Hoppa till huvudinnehållet

Peter Benson: “Du kan tjäna på bättre analys”

Som prenumerant på Affärsvärlden får du fler och snabbare analyser än vad någon annan analystjänst ger. Och råden är oftast klart mer lönsamma än index. Här pratar jag och chefredaktör Peter Benson bland annat om hur Affärsvärlden väljer aktier.

Erbjudande för Private Banking!
Erbjudande för Private Banking!

Få Affärsvärlden gratis i sex månader, därefter 50% rabatt.

Berätta Peter, vad styr val av bolag att analysera?

Delvis är det ganska självcentrerat. Vi tittar på de aktier vi är nyfikna på. Plus att vi väger in vad vi vet att våra prenumeranter är intresserade av. Av naturliga skäl blir det därför mest svenska aktier men även en hel del nordiska bolag och även ibland andra bolag där vi tror det finns ett läsvärde, exempelvis Zalando, Inditex eller Apple.

Vad analyserar Affärsvärlden absolut inte?

Det finns inga formella begränsningar och vi tar gärna emot förslag på aktier att analysera via mejl till analys@afv.se. Däremot ska sägas att Affärsvärlden finns till för aktieintresserade. Vi bevakar hela näringslivet, inklusive fondbranschen, kryptovalutor och annat. Men analysredaktionen ger inte råd och vägledning om annat än aktier.

Tjänar jag pengar på att följa råden?

Affärsvärlden publicerar runt 500 analyser per år så det beror på vilka råd du följer. Blickar vi bakåt är variationen stor mellan de bästa och sämsta analyserna. Men i snitt har Affärsvärldens köpråd gått bättre än index. På Afv.se finns också en särskild undersida där vi redovisar utfallet för exakt alla råden.

Detta är så klart ingen garanti för framtiden och alla måste ta ansvar för sina egna investeringar, vare sig de inspirerats av Affärsvärldens analyser eller ej. Men en sak är jag bombsäker på och det är att oddsen att lyckas blir bättre om man som vår analysredaktion lägger tusentals timmar på att leta och analysera aktier.

Vad gör Affärsvärlden mer än analyserar aktier?

Vi har i 120 år nu varit Sveriges ledande ekonomimagasin. Ända sedan 1901. Basen var länge den tryckta veckotidningen med fördjupande reportage, intervjuer, krönikor och så klart analyser. Det tryckta magasinet kommer alltid finnas kvar men nu satsar vi också stenhårt digitalt.

Vad är det man får digitalt men inte på papper?

Afv-prenumeranter får varje dag e-postutskick med nya analyser och nyhetsbrev med andra färska artiklar och det är mångdubbelt fler än vad som ryms i papperstidningen. På afv.se finns också en flik där vi samlar så kallade Verktyg för bättre avkastning. Där vill jag gärna tipsa om Pref-guiden. Här granskar vi alla preferens- och D-aktier. Vi har också ett Analysarkiv med vissa screeningmöjligheter och som sagt Uppföljningarna. Nyligen släppte vi möjligheten att följa specifika ämnen och spara intressanta artiklar på ”Mitt AFV”.

Och så har ni modellportföljer?

Nej, det är faktiskt inte modellportföljer i betydelsen ’modeller’. Affärsvärlden har tre depåer hos Nordnet med riktiga pengar som vi investerar efter tre olika portföljstrategier. Afv-portföljen har funnits i många år och har en riktigt stark historik. Sedan har vi två färskare tillskott i Utdelningsportföljen och Buy&Hold-portföljen som också slår index.

Vem bör prenumerera på Affärsvärlden?

Alla med ett börsintresse som vill göra egna aktieval men med stöd av en oberoende analysredaktion. Vi brukar be folk fundera på vad det skulle vara värt för dem i kronor om de gör en extra bra affär per år eller undviker en dålig affär. Ofta räcker det med råge för att motivera prenumerationskostnaden på cirka 400 kronor per månad (439 kr digitalt, 489 kr totalt, ink tidning hem i brevlådan).

Det kostar alltså runt 400 kronor?

Nej faktiskt inte. Är man kund inom Private Banking är de sex första månaderna helt gratis, därefter är rabatten hela 50%. Så det finns inget skäl att inte prova och utvärdera.

Härligt att höra! Och tack Peter – både för pratstunden och det fantastiska jobb ni på Affärsvärlden gör.

Tack själv.

Erbjudande för Private Banking!
Erbjudande för Private Banking!

Få Affärsvärlden gratis i sex månader, därefter 50% rabatt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm