Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkas du av Feds dubbelhöjning

frida

Under onsdagen höjde den amerikanska centralbanken räntan med 50 punkter. Det påverkar även oss här i Sverige.

Fed har tydligt visat sina hökaktiga ambitioner för att få bukt med inflationen, och därför var det ingen överrraskning för marknaden att räntan höjs med 50 punkter nu. Tvärtom var det i princip givet, liksom det också är givet att ännu fler dramatiska höjningar väntar. Faktum är att marknaden snarare tog fasta på det lugnande beskedet från Fed-chefen Jerome Powell att det inte blir en höjning med 75 punkter i stöten framöver, åtminstone är det inget man aktivt överväger. Därför steg faktiskt börsen på Feds höjning.

Det är inte heller så väldigt konstigt att höjningen görs. Powell ser att inflationen skenar och får spridningseffekter till lönerna, samtidigt som räntan är låg och tillväxten god. I det perspektivet är det inte konstigt att man känner en stress att snabbt strama åt. Den stora knäckfrågan är dock om Fed är beredd att bekämpa inflationen på bekostnad av tillväxten, det vill säga hur högt pris är man beredd att betala? Optimisten hoppas att inflationen toppar nu och sedan faller tillbaka något, vilket skulle kunna göra att Fed inte behöver agera så drastiskt som de planerar och marknaden prisar in i nuläget. Det skulle kunna innebära en liten lättnad för marknaden.

Det Fed gör påverkar direkt även svenska hushåll och bolånetagare. Bundna bolåneräntor har redan stuckit iväg som en följd av Feds påbörjade serie av räntehöjningar. Förväntningarna på högre räntor får bankernas finansieringskostnader att stiga, vilket kompenseras i form av högre räntor gentemot bolånekunder. Det gör att i förlängningen också svensk bostadsmarknad påverkas indirekt. Här tror jag dock att Riksbankens räntehöjning som gjordes nyligen har större effekt. Dels är effekten av den mer direkt kopplad till den rörliga bolåneräntan, dels får den höjningen trots allt långt mycket större uppmärksamhet. Det gör den psykologiska effekten större och mer direkt. Men allt som allt är det förstås räntan på både bundna och rörliga lån som påverkar hur stora lån svenska hushåll kan ta. Jag tror inte på någon kraftig nedgång på bostadsmarknaden, men absolut en utplaning av priserna från de här nivåerna. Det bör man vara beredd på. Givetvis är det då också så att den som inte maxbelånat sig är mindre sårbar för både eventuella nedgångar och räntehöjningar.

Även svenskarnas sparande påverkas förstås av Feds räntehöjning. För Stockholmsbörsen spelar det faktiskt större roll var Jerome Powell gör än var Stefan Ingves gör. Nu är det rädslan för stagflation, stigande inflation och sjunkande tillväxt i kombination, som är det dominerande orosmolnet som påverkar börshumöret just nu. I den här miljön trivs särskilt tillväxtbolag dåligt. Istället tror jag stabila bolag med vinst här och nu kommer fortsätta premieras.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-05-06 11:54

Ska man ligga kvar med aktier och fonder vad är alternativen vi inflation och höjda räntor? Eller ska man börja köpa när det blir mer ordning med energi och kriget

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm