Hoppa till huvudinnehållet

Så har börsen reagerat på virusutbrott

Fler har nu blivit smittade av Coronaviruset än vid Sarsutbrottet 2002 men dödligheten har inte varit lika hög. Många minns fortfarande hysterin i början av svininfluensans utbrott i Mexiko 2009. Hur har den svenska börsen gått vid olika virusutbrott? Det har Finwire tittat närmare på.

Månaden innan Sarsutbrottet 2002, som också var en variant av Coronavirus, hade Stockholmsbörsen gått upp tio procent. Under den kommande veckan räddes investerarna fortfarande inte viruset. Faktum är att efter en månad hade börsen bara gått ner 2 procent. Den riktiga nedgången kom först senare. Efter tre månader hade WHO hunnit gå ut med en global alert, alltså utfärdat ett globalt hälsonödläge. Då var börsen ned 11 procent sedan utbrottet och stod fortfarande på minus, 4 procent, efter ett halvår. Utbrottet orsakade omkring 8 000 fall varav över 750 personer dog, enligt Folkhälsomyndigheten.

Under våren 2009 spreds nyheten att 60 människor i Mexiko City hade dött av vad som beskrevs som en muterad form av svininfluensa. Månaden innan hade börsen stigit 16 procent och även här kom uppgången av sig. Efter en månad var börsen oförändrad efter att först ha backat något. Även om viruset totalt sett orsakade många dödsfall minskade skräcken i takt med att det spred sig. Marknaden hade därför återhämtat sig och var tre månader efter utbrottet upp 13 procent. Vid det laget hade WHO gått ut med en global alert. Antalet dödsfall beräknas till cirka 285 000 personer.

Det nya Coronaviruset upptäcktes strax före nyår. Även i detta fall handlade det om en positiv trend på börsen innan utbrottet. Månaden innan hade börsen stigit 2 procent. Även om börsen i veckan gjorde ett hack nedåt på uppgifter om att viruset fortsätter att fördubbla spridningen varannan dag så kan vi konstatera att börsen ändå står på plus 1 procent sedan utbrottet blev känt. Det har kommit uppgifter om att viruset började sprida sig långt tidigare, men det är tidpunkten för när det blev allmänt känt som är det viktiga här.

Slutsatsen är att börsen inte på något entydigt sätt reagerat på virusutbrott. Det finns dock en gemensam nämnare i Sars-fallet och Svininfluensan och det är att börsen stigit perioden 3-6 månader efter utbrottet. I skrivande stund är det exakt en månad sedan det nya Coronaviruset blev allmänt känt. Detta är samtidigt det utbrott som orsakat minst kursrörelser av de tre undersökta.

Sars 2002-2003Förändring OMXS30 (i procent)
Månaden innan10
Första veckan4
Första månaden-2
Tre månader-11
Sex månader-4
Svininfluensan 2009
Månaden innan16
Första veckan-1
Första månaden0
Tre månader13
Sex månader21
Coronaviruset 2019-2020
Månaden innan2
Första veckan1
Första månaden1

Virusutbrotten i korthet:

Sars:

Den 16 november 2002 upptäckte det första fallet av Sars i Guangdong i södra Kina, på gränsen mot Hongkong. Sars orsakas av ett Coronavirus, precis som i det pågående utbrottet vi har nu. Det skulle dröja till 11 mars 2003 innan WHO gick ut med en global alert. Utbrottet orsakade omkring 8000 fall varav över 750 personer dog, enligt Folkhälsomyndigheten. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Svininfluensan:

Den 24 april 2009 spreds nyheten att 60 människor i Mexico City hade dött av vad som beskrevs som en muterad form av svininfluensa. Fem dagar senare inträffade det första dödsfallet utanför landets gränser (USA). Den 11 juni valde WHO att klassa det som en pandemi, den första på 41 år. Dödligheten låg då på cirka 0,5 procent. I mitten av augusti samma år bedömde WHO att utbrottet i stort sett var över. Antalet dödsfall beräknas till cirka 285 000 personer.

Coronaviruset:

Det nya Coronaviruset upptäcktes strax före nyår. Den 30 december rapporterades staden Wuhan in 27 misstänkta fall. WHO bekräftade den 7 januari att det rörde sig om ett hittills okänt coronavirus. Det första dödsfallet inträffade 9 januari.

För närvarande dubbleras antalet smittade vartannat dygn, vilket innebär en snabbare spridning än Sars-utbrottet. Den 23 januari tog tog WHO beslutet att inte utlysa globalt hälsonödläge. Under tisdagen har totalt 4 000 människor smittats. Antalet döda uppgår till 106.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-09 15:35

Skulle vara intressant med en bedömning av börsläget vid de olika utbrotten. Lågt värderad – normalt värderad -högt värderad.
Nu vid Coronautbrottet tror jag nog att man kan säga högt värderad och att Coronan därför blir en utlösande faktor för ett starkt börsfall.

Anonym
Anonym
2020-02-01 12:57

”Den 23 januari tog tog WHO beslutet att inte utlysa globalt hälsonödläge.”

Fast nu har ju WHO utlyst globalt nödläge? Varför skriver ni inte om detta? 30de januari utlyste WHO detta.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm