Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension februari 2022

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om februari 2022

Marknaden

Februari var ytterligare en turbulent månad för aktier. När marknaden precis hade accepterat Federal Reserves hökaktigare tongångar förstärktes nedgången på världens börser ytterligare när Ryssland inledde en fullskalig invasion av Ukraina. Då detta kom som en stor chock föll riskaptiten kraftigt. Nato och EU visade upp en enad front och införde historiskt hårda sanktioner mot ett så pass stort land. Sanktionerna kommer troligtvis leda till att det ryska banksystemet kollapsar. Efterfrågan på dollar har ökat i sviterna av denna oro.

Svenska aktier såg de största fallen under månaden med ca 7 procent. Tack vare att dollarn har stärkts så kraftigt, har de utländska aktierna stått emot börsoron bra. Svenska 10-åriga räntor är upp ca 15 punkter på månaden.

Fonden

Fonden avkastade -2,93 procent och index -2,74 procent under månaden vilket är -0,19 procent relativt index. Jämförelseindexet är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond.

Den negativa avkastningen förklaras av att aktier och i synnerhet svenska har haft en svag utveckling. Värdepappersvalet för svenska aktier har varit lyckosamt och bidragit starkt positivt till den relativa avkastningen. Dock har övervikten mot aktier samt värdepappersvalet för obligationer båda bidragit negativt vilket sammantaget gjorde att portföljen avkastade något negativt. Vid månadens slut är aktievikten cirka 65 procent i fonden.

Utsikter

Värderingen är ansträngd för aktier men erbjuder ändå väsentligen högre förväntad avkastning än räntor. Konjunkturutsikterna är nu mer osäkra, då tillväxttakten håller på att avta samtidigt som Federal Reserve minskar de penningpolitiska stimulanserna. De geopolitiska riskerna och högre- energi och matpriser försämrar konjunkturen, men stark konsumtion i USA och mer stimulanser från Kina borde göra att världsekonomin undviker recession. Sammantaget behåller vi en lätt övervikt mot aktier med fokus på utländska aktier.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm