Hoppa till huvudinnehållet

Investera i räntefonder – lär dig mer

För den som är orolig för hur börsen ska utvecklas framöver gör rätt i att kolla på räntefonder. Risken är generellt lägre, men även så avkastningspotentialen så det finns några saker att känna till innan du investerar.

Vad är en räntefond?

Kort o gott innebär räntefonder en investering i lån. Fonder lånar ut pengar till såväl företag som stater och får en avkastning i form av ränta på dessa lån – därav namnet räntefond. Dessa lån kallas för obligationer eller skuldebrev. De har också en prissättning på andrahandsmarknaden och en duktig räntefondförvaltare kan även skapa avkastning genom att handla med lånen i portföljen under löptiden.

Hela poängen med räntefonder är att fonder förhoppningsvis får tillbaka de pengar som den har lånat ut och en liten ränta ovanpå detta. Avkastningen är alltså förhoppningsvis tryggare än börsinvesteringar där värdet kan fluktuera mycket. Dock behöver man vara väl införstådd med att inget är riskfritt, även räntefonder kan falla i kurs men vanligtvis är såväl risk som avkastning lägre med räntefonder. En duktig räntefondförvaltare är mer pessimistiskt lagd och räknar på möjligheten att få tillbaka sina utlånade pengar när denne förvaltar en räntefond.

Långa och korta räntefonder

När man ska välja räntefonder så slås man av valet mellan långa eller korta räntefonder. Det är enkelt att skilja de åt, då korta räntefonder har en genomsnittlig utlåningstid på 1år och långa räntefonder har alltså lånat ut pengar på längre tid. Kortare utlåningstid innebär ofta mindre ränta och avkastningspotentialen är alltså lägre för korta räntefonder, fördelen är att också risken är att betrakta som lägre. Kort o gott, vill man ha lite mjukare avkastning som förhoppningsvis är liten men positiv så är korta räntefonder att föredra. För den investerare som vill avvara pengarna på väldigt kort tid passar korta räntefonder – men kom ihåg att det inte är riskfritt.

Långa räntefonder är mer passande för den som har lite längre sparhorisont. Det finns mer avkastningspotential, men med det sagt så är viktigt att utvärdera ifall förvaltaren har rätt färdigheter att skapa den avkastningen.

Tipset här är att fundera över vilken riskvilja du har och hur lång tid du tänker investera i räntefonder?

Vem har de lånat ut pengar till?

Detta är den viktigaste aspekten ur ett riskperspektiv, nämligen vem som fonden har lånat ut pengar till. Är det en stat så är risken generellt lägre, då en stat har sin egna riksbank och hela landet bakom sig. Det är inte lika vanligt att ett land/stat går i konkurs, men likväl kan det ske mer eller mindre. Jag påminner därför än en gång att inget är riskfritt.

Företagslån är det generellt högre risk på, men avkastningen du kan erhålla är också potentiellt högre. Här vill det till att räntefondförvaltaren är duktig på att räkna ifall denne får tillbaka sina lånade pengar eller inte – att låna ut och få en hög ränta är trevligt, men bara så länge man får tillbaka det utlånade beloppet.

Korta räntefonder som bara lånar ut till en stat så som Tyskland, Norge eller USA är att betrakta som mycket mer säker än en lång räntefond som lånar ut till Volvo, ABB ellerVolkswagen.
Tänk på att alla fonder inte är ensidiga, utan en kort räntefond kan mixa med både stats- och företagsobligationer.

Tipset här är att kolla vad fonden är exponerad mot, vad har den lånat ut till och passar det din riskvilja?
Är det en svensk räntefond eller är pengarna placerade i en annan valuta? Om det är en annan valuta så påverkar växelkursen mot SEK vad din totala avkasnting blir.

Förstå exponeringen i fonden

Kolla in varje fonds egna sidan för att se hur fonden är exponerad. Där kan du hitta information om både avgifter och fördelningen mellan långa och korta räntor i fondens portfölj. Du kan till och med se vilka är de 10 största innehaven som fonden består av. Då ser du vilka företag eller stater som fonden har lånat ut till.
Så här kan det se ut gällande exponeringen:

Hitta räntefonder

När du bestämt dig för att köpa räntefonder så börja med att välja mellan 1. korta räntefonder eller 2. långa räntefonder.
Det förstnämnda passar för dig som ska investera med väldigt kortsiktig placeringshorisont. Om du kan tänka dig att avvara pengarna på längre sikt så ger långa räntefonder lite mer avkastningspotential.

Klicka på länkarna nedan för att se de korta och långa räntefonderna med högst avkastning senaste året. Kom ihåg att kolla in fondsidan på den enskilda fonden som du investerar i så får du mer information om hur den är exponerad.

Vad händer med räntefonder vid börschkrash?

Generellt så kommer inte räntefonder påverkas i lika stor utsträckning av en börskrasch så som aktiefonder påverkas. En börskrasch innebär att aktiepriser faller kraftigt och under en kort tid. Då räntefonder inte består av aktier så påverkas de inte direkt av börskraschen. Däremot kan det få indirekt påverkan genom att kapitalmarknaderna blir mer restriktiva.
En räntefond bör med andra ord inte påverkas lika negativt av en krasch och det är därför som många investerare söker sig till räntefonder inför eller i samband med en börskrasch.

Varning för räntefonder?

Räntefonder är generellt sett tryggare placeringar som ger en lugnare utveckling än exempelvis aktiefonder. Sen finns det givetvis enskilda räntefonder som kan vara mer spekulativa så man ska inte tro att alla räntefonder är trygga bara för att de är räntefonder.
Dessutom kan det vara på sin plats att fundera över vilken tidshorisont man planerar att äga sina räntefonder. Om du tänker spara på väldigt lång sikt så kan du ju gå miste om en del avkastning som aktiefonder genererar. Ett långsiktig pensionssparande bör med andra ord inte bestå till hundra procent av räntefonder, då det inte har lika hög avkastningspotential.

För dig som vill lära dig mer så kan du läsa om indexfonder här.

Lycka till med dina räntefondinvesteringar! Säg till om det är några fler funderingar eller oklarheter som behöver redas ut, skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-24 16:29

Hur kan man skydda sig mot inflation eller till och med hyperinflation, som jag läst kan uppträda i senare skede av den nu pågående coronautlösta ekonomiska krisen

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:43

Det skulle väl vara realtillgångar som skyddar mot hyperinflation. Fastigheter och guld är exempel på realtillgångar

Anonym
Anonym
2020-03-13 09:34

Hej ! om usa sänker räntorna vilka räntefonder ska man köpa då
?
jag har köpt lång ränta amf för en vecka sedan men den går inte så bra

Anonym
Anonym
2020-03-07 20:08

Felskrivet?? Ett långsiktig pensionssparande bör med andra ord inte bestå till hundra procent av aktiefonder, då det inte har lika hög avkastningspotential. “

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-05-08 07:57

Reagerade också på denna. Låter som en felskrivning Alexander?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-05-08 10:51

Attans då, tack för att ni skriver. Har rättat till det nu, ska givetvis stå räntefonder där 😉

Anonym
Anonym
2020-01-29 19:42

Hej Alexander,
Har ett vilande kapital sedan några år för att placera just på börsen men har avvaktat för att invänta ett bra läge att gå in, har ett stort intresse till börsen men har blivit bränd några gånger. Hur ser ni på konjunkturen framöver? Det verkar ju som att börsen kommer att tuffa på ett bra tag till?

Mvh
Patrick

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-02-13 13:20

Hej Patrick,
Det är alltid svårt att sia om börs och konjuktur. Den större risken är att man dribblar bort sig. Om man utgår ifrån placeringshorisont blir det enklare att välja vad man investerar i. Har du långsiktig placeringshorisont så är börsen lämplig, men om du bara ska investera på kort sikt är räntefonder mer passande.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm