Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkar Nordnet miljön

Jag heter Emelie, och jobbar med vår bolagskommunikation, till exempel våra olika rapporter. En av dem är vår Citizenship-rapport, som är namnet på vår hållbarhetsredovisning.

Inom ramen för Citizenship jobbar vi med många olika delar för att ta ansvar och skapa ett långsiktigt värde för aktieägarna genom att påverka både samhället, medarbetarna och kunderna positivt samtidigt som vi minskar vår negativa påverkan på miljön. Alla medarbetare har möjlighet att utveckla och driva Citizenship-initiativ som de brinner för inom våra givna ramar, och den totala avsatta budgeten motsvarar en krona per kund, vilket för 2015 är 432 600 kronor. Vi kommer att berätta mer om våra olika projekt och initiativ vid senare tillfällen.

Men här och nu är det just vår påverkan på miljön som jag vill berätta om.

I siffrorna finns en del av sanningen

De siffror som redovisas i rapporten för 2014 säger bland annat att vår verksamhet släppte ut 322 ton koldioxid, vilket var en minskning med 2 ton jämfört med 2013. Samtidigt har vi vuxit i båda antal kunder och antal anställda.

Den största delen av våra utsläpp kommer från energiförbrukningen i våra serverhallar. Våra anställdas pendling till och från jobbet är också en stor del.

Så här ser fördelningen ut i vår rapport:

Så tar vi fram siffrorna

El, värme och kyla

Beräkningen av hur mycket utsläpp som genereras av vår elförbrukning, baseras på nordisk medelel enligt Svensk Energi, det vill säga 100 g koldioxid per kilowattimme. Under 2014 förbrukade vi totalt 1,8 GWh, men eftersom vi i rapporten inte tagit hänsyn till om vår el kommer från förnyelsebara källor eller inte, kan beräkningen av hur mycket utsläpp elförbrukningen gav upphov till vara lite missvisande.

Pendling och tjänsteresor

Vi har frågat alla våra anställda hur de tar sig till och från jobbet. Hur ofta tar de bilen, bussen, spårtrafik, moppen eller motorcykeln? Vilket drivmedel används? Hur långt har de till jobbet? Utifrån svaren summerar vi hur mycket koldioxid som resorna genererar. 2014 stod pendlingen för 42 procent av våra utsläpp, vilket motsvarar cirka 135 ton koldioxid. Det är en hög siffra, som vi skulle vilja få ner under de närmaste åren. Vi behöver hitta sätt att uppmuntra våra anställda att hitta mer miljövänliga sätt att ta sig till och från jobbet.

Informationen om tjänsteresorna hämtas från de anställdas egna redovisningar (för bilresor) och från vår resebyrå (för flygresor).

Flygresorna är en ganska stor del av vårt avtryck på miljön, samtidigt som resandet är en viktig del av vår effektivitet och vårt samarbete. Vi jobbar i fyra olika länder (Sverige, Finland, Norge och Danmark), med alla centrala funktioner placerade i Stockholm. Även om e-post, videokonferenser och telefon fungerar utmärkt i vår dagliga kommunikation, så kräver vår verksamhet också regelbundna fysiska möten.

Så här kompenserar vi

Vi kompenserar för hela det koldioxid-utsläpp som vi ger upphov till genom vår verksamhet. Det gör vi genom att plantera träd i samarbete med småbrukare i Bolivia via ett projekt som heter ArBolivia.

Inom ramen för vårt Citizenship-arbete skapar vi också initiativ för att ta ett större ansvar för miljön och den påverkan vi har. Exakt vad dessa initiativ innebär kommer vi berätta mer om vid ett annat tillfälle.

Vår åtgärdsplan för bättre klimatkoll

Efter att vi summerat årets Citizenship-rapport, har vi gjort några reflektioner kring hur vi påverkar miljön och vilka förändringar vi skulle vilja se till nästa år.

  • Vi vill försöka minska utsläppen från våra anställdas pendling
  • Vi vill bli tydligare med vilken typ av el vi använder
  • Vi vill bli bättre på att inspirera våra kunder till investeringar i hållbara fonder och företag

Just nu växer vi i en stadig takt, både när det gäller antal kunder och anställda. Jag hoppas att vi trots det ska kunna visa upp en minskad mängd utsläpp i vår Citizenship-rapport för 2015.

Emelie Ahlin Andersson

Corporate Communications

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer