Hoppa till huvudinnehållet

SBB, investmentbolag och ny IPO

Läs vad Affärsvärlden tycker om Securitas, Bactiguard, Cloetta, ABAS Protect, SBB, Linc, Nobia, Aker Carbon Capture, Castellum, Mycronic och Betsson. Det bjuds också på nyheter kring en ny krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och IPO-guiden.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Securitas – Till analysen (inget inlogg krävs)

Det lär ta tid att få ordning på det dyrköpta förvärvet av Stanley Security. Den tålmodige ser dock en relativt stabil och konjunktursäker verksamhet.

Bactiguard – Till analysen (inget inlogg krävs)

Medicinteknikbolaget Bactiguard är i hög grad beroende av bolagets avtal med BD. I våras utökades avtalet med medicinteknikjätten Zimmer Biomet. Potentialen är lockande men de stora intäkterna ligger en bit fram i tiden.

Cloetta – Till analysen

Affärsvärlden benar ut vad Cloettas miljardinvestering i en ny fabrik innebär under kommande år.

ABAS Procet – Till IPO-analysen

Stängsel- och grindleverantören ABAS Protect ska notera sig på Spotlight Stock Market. Pengarna från nyemissionen ska gå till att finansiera bolagets ambitiösa tillväxtplaner. Är teckningskursen tillräckligt låg för att locka oss att teckna? Sista teckningsdag är tisdag 18 oktober.

SBB – Till analysen

Att SBB:s obligationer handlas till högre räntor än andra större fastighetsbolag är en varningssignal att ta på allvar. Liksom att blankarna fortsätter öka sina positioner.

Linc – Till analysen

Hälsovårdsinvesteraren Bengt Julanders investmentbolag Linc handlades till en rejäl substanspremie efter noteringen ifjol. Nu värderas aktien kring substansvärdet. Bolaget har en rad intressanta innehav med lockande potential samt en stor kassa.

Nobia – Till analysen

Köksbolaget Nobia har pressats rejält på börsen under 2022. Aktien handlas nu till de lägsta kursnivåerna sedan finanskrisen våren 2009. Högre räntor och minskad köpkraft hos konsumenterna är en förklaring. Bolagets stora fabriksbygge i Jönköping är en viktig investering som ska stärka marginalerna.

Aker Carbon Capture – Till analysen

Koldioxidinfångning är en etablerad teknik som kan spela stor roll i klimatomställningen. Särskilt för vissa industrier som cement. Norska Aker Carbon Capture ligger långt framme och kan bli en vinnare.

Castellum – Till analysen

Fastighetsjättens VD och tidigare största ägare Rutger Arnhult har överbelånat sig och förlorar nu greppet om Castellum när hans ägarbolag tvingats sälja aktier för 4,6 miljarder kronor till Roger Akelius.

Mycronic – Till analysen

Mycronic har med viss framgång parerat en inbromsning inom maskritare för bildskärmar. För att komma tillbaka till en rörelsemarginal norr om 20% behöver detta ben dock vakna ur sin slummer.

Betsson – Till kommentaren

Speloperatören Betsson presenterade igår en omvänd vinstvarning då både intäkter och resultat väntas överstiga marknadens förväntningar för tredje kvartalet. Utvecklingen drevs av hög kundaktivitet samt en solid sportboksmarginal.

Krönika börsbolag strategier – Till krönikan

I förra veckans krönika hävdade jag bland annat att “det är superviktigt att undvika bolag med tokiga strategier”. Vänner av ordning (alltså flera läsare) har undrat vad detta betyder. Vad är tokiga strategier och hur känns de igen?

Börsgolvet – Till golvet

Blankarattacker, finansieringsfiaskon och som grädde på moset en gigantisk gasläcka. Hösten 2022 fortsätter att leverera.

Investeraren – Till intervjun

Peder Du Rietz förvaltar fonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. För Affärsvärlden berättar han om varför han har gjort helt om i fonden och vad han verkligen inte vill ha i portföljen just nu.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Det var helt rätt att teckna Emilshus Pref som utvecklats starkt. Köprådet i Halmslätten blev också väldigt bra efter ett bud från Catena. Dessutom var det rätt att sälja både Svolder och Troax som båda sjunkit mer än börsen. Affärsvärlden avrådde också från att teckna serieförvärvaren Storskogen som fallit 75% sedan IPO ifjol.

Insiderkollen – Till insynstransaktionerna

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Förutom ett par ofrivilliga försäljningar har intressanta transaktioner bland annat skett i Sinch, Evolution och Creaspac.

IPO-guiden – Till sammanställningen för september (inget inlogg krävs)

Aktiviteten på IPO-guiden är fortsatt låg. I september noterades RMD på Spotlight. Inga bolag har än så länge planerad handelsstart i oktober. Men i november kommer minst ett bolag att noteras.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm