Hoppa till huvudinnehållet

Lyckas med fondsparandet – 3 snabba tips

Ny på fondsparande eller bara vill få bättre koll? Här kommer tre snabba tips för att lyckas med ditt fondsparande. Så du kan känna dig trygg med ett bra långsiktigt sparande. 

1. Risksprid

Det finns ingen exakt siffra på hur många fonder man bör ha. En handfull fonder blir alldeles lagom, 3-5st är en bra bas. Har du hittat ett gäng fonder som du tycker är spännande – ja men stoppa in de i portföljen också. Bara du ser till att inte ha en eller två fonder bara, det är lite för lite.

Tänk också på att sprida dig över lite olika marknader. En globalfond ger dig exponering över hela världen. Kanske krydda till det med någon tillväxtmarknad som du känner är spännande eller hört ska vara på uppgång. Det är inte fel att ha någon Sverigefond eller Nordenfond också. Detta är mer vägledning så du förstår riskspridning, tänk på att välja ett gäng olika helt enkelt.

2. Månadsspara

Det bästa sparandet är kort och gott – det som blir av! Så många som funderar på att börja. Velar över att hitta den perfekta procenten av inkomsten som sparas eller försöker tajma börsens svängningar. Det finns ett enkelt sätt att verkligen lyckas – det är att månadsspara! Konceptet är i sig själv briljant, du köper ju regelbundet och får således bra inköpspris automatiskt.

Spara så mycket som plånboken klarar av och som du känner dig bekväm med. 10% av lönen är ett jättebra sparande. Men du får sätta din egna rimliga nivå, det handlar också om vad målet är med sparandet. Hur mycket förväntar du dig att spara ihop? Sätt upp ett mål och försök räkna baklänges hur mycket du behöver spara.

3. Rätt fonder

Ska du spara på lång sikt så lämpar sig aktiefonder bra. Det är högre risk, men på lång sikt har börsen varit lönsam att spara på. Om du däremot tänker ta ut pengarna inom något år eller två så gör du bättre i att hitta räntefonder. Det är lägre risk och ger en tryggare utveckling utan större rörelser. Du kan inte förvänta dig lika mycket avkastning heller då risken är lägre.

Lång sikt = aktiefond.
Kort sikt = räntefond.

Håll det enkelt & lycka till med fondsparandet!

Se även vår sida Höjdarfonderna där du kan få hjälp med att hitta aktivt förvaltade fonder som har bra förutsättningar för att slå index.

Checkar du av alla 3 i ditt fondsparande? Har du hittat fler tips som hjälpt dig med fondsparandet? Dela gärna tips och erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-13 16:40

h dom fonder som ja anser börjar bli intressanta är ju kines fonder dom har haft det jobbigt den senaste tiden (trumf ) effekten
men kineser har alltid haft ett intresse av att producera ungefär som jänkarna fast med en kostnad mycket lägre.
men vi får se ja undrar vad kineserna gjort med sitt över lass med amerikanska junkbonds.
frågan är vad produceras i USA och varför är det så svår sålt . förutom priset

Anonym
Anonym
2018-05-23 21:53

Själv så tycker ja att mellan 500 till 600 olika utländska fonder 100 kr st ger en bra riskspridning. Är lite nördig så är intresserad vilken som går bäst på t ex 10 års sikt. Eller tills ja dör

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-10 16:02

Haha, mellan 500 och 600 är en ordentlig depå. Kanske inte vägen att gå för alla, men roliga ide

Anonym
Anonym
2018-05-07 20:56

en sak ja inte förstår
Kort sikt = räntefond.
med den ränta vi har i dag för att se ta eventuell inflation för att sen dra avgifter och skatter.
akelius ger vät 4 till 5 % vet du något om räntor som inte ja vet
vi får se hur många som blir vräkta i sina bostadsrätter

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-05-08 09:01

Yes, akelius ger den räntan men det är utan insättningsgaranti. Går att argumentera för att Akelius är stabilt och säkert, men utan insättningsgaranti är det en högre risk hur man än ser på det.
Kort sikt så bör fokus vara att hitta stabil utveckling. Hellre lång avkastning än risk att förlora pengarna är mitt resonemang. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-07 16:41

ja men då kan du ju köra med Nordea deras direktavkastning är högre än akelius.
och även om man ändrar ut delnings Pollys så har du kvar aktierna.
med o ränta käkar inflationen upp pengarna man får en negattiv avkastning. man förlorar pengar

Anonym
Anonym
2018-05-03 09:12

Tack för nyttig information!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-05-03 11:33

Kul o höra Julia! 🙂
Hojta om du har önskemål om något mer.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm