Hoppa till huvudinnehållet

Nyhet! Hjälp med större order

Nu inför Nordnet möjligheten att effektivare kunna köpa och sälja stora aktieposter, och andra värdepapper, via Nordnets mäklare. Normalt sett har enbart större institutionella och professionella investerare tillgång till den typ av algoritmorder, som nu tillgängliggörs för våra slutkunder. En efterlängtad nyhet.

Syftet med denna typ av orderläggning är att minimera risken för att driva aktiekursen när omsättningen i aktien är relativt låg. Det innebär oftast ett mer fördelaktigt pris för dig som köpare eller säljare. Nordnet Private Bankings chef, Tommy Tillberg, har fått en pratstund med Erik Sedenberg, aktiemäklare på Nordnet.

Hej Erik, vad är det som är nytt och hur kommer ni på mäklarbordet att kunna hjälpa våra kunder?

Nordnet kommer från och med nu att kunna hjälpa till att optimera en större order i en aktie som inte är så omsatt, något som kan vara svårt om man handlar via den ”öppna marknaden” eftersom anskaffningspriset (GAV) tenderar att följa med upp – och vice versa om man står på säljsidan. Genom vår nya möjlighet att handla med algoritmer kommer kundens order att söka upp likviditet i så kallade ”dark pools” eller block, där de stora institutionella flödena går.

Vem passar den här typen av order för och vad kostar det?

Egentligen alla som vill handla med ett större belopp i en aktie där likviditeten är sämre. Ska man generalisera, skulle jag säga alla bolag på Stockholmsbörsen och First North. Mycket är beroende på omsättningen i aktien. För mindre omsatta bolag är det tillräckligt med en order på cirka 300000 SEK och uppåt.

Standardpriset är 0,3%. Men för lågt omsatta aktier som det tar många dagar att sälja kan priset vara högre. Du får alltid reda på det exakta priset av mäklaren innan du lägger din order.

Finns det olika varianter av orderläggning?

Ja, vi har olika valmöjligheter för att kunna optimera en kunds order via en algoritm via bland annat “dark pools” eller göra en affär via ett block. Vi på mäklarbordet kan bedöma hur kundens order exekveras mest effektivt, med kundens önskemål i åtanke. Det finns både aggressiva och passiva ordertyper. Algoritmen kan till exempel anpassa order så de följer volymmönster på ett värdepapper och därmed optimera så man inte driver upp eller ned kursen i onödan under dagen.

Hur gör kunder som är intresserade av detta?

Det går alldeles utmärkt att ringa in till oss på mäklarbordet på 010-583 3100 för att lägga en order eller få mer information om möjligheten.

Tack för pratstunden, Erik!

Tack själv Tommy!

Läs mer om Nordnet Private Banking

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Kim
Kim
2022-06-07 18:44

Vad glad jag blir att inte ha Nordnet nu. Hade bytt där ifrån på en gång

GME DRS COMPUTERSHARE
GME DRS COMPUTERSHARE
2022-06-07 19:51

wow. dark pools… så privatpersoners investering skall inte ske på öppen marknad utan manipuleras i dark pools. Ni på Nordnet gör det väldigt enkelt för ossinvesterare att totalt skita i era tjänster efter moass. Hoppas detta är döden för ert bolag.

Citadel
Citadel
2022-06-07 20:00

Har varit sugen på att skaffa ett konto hos er nu några dagar, men med denna nyhetern kommer jag aldrig i mitt liv göra det

Scandies
Scandies
2022-06-07 21:28

Nordnet borde arbeta för att all handel måste rapporteras och ske över en börs för att öka transparensen för småspararna. Det här är ett steg bakåt.

Emil
Emil
2022-06-08 07:45

Så ni föll för det till slut. Ni kommer att tappa kunder.

Tommy Tillberg, Nordnet
2022-06-09 17:29

Hej, Tack för alla kommentarer. Här kommer svar till de som oroar sig för handel som sker utanför huvudbörserna. Handel på mindre officiella marknadsplatser som dark pools och liknande sker idag i stor utsträckning av fondbolag, andra institutioner och större investerare. Det är en utveckling som har pågått under lång tid, och något som Nordnet på egen hand har svårt att påverka. Vi på Nordnet står generellt bakom så hög transparens som möjligt inom sparande och investeringar, och har naturligtvis ingenting emot att aktiehandeln är synlig så att det är enkelt att följa order och avslut. Med det sagt finns… Läs mer »