Hoppa till huvudinnehållet

Så maximerar du din pension

Du har säkert sett den klassiska pensionspyramiden, som illustrerar att pensionen består av tre delar. En del från staten i form av allmän pension, en del från ditt arbete i form av tjänstepension samt en del från dig själv – om du har ett privat sparande.

Du har säkert sett den klassiska pensionspyramiden, som illustrerar att pensionen består av tre delar. En del från staten i form av allmän pension, en del från ditt arbete i form av tjänstepension samt en del från dig själv – om du har ett privat sparande. Men hur mycket ger egentligen dessa delar och behöver du göra något själv? På den frågan svarar nu Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson.

Den allmänna pensionen brukar motsvara ungefär 50 procent av din lön. Har du tjänstepension kan du räkna med att få ytterligare 10-15 procent. Det betyder att du ska klara dig på lite mer än halva din lön när det är dags att sluta jobba. På tok för lite, tycker de flesta.

Men, det finns mycket du kan göra för att påverka din framtida pension. Och det är varken krångligt eller särskilt tidskrävande.

Kräv tjänstepension

De allra flesta arbetsgivare erbjuder idag tjänstepension. Det är ett måste för att kunna rekrytera och behålla kompetent personal. Har du tjänstepension via jobbet? Bra. Saknar du tjänstepension? Kräv det. Och nej, det räcker oftast inte med att arbetsgivaren betalar någon tusenlapp mer i lön. Tjänstepensionen är värd mycket mer än så, och omfattar förutom sparande även viktiga försäkringar.

Här finns mer information om det tjänstepensionspaket företagare kan teckna för sina anställda.

Starta ett privat pensionssparande

Ett privat pensionssparande är egentligen inget annat än ett långsiktigt sparande i fonder eller aktier. Det kan göra hela skillnaden när det kommer till din framtida pension och ju tidigare du börjar spara, desto större kan din pension bli. Ta hjälp av våra enkla digitala verktyg för att välja fonder och sätta ihop en portfölj. Vem har sagt att pensionssparande ska vara svårt?


Skippa alla onödiga avgifter

Hur stor din pension blir beror på flera faktorer. Hur mycket pengar som betalas in, vilken avkastning du får och hur höga avgifter du betalar. Hos Nordnet slipper du alla kontoavgifter och betalar bara för det du köper; courtage för aktier och förvaltningsavgift för fonder. Genom att rensa bort alla onödiga avgifter kan du faktiskt spara en halv miljon kronor*.


* Med en tjänstepension på 500 000 kr vid 35 års ålder och 6 procent i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 miljoner kr om du sparar hos oss, jämfört med cirka 2,4 miljoner kr om du sparar hos ett pensionsbolag som tar 0,65 procent i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 500 000 kr beror på att du hos det andra bolaget betalar cirka 230 000 kr i avgifter. I exemplet har vi räknat med en genomsnittlig årlig avkastning på 6 procent. Om vi istället räknar med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 2,10 procent blir skillnaden cirka 170 000 kronor.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer