Hoppa till huvudinnehållet

Vill du börja med aktier? Spana in investmentbolagen!

Har du bestämt dig för att börja investera i aktier, men vet inte hur du ska börja eller vad du ska välja? Det är fullt förståeligt. Det finns hundratals aktier på Stockholmsbörsen så det är inte helt lätt att välja. Ett vanligt råd till mindre rutinerade är att köpa aktier i bolag vars varor och/tjänster du själv nyttjar. Personligen kan jag tycka att det är ett bra början, men bara för att man själv handlar på tex HM är det inte givet att det är en bra aktie att äga (uppenbarligen…). Ett annat vanlig råd är “köp investmentbolag”. Det rådet är jag mer positiv till och det ger jag ofta till vänner som vill börja med aktier.

Vad är ett investmentbolag?

Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra bolag, ofta äger de så stora aktieposter att de aktivt kan påverka bolagens inriktning och framtid. Fördelen med att köpa aktier i ett investmentbolag är att man själv slipper utvärdera och välja enskilda bolag, då investmentbolaget redan har gjort det urvalet. Du kan därmed relativt enkelt skapa en portfölj innehållande många olika bolag bara genom att äga ett eller ett fåtal investmentbolag. Investmentbolagens “förvaltningskostnad” (här beräknat som förvaltningskostnad/substansvärde när det värdet finns, annars kostnader/substansvärde) är dessutom betydligt lägre än de flesta aktiva aktiefonderna. Detta gör att det kan vara mer attraktivt och lönsamt att köpa investmentbolag istället för aktiefonder, även om man beaktar courtagekostnaden för inköpet av aktierna.

Hur väljer man investmentbolag?

Personligen kikar jag främst på vilka de största innehaven är, hur aktien har presterat de senaste åren, hur den ser ut tekniskt sett (MA200) och framför allt om den handlas till rabatt eller premie. Vad menar jag med premie eller rabatt? Jo, om investmentbolagets aktie kostar mindre än dess “substansvärde” (dvs de ingående aktiernas värde) så handlas den till “rabatt”, tex  så kostar Investor B bara 378,80/styck men värdet på aktierna de äger är 497:-, dvs det är en rabatt på nästan 24%. Himla bra! Motsatsen är när vi betalar mer för aktien än vad de ingående aktierna är värda, tex Latour kostar idag 102,50 men de ingående aktierna värderas bara till 98:-.

Nedanstående bild ger en lite mer detaljerad beskrivning av de största investmentbolagen på Stockholmsbörsen (som redovisar substansvärde). Informationen är hämtad från bolagens hemsidor, deras senaste rapport samt från Börsdata.

Investmentbolag är inte bara en bra “nybörjaraktie”, utan det är även en trygg bas i en diversifierad portfölj. Jag äger själv Investor, Industrivärden, Kinnevik och Svolder. Bure har jag haft men idag har jag istället deras innehav Vitrolife och Mycronic. Nu handlas den till rabatt så det är kanske dags att omvärdera.

Historisk avkastning

Historiskt sett så har investmentbolagen utklassat Stockholmsbörsens index OMXS30 med råge. Det är i mitt tycke ett bra skäl varför man ska välja investmentbolag i stället för en indexfond eller enskilda aktier (om det inte är så att du är himla duktig på att välja högpresterande aktier). Nedanstående bild visar hur de nio största investmentbolagen har presterat de sista fem åren i jämförelse med OMXS30. Skillnaderna är gigantiska!

Jag vill slå ett slag för IBindex.se som är en utmärkt sida för att se om bolagen handlas med rabatt eller premie samt bolagens innehav. Sidan är gratis och det är främst där jag tittar när jag ska jämföra investmentbolag. Enkelt och okomplicerat, det gillar vi! Nedan ser du deras sammanställningstabell. Siffrorna kan skilja från min tabell ovan då vi har räknat från olika datum, men jag tycker att den är himla bra för att för att enkelt se vilka bolag som är prisvärda för stunden.

Vilka investmentbolag äger du? Och vilka ska du fylla på? Jag ska nog handla lite Traction och Eastnine.

Ha en härlig juletid och hoppas att du får många lediga dagar utan måsten och hets!

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-12-28 10:16

Tack for bra artikkel. Er slike investmentbolag også tilstede på de andre nordiske börsene? Ser at Spiltan investmentbolag fondet kan være en måte å eksponere seg mot de svenske investmentbolagen..

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-28 18:02

Tack! Kollade på Börsdata och det finns en hel del nordiska investmentbolag. De måste jag kolla vidare på! Spiltans Investmentbolagsfond är ett bra alternativ om man inte kan eller vill handla enskilda svenska investmentbolag.

Anonym
Anonym
2017-12-29 17:04

Tack för att du nämner ibindex i blogg posten, men eftersom du också nämner MA200 så tänkte vi passa på att tipsa om en annan sida som vi driver. http://ma200.se där du kan se glidande medelvärden för aktierna på stockholmsbörsen.

Mvh
Johan på ibindex

Anonym
Anonym
2018-01-03 09:40

Investmentbolag äger inte andra bolag. Det är konglomerat som gör. Investmentbolag är DELÄGARE i andra bolag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-06 19:06

Bra förtydligande! Jag är nog för insnöad på aktieägande så jag uttryckte mig slarvigt. Detta är nu korrigerat. 🙂