Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension juni 2022

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om juni 2022

Marknaden

Juni månad präglades av att stagflationsoron övergick i recessionsoro. De svenska småbolagen straffades hårdast i denna miljö med nedgångar på ca 11 procent och räntor var som mest upp nästan 50 punkter för att sedan falla tillbaka under slutet av månaden. Inflationsutfallen i både USA och Europa landar fortsatt på höga nivåer och ger ingen lättnad för centralbankerna. Federal Reserve har börjat förlika sig med tanken att det kommer bli svårt att undvika en hård landning i ekonomin om man ska få bukt med den höga inflationen. Under månaden har flertalet företag vinstvarnat vilket är ett tecken på att de konjunkturella motvindarna börjar synas i verkligheten.

Fonden

Fonden avkastade -5,42 procent och index -4,83 procent under månaden vilket är -0,59 procent relativt index. Fondens jämförelseindex är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den negativa avkastningen förklaras av att svenska aktier har haft en svag utveckling. Relativt index har både allokering och värdepappersvalet bidragit negativt. Exponeringen mot svenska små bolag har bidragit mest negativt. Under månaden har aktievikten minskats till ca 57 procent genom att sälja svenska aktier.

Utsikter

Värderingen för obligationer ser nu mer attraktiv ut än vid årsskiftet och för i synnerhet USA utgör obligationer ett alternativ till aktier. Konjunkturutsikterna är negativa då tillväxttakten håller på att avta samtidigt som Federal Reserve minskar de penningpolitiska stimulanserna. De geopolitiska riskerna samt högre energi- och matpriser gör sammantaget att ekonomin befinner sig i ett bräckligt tillstånd. Sammantaget har vi blivit mer defensiva och har en undervikt mot aktier med fokus på globala stora bolag.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm