Hoppa till huvudinnehållet

Nu har heta förvärvstrenden nått Sverige

Det svenska investmentbolaget Bure blir först ut av de större svenska bolagen att haka på den heta investeringstrenden spac. Finwire har gjort en genomgång av vad de aggressiva specialförvärven innebär och tar några ledande exempel.

Ett spac-bolag är ett tomt skalbolag som utlovar förvärv av onoterade bolag och på så sätt kan locka investerare att gå in med aktiekapital. Det har främst varit ett amerikansk fenomen som även har hittat till Europa och nu senast också Sverige.

Bure, ett av Stockholmsbörsens mer kända investmentbolag har kommit längst på svensk mark vill nu ta in 3,5 miljarder kronor där Bure själva går in med cirka 20 procent, eller 700 miljoner kronor. Planen är en börsnotering av bolaget ACQ i slutet av månaden med löftet att inom 36 månader ha köpt ett onoterat bolag.

“Påse pengar utan verksamhet (än)”

Att ha en påse pengar utan verksamhet utan utpekad investering kan låta skakigt i mångas öron, men faktum är att institutionella investerare som Fjärde AP-fonden, AMF Pensionsförsäkring och SEB Fonder nappat på erbjudande i Bures fall som lockar med sitt industriella nätverk och att man kan dra nytta av befintlig organisation. En annan fördel är att processen kan kapa den tid det tar att börsnotera sig.

Äktieägarna måste för övrigt godkänna ledningens förvärv och att man har möjlighet att lösa in sin aktie mot substansvärde, vilket har gjort att många sett nedsidan i spac-bolagen som begränsad.

Även den svenska lastbilsutmanaren Einride tog nyligen in 75 miljoner dollar i ny finansiering för att se över möjligheten till börsintroduktion genom att slå ihop sig med ett spac-bolag. Einride har nyligen ingått samarbete med Oatly, Lidl och Electrolux varav det förstnämnda bolaget börjat använda Einrides lastbilar i leveransrutter från produktionsanläggningen redan i oktober 2020. Einride har tagit fram en självkörande, eldriven lastbil som kallas T-pod.

En av de första stora bolagen att använda sig av spac-metoden är det japanska konglomeratet Softbank. De vill bland annat ta in upp till 630 miljoner dollar för två bolag, SVF Investment Corp. 2 och 3, som ska börsnotera sig på Nasdaq. Här handlade det om uppköpsplaner på AI-bolag. De är återigen inblandade i ny möjlig spac-affär så sent som i veckan: Det är Sydostasiatiska taxiappjätten Grab, som backas av Softbank som överväger att gå till börsen och ser en fusion med ett spac-bolag som en möjlighet att snabba på vägen in.

Hur har det då gått för bolag som varit tidigt ute med spac-metoden? En av de största på området är Chamath Palihapitiya. När robotikbolaget Berkshire Grey gick ihop med spac-bolaget Revolution Acceleration Acquisition Corporation, rusade Revolution 27,3 procent på Nasdaq.

Investerarprofilerna Bill Ackman och Chamath Palihapitiyas Spac-bolag Social Capital Hedosophia Holdings V rasade 15 procent under en dag i början av mars efter att chefen för Londonbörsen varnat för specialförvärvsbolagen. Systerbolaget Social Capital Hedosophia Holdings VI föll samtidigt drygt 7 procent och Bill Ackmans andra spac-bolag Pershing Square Tontine tappade 5,7 procent.

Bland de större internationella bolagen märks Walmart vars indiska e-handelsjätte Flipkart överväger att börsnoteras i USA genom en spac. Detta är intressant då värderingen uppges ligga på minst 35 miljarder dollar, jämfört med de 16 miljarder dollar som Walmart fick betala för 77 procent av Flipkart för tre år sedan.

Men två heta trender möttes då Cipher Mining Technologies som sysslar med mining av bitcoin gick ut med att de skulle till börsen genom en Spac-affär med Good Works Acquisition. Pengarna ska användas till att bygga ut bolagets verksamhet för att utvinna bitcoins.

De blev först i Europa

För Europeisk del så gjorde fenomenet entré genom att Golden Falcon tog in 345 miljoner dollar under en listning i december. Med pengarna vill Falcon köpa upp europeiska ”champions” inom TMT (teknik, media och telekom) eller fintech, uppgav då Golden Falcons vd Markam Azar, som för övrigt haft tidigare försänkningar i Europa genom sitt tidigare ordförandeskap i Barclay Europas bankverksamhet.

Så ser investerare på trenden

Hur ser då större investerare på spac-trenden? En av dem som oroas av trenden är Bill Foley, trots att han själv lanserat flera spac-bolag under det senaste året, ställer sig frågande till ifall vissa av bolagen är redo för börsen. Foley är känd för att ha grundat Fortune 500-bolaget Fidelity National Financial. Han är också ägare till NHL-laget Las Vegas Golden Knights.

Det kan också komma nya regler för noteringar som kan dämpa spac-trenden som bara under januari lockade mer investerarkapital än under hela 2019.

Spac växer inom företagstransaktioner

Revisionsbyrån PwC noterar att företagstransaktionerna ökade redan under sista halvan i fjol. Tydligt är nu att spac-bolagen står för en rejäl del av den totala kakan när det kommer till att dra in investerarkapital. Spac-bolagen samlade in totalt runt 70 miljarder i kapital och stod för mer än hälften av alla amerikanska börsintroduktioner.

I december godkände SEC, den amerikanska värdepappers- och börskommissionen en ny regel som gör det möjligt för företag att skaffa nytt kapital genom direkta noteringar istället för att bara sälja befintliga aktier. Genom förändringen kan företag samla in pengar från investerare på marknaden eller genom att sälja aktier i företaget. Att göra direkta noteringar mer attraktiva kan minska efterfrågan på ett spac-bolag eller traditionella börsintroduktioner, skrev CNBC då.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer