Hoppa till huvudinnehållet

Skillnad i sparintresse bland ministrarna

Onödigt dyrt och portföljer som närmast vittnar om ett ointresse för sparande. Men några ministrar tycks ha ett intresse för sitt sparande och har gjort medvetna val. Det framkommer i Dagens Nyheters genomgång av statsrådens sparande.

Du kan läsa artikeln, där jag uttalar mig, här och där se hur ministrarnas portföljer ser ut.

Min första tanke när jag fick “recensera” ministrarnas portföljer är att det syns rätt tydligt vilka statstråd som tycks vara intresserade av sitt sparande, och vilka som har ett mindre intresse och kanske har låtit en rådgivare på banken plocka ihop en portfölj av bankens egna fonder. Jag tror att flera av statsråden med enkla val exempelvis skulle kunna minska de avgifter de betalar. Flera har bara fonder hos en och samma bank, och då är frågan förstås om man jämfört fonder avseende avgift, avkastning på ett aktivt sätt. Förmodligen inte.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ser ut att ha ett intresse med medvetna val. Här finns stor exponering mot småbolag, som ju gått bra, samt hållbarhet. Här är hans portfölj (källa:DN):

Brown Advisory Smaller Funds

Handelsbanken Hållbar Energi

JPM Emerging Markets Opportunities Fund

Lannebo Sverige Plus

Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vision

Nordea Asian Stars

Nordic Cross Bull

Schroders ISF Global Climate Change Eq.

USD Schroders ISF Indian Equity

SPP Global Solutions

Swedbank Robur Asienfond

Det återstår givetvis att se om även 2022 kan bli småbolagens år. Kanske hämtar Shekarabi hem vinsten i den Indienfond han har.Indien har ju gått väldigt, väldigt bra det senaste året till följd av lyckade vaccinationskampanjer och stark återhämtning i ekonomin. Jag gissar att mycket pengar generellt gått från Kina till Indien under åtminstone andra halvan av 2021.

Vidare tycks Shekarabi gilla aktiv förvaltning, och väljer det framför de allra billigaste fondvalen. Men det kan ju tyda på ett stort intresse, en vilja att vara aktiv och förtroende för respektive förvaltare. Lena Hallengren och Eva Nordmark är två andra ministrar med god spridning mellan många olika marknader. Anna Hallberg har ett stort sparande, med mycket indexfonder. På så sätt får hon ned sina avgifter.

Allt samlat i en enda storbanksfond

Så har vi de ministrar som inte tycks vara särskilt intresserade av sitt sparande. Finansminister Mikael Damberg har en fond, och det är Swedbank Robur Kapitalinvest. Fonden kanske känns igen för den som minns Aktiespararnas process mot Robur för att ha låtit spararna betala för aktiv förvaltning när det egentligen handlat om en dold indexfond. Nu har fondens strategi ändrats och förvaltningen, om man ser till nyckeltalet tracking error, blivit mer aktiv. Men fonden kostar fortfarande 1,25 procent, är väldigt, väldigt stor och det är Dambergs enda innehav. Det kanske är ett aktivt val att göra på det sättet, men jag tror inte det vore problematiskt för en finansminister att ha mer diversifiering i sin portfölj. Dessutom finns billigare val om man vill vara passiv. Även Lina Axelsson Kihlbom har bara en fond, och det är Kapitalinvest.

Även Anders Ygeman har en fond, KPA Etisk Blandfond. Blandfonder kan ofta vara dyra men här har vi en billig sådan, så ska man välja någon blandfond tycker jag det är ett bra val. Dock skulle säkert Ygeman kunna få ut mer genom att diversifiera sitt sparande mer.

Vi ser flera fond i fonder och blandfonder hos statsråden, som Ida Karkianen och Karl-Petter Thorwaldsson. Nu vet jag inte deras placeringshorisont, men det är sällan de billigaste valen om man ska uttrycka det så.

Statsministern äger inga fonder

Man kan notera att statsministern inte har några innehav. Och en statsminister, eller en finansminister, bör inte äga enskilda aktier, anser jag. Då kan man ställas inför situationer där intressekonflikter kan uppstå. Men nog bör även en statsminister kunna äga breda passiva indexfonder, så som en indexföljande globalfond. Det vore oproblematiskt, som jag ser det. Inte heller klimat- och miljöminister Annika Strandhäll äger några fonder. Jag tror att det är en bra sak för en minister att ha ett sparande i fonder. Det ökar förståelsen för hur börsen, aktiemarknaden, näringslivet och våra företag fungerar.

Läs som sagt gärna hela artikeln här.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm