Läge att månadsspara i aktier

Just nu får jag många frågor om hur man ska agera i börsraset? Ofta svarar vi experter att man skall sitta stil i båten och det behöver inte vara ett dåligt råd. Men när det ser som mörkast ut på börsen och alla målar upp en svart framtid blir reaktionen att man vill sälja sitt innehav och rädda det som räddas kan men faktum är att många nu borde köpa istället.

 

De flesta svenskar har ett långsiktigt sparande i form av sin pension, månatligen sätts det av pengar till våra tjänstepensioner, nu när börsen har gått ner så har aktiedelen förstås sjunkit i din portfölj. Nu är det ett bra läge att börja spara i aktier för att öka den delen igen för att på så sätt komma in med en större andel aktier i sparandet när börsen väl vänder.

 

Investera som oljefonden

En utmärkt strategi inom kapitalförvaltning är 70/30 metoden, den går ut på att man förvaltar sin portfölj så att den alltid består av cirka 70 procent aktier och 30 procent räntebärande papper. Man kan själv välja proportion efter vilken risk man vill ha.

En fond som framgånsrikt använder sig av den här metoden är den norska oljefonden och det bästa är att det funkar lika bra för oss privatpersoner.

Det som är bra med 70/30-styrategin är att man tvingas köpa aktier eller räntebärande som går dåligt på marknaden. När aktier faller så tvingas man köpa mer aktier, och tvärtom.

Ett enkelt sätt att jobba med den här metoden är att använda sig av en indexfond för sina aktier och en prisvärd räntefond för sin ränteplacering det passar utmärkt i tex en tjänstepension. välj fonder med lågavgift så att de inte äter upp din avkastning

( Nordnets Superfonden Sverige och Spiltans räntefond är två fonder som är bra att börja med)

Har du ett större kapital så kan du förstås investera direkt i enskilda aktier.

Hur placerar du ditt månadssparande?

Fakta Norska oljefonden:

Sedan Norge upptäckte olja på 1970-talet har landet inte bara lagt pengarna i statsbudgeten och bränt av dem, utan hela tiden sparat undan och investerat. Det har gått mycket bättre än någon kunde ana.

Fonden är i dag värd 6 980 miljarder norska kronor eller ungefär lika många svenska.

Fonden investerar i 62 procent aktier, 35 procent räntepapper och 3 procent fastigheter.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer