Hoppa till huvudinnehållet

MSCI plockar bort ryska bolag ur index

Den ledande indexleverantören MSCI har annonserat att de kommer att ta bort all exponering mot Ryssland från sin globala index och tillväxtmarknadsindex. Förändringen sker den 9 mars och bolagen avlägsnas till en nollvärdering.

Förändringen är resultatet av en diskussion som MSCI har haft med de största fondbolagen i världen till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Det konstaterades att möjligheten att köpa och sälja ryska aktier är mycket begränsad och att det inte är möjligt att effektivt följa befintliga index.

Den enda av Nordnetfonderna som påverkas av denna förändring är Nordnet Indexfond Tillväxtmarknad ESG. Fonden är en ren indexfond som följer MSCI:s index så nära som möjligt och därför också kommer att avlägsna all exponering mot Ryssland. För att korrekt återspegla den värdering som görs av ryska aktier har fonden redan nu skrivit ner värdet på den ryska exponeringen till noll.

Beslutet från MSCI, tillsammans med liknande åtgärder från andra stora indexleverantörer som Stoxx och FTSE, påverkar hundratals ETF:er och fonder som antingen är passiva indexfonder, indexnära eller använder indexen som jämförelseindex. Förändringen innebär i praktiken att Ryssland och ryska bolag blir helt uteslutna från internationella fonder och den globala investerargemenskapen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm