Hoppa till huvudinnehållet

Så har det gått för bolag med exponering mot Ryssland och Ukraina i Q1

Flera svenska börsbolag har hög exponering mot Ryssland och Ukraina. Men hur har rapporterna i det första kvartalet sett ut? Vi har tittat närmare på ett par bolag, och kan konstatera att samtliga faktiskt ökat sin omsättning under det första kvartalet.

Ferronordic

Företaget har en mycket stor exponering mot den ryska marknaden. Affärsidén är att sälja bland annat reservdelar till industrin i Ryssland. Bolaget står även för distribution av Volvos anläggningsmaskiner. Även om omsättningen har diversifierats på senare år har bolaget en enorm tyngdpunkt mot just Ryssland. Aktien är ned 78 procent sedan kriget startade.

I det första kvartalet ökade omsättningen med 37,8 procent och rörelseresultatet 35 procent. Preliminär omsättning i Ryssland fristående i april var 375 miljoner kronor. Den ryska marknaden var stark fram till kriget. Den tyska och kazakstanska marknaden påverkas inte av kriget.

“För Ferronordic orsakar situationen betydande störningar och osäkerhet. Några av våra huvudpartners har tillfälligt avbrutit försäljning och leveranser till Ryssland. Vi följer de lagar och förordningar som gäller för vår verksamhet i Ryssland och arbetar med att anpassa vår organisation till nya villkor”, skrev vd Lars Corneliusson i rapporten.

Han skriver vidare att om konflikten fortsätter så betyder det betydande risker för företagets affärsmodell i Ryssland.

Medicover

Vårdbolaget Medicover har en stor exponering mot kriget då bolaget har anläggningar i Ukraina. Aktien är ned 29 procent sedan kriget. Aktien har har haft stöd av flera stora insiderköp. I det första kvartalet ökade omsättningen med 20,3 procent till 381,7 miljoner euro medan ebitda-resultatet backade med 4,4 procent till 62,6 miljoner euro.

Medicover har över 3 500 anställda i Ukraina. Verksamheten har hållits igång i Ukraina fast på lägre nivåer. Bolaget har skador på ett antal blodcentraler och har skrivit ned värdet på sina tillgångar i landet med 5,1 miljoner euro. Det finns anläggningar som inte längre är under bolagets kontroll.

“Att vi kan redovisa en så stark omsättningstillväxt och rörelsemarginal trots att ett krig pågår på en av våra största marknader samtidigt som antalet faciliteter har expanderat avsevärt illustrerar tydligt styrkan och diversifieringen i vår verksamhet”, skrev vd Fredrik Rågmark i rapporten.

Medicover har även presenterat förvärv i Polen och Rumänien nu i inledningen maj.

G5

Spelbolaget G5 har verksamhet i såväl Ryssland som Ukraina. Aktien är ned 9,5 procent sedan krigets utbrott.

Gällande kriget i Ukraina redovisade företaget en engångspost kopplad till konflikten i det första kvartalet på 15 miljoner kronor. Bolaget hade innan kriget en stor del av sin personal stationerad i Ryssland och Ukraina, vilka man nu omlokaliserar till säkrare platser.

Företaget har också flaggat för att viss utveckling av de mindre viktiga titlar påverkas. Det tonade dock vd Vlad Suglobov ned.

“Det kommer inte alls att påverka vår förmåga att utveckla nya spel under 2022. Vi har blivit väldigt bra på att arbeta hemifrån eller var som helst under de senaste två åren. Det som har påverkats är våra anställningsplaner, men vi löste det genom att fasa ut några äldre och misslyckade spel från aktivt stöd och fokusera våra resurser på de största pengamarkörerna och naturligtvis nya spel”, uppgav G5-chefen för Finwire efter rapporten.

För att locka till sig fler användare under kommande kvartal kommer bolaget spendera mer på användarförvärv – upp från det egna kommunicerade intervallet på 17-22 procent av omsättningen till 35 procent.

G5 ökade omsättningen med 2 procent medan nettoresultatet sjönk med 5,6 procent, tyngt av engångskostnader kopplat till kriget.

Eastnine

Fastighetsbolaget Eastnine har gått mycket svagt på börsen efter krigets utbrott. Aktien är ned 27 procent.

Ekonomiskt går det dock bra för bolaget. I det första kvartalet ökade hyresintäkterna med 21,6 procent, driftöverskottet med nära 20 procent och förvaltningsresultatet med 8 procent. Det som är huvudvärk är ägandet i den ryska e-handelskoncernen MFG. Planerna på en börsintroduktion av den verksamheten har fått skjutas på framtiden.

“Eastnines verklighet är tudelad. Fastighetsverksamheten går fortsatt bra med god efterfrågan på kontorslokaler, stigande hyresnivåer och positiv utveckling av förvaltningsresultatet. Rysslands invasionskrig har dock fått negativa konsekvenser relaterade till Eastnines innehav i MFG, med uppskjuten börsnotering och lägre värdering under kvartalet. Förvärvskapaciteten är trots det god och huvudfokus ligger just nu på Polen”, uppgav vd Kestutis Sasnauskas.

Eastnine har också ingått avtal om att förvärva en polsk kontorsfastighet av Skanska för 1,3 miljarder.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm