Så lyckas du som nybörjare på börsen

På Nordnet såg vi en enorm aktivitet bland befintliga kunder men också ett stort inflöde av nya kunder. Är man nybörjare kan det vara bra att ha några saker i bakhuvudet. Här är mina tips till dig som är ny på aktiemarknaden.

Över 80 procent av de nya kunderna som tillkom under turbulensen köpte aktier, medan intresset var påtagligt lägre för fonder, visar det sig när jag tittar på Nordnets kunddata. Många av de nya spararna har säkerligen handlat på börsen förut, men många lär också vara nybörjare.

Till att börja med: det är oerhört glädjande att så många under turbulensen fått upp ögonen för sin privatekonomi och startat ett sparande! Det kommer du som gjort det ha glädja av under lång tid.

Är man nybörjare på börsen finns några saker som kan vara viktiga att ha med sig.

Det finns inga genvägar

Inte bara nybörjare, utan alla, kan  frestas att ta genvägar och gå direkt på bolag vars värdering fallit mycket. Eller att exempelvis endast titta på direktavkastningen. Men då riskerar man att hamna snett rätt snabbt.

Det finns helt enkelt inga genvägar, utan köper du ett bolags aktie behöver du sätta dig in i affärsmodellen och den bransch bolaget verkar inom. Förstå hur företaget tjänar pengar, och vilka risker och förutsättningar som finns. Helt enkelt vad som påverkar bolaget. Du måste göra din egen analys.

Att tajma kan vara svårt

De som gick in och köpte aktier under turbulensen i mars ser ut att ha gjort alldeles rätt. Men ha i åtanke att börsen vanligen är väldigt svårt att tajma. Det är lätt att hamna snett och missa uppgångar om man exempelvis säljer av när det hackar, för det lär det göra igen. Spara kontinuerligt i dina aktier på lång sikt, exempelvis via ett månadssparande.

Håll dig till din strategi

Kanske hade du som nybörjaren strategin klar för dig när du gick in under turbulensen. Men hade du det inte är det nog klokt att fundera på vad ditt recept för att lyckas egentligen är. Satsar du på tillväxt? Utdelningar? Investmentbolag? Har du en tydlig strategi är det lättare att veta hur du ska agera i stressade situationer och när marknaden svänger. Då blir det också lättare att utvärdera hur dina investeringar gått och har du ett tydligt svar på varför du köpte en aktie blir det lättare att avgöra om du ska behålla den eller inte.

Sprid risken

Gå in med lite kapital åt gången, istället för all in. Köper du lite vid olika tidpunkter så sprider du risken per automatik. Och sprid riskerarna – det är lätt att som nybörjare starta med ett eller några få bolag, men se till att bygga upp en portfölj med minst tio aktier i flera olika branscher.

Ha tålamod

Det här gäller för både nybörjare och erfarna investerare. Det är svårt att förlora pengar, det känns jobbigt. Och då är det lätt att ha nära till säljknappen och göra sig av med sina aktier om bolaget exempelvis kom med en dålig rapport. Eller för att börsen i allmänhet surnat till. Men försök ha is i magen. På börsen sparar du ju på lång sikt.

Till sist – du som är nybörjare – välkommen till börsens fantastiska värld 🙂

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Håkan
Håkan
2020-05-28 21:39

Nybörjare skall väll köpa i isk eller kapitalförsäkring helst. Och inte i aktiedepå så man slipper att deklaera så mycket. Borde det stå med i texten också