Hoppa till huvudinnehållet

Se upp för fällorna i barnsparandet

Jag får väldigt ofta frågor om vad man ska välja i sitt barnsparande, och tycker mig höra att många föräldrar är osäkra på hur de ska komma igång och vad de ska välja. Så här kommer mina bästa tips.

Vi börjar med att titta på vilka aktier som är de mest populära att lägga i barnsparandet bland Nordnets kunder just nu:

 1. Investor
 2. H&M
 3. Volvo
 4. Ericsson
 5. Swedbank
 6. Kinnevik
 7. Latour
 8. Nordea
 9. Industrivärden
 10. Telia

Stabila Investor toppar, och det är inte så konstigt. Investor ger god riskspridning, låg förvaltningskostnad, god historik och så rabatt på innehaven. Ett mycket populärt innehav, rentav ett basplagg i ”aktiegarderoben” som föräldrar gärna sparar i till barnen på lång sikt.

H&M har länge varit den populäraste aktien i barnsparandet, men puttas nu alltså ned till en andraplats. Föräldrarna fortsatte att köpa Investor till sina barn även under H&M:s tuffa år och nu tycks ju H&M-skutan vara på väg att vända.

Utifrån listan kan man se att föräldrarna lägger stora och stabila bolag i sina barns portföljer, gärna investmentbolag. Jag tycker att investmentbolag passar utmärkt i ett barnsparande.

ISK, KF och vanligt aktiekonto har alla sina för- och nackdelar. För barnspar passar kapitalförsäkring bäst.

ISK eller kapitalförsäkring?

Men den stora frågan brukar vara vilken plattform man ska välja. Eller rättare sagt; de flesta antar att de bör välja ISK – eftersom det är ISK de flesta känner till. Men mitt svar är tydligt: välj kapitalförsäkring.

Sparar man till barnen på ett investeringssparkonto, ISK, så övergår sparandet automatiskt till barnets ägo när hen fyller 18 år. Det behöver ju inte vara något problem, men det KAN ju finnas en risk att det blir en partyresa istället för ett körkort av det hela. Är man orolig för det och vill ha full kontroll så passar kapitalförsäkring bättre. Då kan du som förälder vara försäkringstagare och göra barnet till förmånstagare och därmed kan du styra uttaget.

Se upp med avgiften!

Det finns tyvärr en fälla med kapitalförsäkringar och det är förstås avgiften.

Jag har tittat på skillnaden mellan om man väljer att spara till barnen i en avgiftsbelagd kapitalförsäkring med dyra fonder i jämfört med om man har en kapitalförsäkring utan avgift ( de finns) och med billiga fonder i.

Med billiga fonder menar jag indexfonder. Vill du välja aktivt förvaltade fonder för att du tror att du kommer gå bättre än index så gör det, men kolla att förvaltningen är aktiv på riktigt. För väldigt många passar indexfonder som bas.

Barnspar med hög avgift

 • Sparande: 1000 kr /mån i 20 år
 • Utveckling per år: 8 %
 • Avgift: 0,6 (skalavgift för kapitalförsäkring) + 1,5 % (fondavgift)

Sparkapital efter spartidens slut: 572000 kr

(91000 kr har dragits i avgifter under spartiden)

Barnspar med låg avgift

 • Sparande: 1000 kr/mån i 20 år
 • Utveckling per år: 8 %
 • Avgift: 0,0 (skalavgift för kapitalförsäkring) + 0,3 % (fondavgift)

Sparkapital efter spartidens slut: 707000 kr

(15000 kr har dragits i avgifter under spartiden)

Oj, det var skillnad…

Skillnad i kapital: 135000 kr

Skillnad i avgifter: 76000 kr

Att summan blir så stor beror på att spartiden är så lång. Avgifterna läggs på varandra och växer sig stora med tiden. Så slutsats: välj kapitalförsäkring utan skalavgift. Det finns några aktörer som erbjuder det, däribland Nordnet.

Hur tänker du kring sparandet till dina barn eller barnbarn?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-10-01 17:58

Bra artikel Frida!
Har du dessutom gjort en jämförelse mellan en KF utan skalavgift versus aktiekonto? Man behöver ju visserligen göra en del antaganden, exv om man väljer buyandhold eller en mer frekvent handel som ju utlöser reavinstbeskattningen tidigare. Lutar dock mer åt buyandhold i ett barnaspar.

Anonym
Anonym
2020-10-01 18:31

Bra artikel Frida!
Har du möjligtvis också gjort en analys av KF versus aktiekonto? Tänker mig att vid en buyandholdstrategi så kanske aktiekontot konkurrerar med KF. Warren Buffet skulle nog förespråkat den modellen. 🙂

Anonym
Anonym
2020-10-01 22:25

Själv kör ja isk buy and hold till syskonbarnen. Köper typ 1 st alla aktier. Som finns på börsen. Dels så slipper ja avgift på fonder. Dels stiger alla aktier typ bättre än indexfond än så länge. Men det viktigaste av allt är att ja lär de spara långsiktigt. Hur kommer volvo gått om 18 år. Har swedbank stigit mer på 18 år. Ni fårstå nog poängen