Hoppa till huvudinnehållet

Rättelse av tidigare information om inlåningsränta

Nordnet skickade den 8 december ett pressmeddelande angående nya inlåningsräntor. I pressmeddelandet angavs bland annat att Nordnet från 1 januari 2023 inför inlåningsränta på 2,00% på investeringssparkonto, kapitalförsäkring och aktiedepå för kundgruppen Active Trader. Dock regleras i inkomstskattelagen att ränta på investeringssparkonto inte får överstiga nivån för statslåneräntan. I annat fall kommer den utbetalade räntan i sin helhet beskattas som inkomst av kapital, det vill säga med 30 procents skatt. Statslåneräntan den 30 november 2022 uppgick till 1,94%.

Som konsekvens av ovanstående tvingas vi ändra nivån på den räntesats som gäller från 1 januari för investeringssparkonto för kundtypen Active Trader. Den nya räntesatsen kommer att ligga i linje med nivån på statslåneräntan och uppgå till 1,94%. Korrekta räntesatser för samtliga konto- och kundtyper finns i detta pressmeddelande, vilket idag skickats ut som rättelse till gårdagens meddelande. För kapitalförsäkring och aktiedepå för Active Trader gäller fortsatt inlåningsränta på 2,00%.

Vi hoppas på förståelse för den rättelse vi nu tvingas göra. Förklaringen är helt enkelt ett förbiseende av inkomstskattelagens regler om högsta nivå på inlåningsränta.

Johan Tidestad
Kommunikationschef Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-12-09 15:03

Enligt inkomstskattelagen får ränta på investeringssparkonto inte får överstiga nivån för statslåneräntan. I annat fall kommer den utbetalade räntan i sin helhet beskattas som inkomst av kapital, dvs med 30 procents skatt. Statslåneräntan den 30 november 2022 uppgick till 1,94%. Detta innebär i praktiken att ingen aktör kommer att sätta en högre ränta på ISK än statslåneräntan (1,94%). Reglerna i inkomstskattelagen är ju i sig ett starkt argument för att Socialdemokraternas höjning (+1% enhet) av skatten på ISK borde tas bort omgående!! Alternativt måste inkomstskattelagen skrivas om omgående så att ränta på ISK får uppgå till nivån på statslåneräntan + 1%… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm