Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna Nordnets PB-kunder satsat på under årets första halva

Nibe, Nvidia, Novo Nordisk. Och så Handelsbanken. Det är vad Nordnets Private Banking-kunder satsat på under årets första halva.

Aktier som köpts

Mest nettoköpta aktier bland Nordnets PB-kunder under årets första halva:

Handelsbanken

Nibe

Investor

Volvo

Nvidia

Novo Nordisk

Evolution

Boliden

Essity

Betsson

Handelsbanken fortsätter att vara ett populärt köp. Banken befinner sig i ett tufft läge där det ska sparas in på kostnader, men samtidigt görs satsningar en hel del analytiker har svårt att förstå. Dessutom gör en förmodad räntenedgång att guldåren för bankerna i ett stigande ränteläge möjligen går mot sitt slut. Allt som allt har detta pressat Handelsbanken-aktien, vilket fått Nordnets private banking-kunder att trycka på köpknappen, möjligen i kombination med att utdelningen fortfarande lockar.

Nibe har pressats rejält på börsen i år, men bolaget är trots allt och fortsätter vara en gammal spararfavorit. Ökad konkurrens och annat går emot bolaget just nu, men Nordnets private banking-kunder tror på revansch.

Volvo har länge varit ett populärt val bland Nordnets private banking-kunder, och i nästa rapport återstår att se om bolaget kan klara att hålla uppe marginalerna lika fint som i Q1-rapporten. Dessutom är Volvo ett populärt ”utdelningscase”.

Intressant att se är också att private banking-kunderna satsar på utländska ångvältar som AI-hajpens absoluta vinnare Nvidia och danska läkemedelsjätten Novo Nordisk. De rider båda på strukturella trender, AI och ökad förekomst av välfärdssjukdomar, och har gått som tåget på börsen. Det är ett tåg man inte vill missa.

Aktier som sålts

Mest nettosålda aktier bland Nordnets PB-kunder under årets första halva:

Scandic Hotels Group

Hexagon

Orrön Energy

SAS

Storytel

Mips

Solventum

Swedencare

Billerud

Ferronordic

Scandic Hotels Group har gått bra på börsen det senaste året, vill många blankares förtret. Bolaget har ökat vinsten och lyckats höja priserna, trots lågkonjunktur. Positiva faktorer framöver kan vara en svag krona och en eventuell “coolcation”-trend. Men det räcker inte för att få PB-kunderna att behålla aktien. Istället säljer man av och hämtar hem lite vinst.

Private Banking-kunderna tycks ha lyssnat på den omtalade blankarfirman Viceroy, som gick till attack mot Hexagon under förra året. Aktien är den tredje mest nettosålda hittills i år bland private banking-kunderna.

Att SAS finns med på listan över mest nettosålda aktier är inte så konstigt, eftersom ledningen tydligt deklarerat att aktierna är värdelösa.

Vad har du köpt och sålt i år?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm