Hoppa till huvudinnehållet

Så har det gått för vaccinbolagen under pandemin

Hur har vaccinbolagen gått sedan Pfizer och Biontech kom med positiva läkemedelsbesked? Finwire har gjort en översiktlig genomgång.

Vi backar bandet till november 2020 när en fas 3-studie visade en effektivitet på över 90 procent att förebygga covid-19. I december landade siffran till slut på 95 procent och bolaget sökte nödgodkännande i USA vilket de fick den 14 december, men redan 2 december fick Pfizer och Biontechs covid-19-vaccin nödgodkännande i Storbritannien. Målet var att ha ett tillgängligt vaccin före jul.

Hur har då bolag som utvecklat coronavaccin gått sedan 1 december 2020? Bäst har Pfizer gått med en uppgång på 40 procent, följt av partnern Biontech och Astra Zeneca. Alla dessa bolag har slagit det svenska OMXS30-indexet och amerikanska Dow Jones under nämnda tidsperiod. Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson har gått marginellt sämre än index. Den enda aktien som gått ner sedan dess är Moderna.

Även under det senaste året har Pfizer gått bäst, följt av Biontech samt Astra Zeneca. Även under denna tidsperiod har de tre läkemedelsbolagen slagit index.

Hittills i år har dock Astra Zeneca gått bäst som har fått mycket uppmärksamhet för sin breda portfölj och framgång inom studier för andra sjukdomar. Året har börjat skakigt på världens börser och den enda läkemedelsaktien i jämförelsen som gått plus i skrivande stund är Astra Zeneca.

Hur ser det ut med läkemedel mot corona i nuläget? Vi befinner oss i ett läge där tilläggsdoser är vanligt förekommande i flera länder. Pfizer har nyligen tagit fram ett covidpiller, Paxlovid som rekommenderas att godkännas i EU. Läkemedelsjätten har också ansökt om nödgodkännande hos amerikanska FDA för sitt covidvaccin till små barn.

Nyligen drog Pfizer och Biontech också igång sin studie för vaccin mot omikron. Enligt Pfizers vd kan ett omikronvaccin komma att finnas färdigt i mars.

Strax före jul visade en studie att Astra Zenecas långtidsverkande covid-behandling, Evusheld, visar effektivitet även mot omikron. Evusheld är en av endast två godkända antikroppsterapier som visade neutraliserande aktivitet mot omikron och mot alla andra varianter av oro, i dessa två studier.

I början av februari fick Moderna fullt godkännande av FDA för sitt covid-19-vaccin. Tidigare har vaccinet endast haft ett nödgodkännande i USA, men ansluter sig nu till Pfizer som landets andra fullt godkända covid-19-vaccin.

Hur ser då läget ut för Johnson & Johnson som också utvecklat ett vaccin mot covid-19 genom bolaget Janssen som de äger? I april 2021 stoppade FDA deras vaccin efter att sex kvinnor fått blodproppar efter vaccinationen. Senare samma månad fick bolaget återigen grönt ljus.

Vid årsskiftet kom också nyheten att Johnson & Johnsons tilläggsspruta ska ge ett starkt skydd mot omikronvarianten av coronaviruset. Det unika med Janssens vaccin (fram tills nyligen) var att det bara skulle ges en dos per person.

Johnson & Johnson har dock pausat produktionen av sitt covid-vaccin för att göra andra möjligen mer lönsamma vaccin.

AktieUtveckling sedan 1dec 2020 (procent)Senaste året (procent)Hittills i år (procent)
Pfizer4057−13
Biontech2738−39
AstraZeneca24326
Moderna−4−17−42
Johnson & Johnson150−3
OMXS301610−8
Dow Jones198−9

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-02-21 19:24

ja man kan lösa av vilka vaccin som är verkningslösa ..

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm