Hoppa till huvudinnehållet

Så hittar du investeringsstrategin som passar just dig

Innan du börjar investera kan det vara klokt att ta ett steg tillbaka och fundera på vad som egentligen är din strategi. Har du en strategi kan du enklare svara på frågan varför en viss aktie passar i din portfölj, varför du ska behålla den eller varför det är dags att sälja den. Här är några vanliga investeringsstrategier.

För att hitta rätt strategi som passar just dig som sparare, så kan det vara bra att få klart för sig vilken typ av investerare du är.

  1. Din investeringshorisont. Under hur lång tid ska du spara? Den här frågan är en viktig nyckel när du sedan ska vara på frågan om…
  2. ..din riskvilja. Lång investeringshorisont betyder möjlighet att ta högre risk. Men din riskvilja avgörs förstås också av personlig preferens. Är du villig att acceptera hög risk för att på så sätt maximera chansen till högre avkastning? Eller är det tvärtom så att du prioriterar lägre risk och på så vis gör avkall på chansen till högre avkastning?
  3. Vad är ditt mål?
  4. Hur mycket ska du investera och när ska du göra det? Månadsvis?

I just det här inlägget fokuserar vi på dig som har en längre investeringshorisont och är beredd att ta risk för att få avkastning. Med andra ord; du som bestämt dig för att investera i aktier. Det finns ett antal investeringsstrategier att inspireras av.

Värdestrategin

Här är strategin att hitta aktier som anses vara oförtjänt lågt värderade och som kan öka i pris medan du äger dem. Du vill hitta de bolag som är så kallat undervärderade, det vill säga som du anser egentligen har ett högre värde än vad som reflekteras i nuvarande kurs.

Här handlar det ofta om att undvika sådant som är hett, inne och hajpat just nu –  det är ofta dyrt – för att istället köpa det som för tillfället är impopulärt på marknaden. Men det gäller förstås att du i så fall skapar dig en bild av framtidsutsikterna för bolaget, ett case. Varför är bolaget för lågt värderat just nu – och vad kommer få marknaden att värdera upp aktien?

I den här strategin vill man som investerare gärna hitta bolag med (för tillfället) låga p/e-tal. P/e står för pris/vinst, och ett högt p/e-tal innebär helt enkelt att bolagets vinst värderas högt. Ett lågt p/e-tal innebär att företagets vinst värderas lågt.

Av naturliga skäl är aktier med låga p/e-tal svåra att hitta i en uppåtgående marknad. Men kanske finns en viss bransch som inte hängt med i uppgången, eller konkurrenter till bolag med stora problem som lite oförtjänt tryckts ned? Kanske finns en oro för ett visst företag som du anser vara obefogad? Här krävs givetvis att du läser på och bildar dig en egen uppfattning. Du vill inte köpa skräp till lågt pris – du vill köpa bra bolag med rabatt.

Kvalitetsstrategin

Investeringsgurun Warren Buffet har beskrivit värdestrategin som ett sätt att ”köpa bra bolag till ett lågt pris”, medan kvalitetsstrategin mer går ut på att köpa ”fantastiska” bolag till ett ”rimligt” pris.

Här vill man som investerare hitta stabila bolag med mycket god lönsamhet. Nyckeltal som kan användas för att hitta dessa kassakor är exempelvis avkastning på eget kapital (Return on Equity, ROE, på engelska). Här divideras företagets resultat med det egna kapitalet, och på så vis får man fram ett mått på lönsamheten och hur effektivt bolaget nyttjar det egna kapitalet.

Just det här måttet ger dock inte hela bilden. Säg att ett bolag har hög skuldsättning – då kommer det egna kapitalet se lågt ut och lönsamheten se högre ut. Därför är det viktigt att titta på flera mått och nyckeltal, exempelvis även skuldsättningsgraden, för att förstå risken i en investering. 

Utdelningsstrategin

Den här strategin har varit mycket populär i perioder, för att sedan – ofta i en stigande marknad – periodvis hamna i skymundan. Här handlar det om att hitta bolag med hög direktavkastning, alltså bolag som ger hög utdelning i förhållande till aktiens pris. Typiska branscher där bolagen ofta ger hög utdelning är storbanker och telekom. Bolag som Volvo och SSAB har också seglat upp som utdelningsfavoriter.

Poängen med utdelningsstrategin är att återinvestera utdelningarna år efter år så att du får en turbo i form av en ränta på ränta-effekt. Det passar den som vill ha en portfölj som kan jobba på år efter år och som vill tillåta sig att vara en relativt passiv investerare. Ofta handlar ju detta om stora stabila bolag där det kanske inte händer så väldigt mycket med kursen, men där utdelningen blir en viktig del av totalavkastningen.

Glöm inte att inte stirra dig blind på direktavkastningen när du hittar utdelningsaktier. En hög direktavkastning kan ju också komma sig av att aktien fallit mycket i pris, vilket då gör att utdelningen blir större relativt sett.  

Tillväxtstrategin

Här vill man hitta snabbväxarna; företagen som har merparten av sin vinstutveckling i framtiden. Förhoppningen är att över tid dra nytta både av att företagets vinst ökar men också att värdet av företagets vinst – det vill säga värderingen – ökar. Därför gäller det att hitta bolag som är i ett tidigt skede i sin utveckling och som därmed växer i snabbare takt än andra. Ofta handlar det om företag i framtidsbranscher; grön el, ny teknik eller forskningsbolag.

Risken är givetvis högre än för investerare som satsar på stabila högutdelare. Utfallet kan vara högst binärt: antingen blir bolagets produkt eller tjänst ny standard, dess läkemedelskandidat godkänns eller en ny teknik gör att företaget hamnar långt före konkurrenterna. Eller så kanske det inte blir något alls och aktien störtdyker.

Här handlar mycket om att försöka läsa på om bolaget, om verksamheten, om riskerna och om möjligheterna och hoten. Och vara beredd på att aktien kan gå kraftigt åt båda hållen.  

Indexstrategin

Många använder indexfonder som just basplagget i aktiegarderoben, för att sedan toppa med enskilda aktier. Att investera i index betyder att dina investeringar kommer gå lika bra som marknaden, varken bättre eller sämre.

På större marknader är bolagen mer genomlysta och följs av fler analytiker. Möjligheten att hitta undervärderade aktier med så mycket information som florerar på marknaden och så många analytiker som följer de stora bolagen kan anses vara begränsad, vilket då kan motivera att passivt följa index (till en låg kostnad, givetvis). Se till att det är en fond som verkligen kan replikera det index du vill följa – och kolla vad indexet verkligen innehåller.

Vilken strategi passar dig?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm