Hoppa till huvudinnehållet

Svenskarna tror Biden är bäst för börsen

Joe Biden som president i USA vore bäst för börsen de kommande fyra åren. Det tror åtminstone svenskarna enligt en färsk Yougov-undersökning, gjord på uppdrag av Nordnet.

Vi har bett undersökningsföretaget Yougov ställa frågan ”Vilken av kandidaterna i det amerikanska presidentvalet tror du är bäst för börsen de kommande fyra åren?” till ett representativt urval av svenskar avseende ålder, kön och geografisk ort. Hela 44 procent svarar Joe Biden, medan 26 procent svarar Trump.

Svenskarna tror alltså att Biden är den president som gör att börsen mår bäst de kommande åren. Generellt skulle ju en hypotes kunna vara att svenskarna i högre utsträckning helt enkelt gillar Biden snarare än Trump. Undersökningens resultat går ju lite stick i stäv med det faktum att börsen ju faktiskt har gått bra under Trumps mandatperiod – aktiemarknaden gillar avregleringar och skattelättnader, som ju är viktiga ingredienser i Trumps politik. Trump har flertalet gånger visat att han gärna mäter sin framgång i aktiekurserna,

Kanske har många sett och läst rubrikerna om handelskrig, och antar att retoriken blir lite mjukare med Biden vid rodret? Men då ska man ha med sig att även Joe Biden är för en hård linje mot Kina, även om oförutsägbarheten i kommunikationen lär minska.

Män tror mer på Trump

Undersökningen visar intressant nog en stor skillnad mellan män och kvinnor, där andelen kvinnor som tror att Trump vore bäst för börsen är nere på låga 13 procent. Hälften av kvinnorna i undersökningen svarar att Joe Biden vore bäst för börsen. Här syns också en stor osäkerhet, hela 37 procent av kvinnorna svarar att de inte vet. Detta att jämföra med att 39 procent av männen svarar Trump, medan 38 procent svarar Biden. Bland männen tror alltså något fler att Donald Trump vore det bästa för börsen de kommande fyra åren.

Vi vet sedan tidigare att fler män än kvinnor är aktiva på börsen. Två tredjdedelar av Nordnets kunder är exempelvis män, även om andelen kvinnor glädjande nog är ökande. En hypotes skulle ju kunna vara att den som är aktiv på börsen och i sitt sparande i högre utsträckning har de senaste årens goda börsutveckling i åtanke när man värderar kandidaternas inverkan på börsen? Då faller Trump helt enkelt väl ut.

Fråga: Vilken av kandidaterna i det amerikanska presidentvalet tror du är bäst för börsen de komman de fyra åren?

  • Donald Trump: 26 %
  • Joe Biden: 44 %
  • Vet inte: 30 %

Kvinnor:

  • Donald Trump: 13 %
  • Joe Biden: 50 %
  • Vet inte: 37 %

Män:

  • Donald Trump: 39 %
  • Joe Biden: 38 %
  • Vet inte: 23 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 30 september-2 oktober 2020 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Vilken av kandidaterna tror du är bäst för Stockholmsbörsen under de kommande fyra åren?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-10-07 13:45

26 % var inte dåligt efter fyra år av negativa skriverier om Trump.
Undersökningar visar att för kvinnor är det viktigt att socialt accepteras av gruppen. Inte sticka ut.
I detta fall får gruppen representeras av etablissemanget och den vedertagna bilden av Trump.
Förövrigt tror jag aldrig att skattehöjningar har varit bra för börsen. Vilket det blir om Biden vinner.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm