Hoppa till huvudinnehållet

Sätt ditt sparande på autopilot med Nordnets nya fonder

Med ett månadssparande i fonder går ditt sparande på autopilot, och du köper automatiskt fondandelar både när börsen faller och när den stiger. Tycker du det är svårt att veta vilka fonder du ska välja och hur du ska fördela pengarna mellan dem kan du ta en titt på våra nya allokeringsfonder.

Sparande i fonder slår ofta sparande på bankkonto, på lång sikt. Men börsen svänger mycket från dag till dag och från månad till månad. Därför rekommenderar man generellt en sparhorisont på minst fem år för sparande i fonder. Då är du ganska säker på att en bred global aktiefond slår ett sparande på konto. Men du har förstås ingen garanti mot förlust.

Genom att spara månadsvis köper du hela tiden till olika kurser, vilket också minskar risken jämfört med om du gör ett större engångsköp.

Sälj inte när det ser mörkt ut

De flesta aktieindex och fonder har fallit hittills under 2022. Världsindexet (MSCI World Index) är ned runt 14 procent i år (mätt i dollar den 07/12/22). En global indexfond noterad i svenska kronor som följer detta världsindex har bara fallit med runt 5 procent i år, sedan kronkursen har försvagats rejält 2022, liksom de senaste åren.

Ingen gillar att se sitt fondsparande minska i värde. Ibland kan det vara lockande att sälja fonderna eller stoppa månadssparandet när börsen faller. Men det är sällan en bra idé.

Säljer du på vägen ner riskerar du att missa uppgången när den väl kommer. Undersökningar visar att väldigt få människor kan tajma aktiemarknaden. Det enklaste är ofta det bästa: Lägg dina besparingar på autopilot, spara månadsvis och håll ut genom nedgångarna.

Kom ihåg att det är både naturligt och förväntat att börsen går ner med jämna mellanrum. Det är svängningarna på aktiemarknaden – risken – som gör att du kan förvänta dig att få extra betalt på lång sikt jämfört med att spara på bankkonto.

Obs! Om du verkligen behöver pengarna för att betala löpande räkningar är det en annan sak. Då måste du sänka ditt långsiktiga sparande och kanske till och med sälja en del av fonderna.

Aktier slår bankkonto på lång sikt

Historien visar att långsiktigt sparande i fonder har varit lönsamt: Internationella undersökningar, som denna från Global Financial Data, visar att avkastningen på aktier har varit 3 till 5 procentenheter högre än ränteplaceringar under de senaste 50 till 100 åren.

Om vi ​​tittar på exempelvis AMF Aktiefond Global – som har lång historik – har fonden producerat en årlig genomsnittlig avkastning på över 10 procent de senaste 3, 5 och 10 åren (mätt i svenska kronor per 7 december) – även efter den kraftiga nedgången hittills 2022.

Det finns många alternativ att välja mellan om du vill investera i en global indexfond. Antingen kan du välja en global indexfond som Nordnet Indexfond Global ESG. Eller så kan du välja vår nya allokeringsfond med 100 procent aktier, Nordnet One Offensiv, där du förutom Nordnets globala indexfond får del av tillväxtmarknader, samt en övervikt i Norden.

I denna fond justeras fördelningen av värdepapper och balansen mellan olika marknader automatiskt. Det innebär att ditt sparande inte blir så beroende av upp- eller nedgångar på enskilda marknader. Ett tredje alternativ är att välja en aktivt förvaltad global aktiefond med goda meriter. Se vår lista över globala aktiefonder här.

Lägre risk med allokeringsfonder

Även om en global aktiefond investerar många delar av världen och flera olika branscher, visar historiken att risken finns att fondens värde kan halveras ungefär vart tionde år. Senast vi såg detta var under finanskrisen 2008 – 2009, då tog det runt 5 år innan en global indexfond hade återhämtat värdetappet.

Om du inte är bekväm med svängningarna på aktiemarknaden kan du ta en titt på två av våra nya allokeringsfonder som har en mix av aktier och räntor, Nordnet One Försiktig och Nordnet One Balanserad. Här är fluktuationerna lägre. Du måste naturligtvis också förvänta dig en lägre avkastning – den förväntade avkastningen på lång sikt ligger mellan banksparande och rena aktiefonder.

Nordnet One Försiktig innehåller 30 procent aktier och 70 procent räntor. Fonden passar dig som vill spara i mer än två år och som vill ha trygghet snarare än möjlighet till hög avkastning.

Nordnet One Balanserad har ett aktieinnehav på 60 procent. Fonden passar dig som vill spara i mer än tre år och som vill ha en balans mellan trygghet och möjlighet till avkastning.

Nordnet One Försiktig och Balanserad är investerade i flera olika globala och regionala indexfonder samt norska och internationella räntefonder. Innehaven omfördelas automatiskt så att du som kund alltid har önskad risknivå, det vill säga önskad fördelning mellan aktier och räntor.

Den årliga avgiften för Nordnet One Försiktig, Balanserad och Offensiv är 0,35 procent. Den inkluderar både plattformsavgift, förvaltningskostnader och kostnader för de underliggande fonder som de investerar i.


Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner i värde. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Tänk på att Nordnet One inte tillhandahåller personliga investeringsrekommendationer, du väljer själv vilken fond du vill ha utifrån dina förutsättningar. Ha i åtanke att dina behov kan förändras med tiden. Innan du investerar i en fond är det viktigt att du tar del av fondens villkor och egenskaper. Du har tillgång till väsentlig investerarinformation när du väljer en fond och alltid via fondens produktsida. Fonderna är Nordnets egna fonder. Du kan se kostnaderna för fonderna innan du bestämmer dig för vad du vill investera i.Läs mer om kostnader, provisioner och andra avgifter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm