Hoppa till huvudinnehållet

Pensionsgruppen behöver en omstart efter kaoset – ta in alla partier

frida

En cirkus där ingen tjänar på att enas. Det var ju här vi inte skulle hamna. Sveriges pensionärer förtjänar långsiktighet, saklig diskussion och en vilja hos partierna att komma överens. En del av lösningen är en omstart av riksdagens pensionsgrupp.

Idag, måndagen den 13 juni 2022, har vi fått några se de sämsta sidorna inom svensk politik. Det är lätt att himla med ögonen åt de pensionsdiskussioner som pågår mellan partierna och kalla det hela för ett politiskt spel, men regeringens och oppositionens uppvisning i kortsiktighet är allvarligare än så.

Man behöver knappast vara konspiratoriskt lagd för att se att regeringens pensionsförslag, men också oppositionens motdrag, är en följd av att det är val i Sverige i höst. Eftersom pensionärerna är en stor och viktig väljargrupp så vill samtliga partier vara pensionärens bästa vän. Det gör att samtliga partier faktiskt är överens om sakfrågan; att pensionerna ska bli högre.

Problemet är att ingen vinner på att komma överens.

Prestige ligger i vägen

Skulle regeringens alternativ bli verklighet ser oppositionen en risk att de extra hundralapparna i plånboken ligger för nära i väljarnas medvetande på väg till vallokalerna. På samma sätt som regeringen naturligtvis inte vill att oppositionen ska kunna ta åt sig äran för pensionshöjningarna lagom till valdagen.

För väljarna är skillnaderna mellan förslagen utåt sett inte helt enkla att förstå; kanske spelar de för de allra flesta inte ens särskilt stor roll. Ändå överskuggar pensionsdebatten allt annat just nu, inklusive Nato-frågan och gängkriminaliteten.

Och vad ingen tjänar på att lyfta fram i den politiska pensionsdiskussionen är att den grupp vi kanske bör oroa oss för mest är kommande generationers pensionärer. Man vinner knappast väljare på att framhålla att det också behövs långsiktiga reformer som gynnar pensionärer om 30 år. I det samtalet finns heller inga stora pensionärsorganisationer som kan tillvarata intressen hos morgondagens pensionärer, vilket gör att diskussionen blir ensidig utan ett helhetsperspektiv.

Det var ju så här det inte skulle bli.

Leder till kaos och splittring

Vi var ju en gång i tiden eniga om att pensionerna är för viktiga för att vara slagträn i valrörelser. Just därför bildades riksdagens pensionsgrupp. Tre partier är dock uteslutna – MP, SD och V. Oavsett var man hör hemma politiskt kan man ifrågasätta om det är god demokratisk ordning att utesluta tre riksdagspartier, som onekligen har röstats fram av väljarna, från pensionsdiskussionerna. Det handlar trots allt om 30 procent av väljarkåren som på detta sätt står utan möjlighet att påverka genom pensionsgruppens arbete.

Och står man utanför klungan på skolgården måste man skrika än högre för att göra sin röst hörd. Att partier utanför pensionsgruppen positionerar sig på ett sätt som gör det möjligt för regeringen att kringgå pensionsgruppens arbete talar för att det bästa faktiskt vore att av det skälet ge pensionsgruppen en omstart.

Pensionsgruppens sammansättning har helt enkelt överlevt sig själv, och nuvarande konstruktion leder uppenbarligen till kaos och splittring. Därför bör samtliga riksdagspartier tas in. Sätt er ned och diskutera med varandra med målsättningen att faktiskt komma överens. Lägg ned stridsyxorna och låt pensionsfrågan få det forum för långsiktighet som den förtjänar. Vi måste ha samsyn och enighet i en så viktig fråga om hur pensionssystemet ska hålla långsiktigt, och samtidigt ge en rättvis ersättning til dagens pensionärer.

Vad tycker du?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-06-22 07:36

Min gamla professor i nationalekonomi påpekade att det inte förekommer något “sparade” i den folkliga betydelsen – nämligen uppskjuten konsumtion. Pengar i banker och fonder sparas inte. De “används” direkt – av dem som förvaltar. Och de gynnar naturligtvis sig själva. De som i dag får pengar utan att arbeta, som pendionärerna, får medlen av dem som i dag arbetar. Inga andra Det enorma “pensionssparandet” bidrar främst till den inflation vi sett på värdepappersmarknaden, som liknar tillväxt – tills “spararna” gör anspråk på sina förmögenheter. Ett ärligt pensionssystem består av direkta överföringar från dem som arbetar i dag, till dem… Läs mer »

Anonym
Anonym
2022-06-14 12:19

Kanske dags att försöka införa PSK också som du har skrivit om och föreslagit.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm