande 3,9 miljarder kronor per år.Vinstmaskinen är den höglönsamma snustillverkningen. Rörelsemarginalen för snus var 43,0 procent för helåret 2017 och 45,8 procent för det första halvåret 2018.

Swedish Match brukar ofta utpekas i media som en uppköpskandidat. Ägarbilden har alltid domineras av institutionella investerare och idag är kapitalförvaltarna Blackrock och Oppenheimer de största ägarna. Swedish Match drivs dock redan idag som om det vore ägt av ett private equity-bolag med ett negativt eget kapital och en nettolåneskuld på 2,4 gånger rörelseresultatet före avskrivningar. Den mycket stabila intjäningen gör dock att bolagets långivare inte har några problem med belåningen. Den troligaste eventuella budgivaren på Swedish Match är därför troligen en industriell köpare som ett tobaksbolag som kan uppnå synergier i driften genom ett uppköp.

Henrik Öhlin, Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm