Hoppa till huvudinnehållet

När månadssparande inte längre lönar sig

Att skapa en rutin av att återkomma till börsen och regelbundet spara är en briljant idé! Du slipper tajma börsen och du säkerställer att du får en utjämning i inköpskursen. Det ger goda förutsättningar för att maximera ränta-på-ränta effekten. Efter ett gäng år så kommer portföljen ha vuxit sig ganska stor och frågan man kan ställa sig då är om det fortfarande är värt att månadsspara – det kollar vi närmare på i detta inlägg.

Månadssparande vs Avkastning

Min poäng med detta inlägg är att undersöka vilken påverkan ett månadssparande har eller inte har på din portfölj beroende på hur mycket kapital du har. Snabb intuition säger oss att om du redan sitter på en portfölj värt 100 miljoner kronor så ger det inte särskilt mycket om du månadssparar en hundralapp. Det som kommer påverka om dina 100 miljoner växer är vilken avkastning du får. Om du istället har 100 kronor på ditt konto så kommer ett månadssparande på en hundralapp innebära att du dubblar kontovärdet första månaden.

Syftet är alltså att se vad är det som bidrar med tillväxt i din portfölj, där tillväxt i detta fall definieras som avkastning eller insättning av nytt kapital i form av månadssparande. Jämförelsepunkterna är en avkastning på 10% över 1 år samt ett månadssparande på 2 500 kr/mån vilket blir 30 000 kr/år. Detta ger ju en viss avkastning också, då exempelvis januari månadssparandet har 11 månader att växa under året. Så i mitt exempel ger jag månadssparandet 33 000 kr.

Det är alltså dessa 33 000 kr som blir jämförelsebeloppet. Det är detta som du själv tillför till din portfölj och skulle din portfölj vara värd 330 000 kr i början av året så kommer även 10% avkastning ge dig 33 000 kr. I detta snabba exempel så växer din portfölj med 66 000 kr under ett år där månadssparandet står för 50% andel av tillväxten och avkastningen står för resterade 50% av andel.

Effekten upp till en portfölj på 1 miljon kronor

Bilden ovan illustrerar det exempel jag angav. På x-axeln anger jag portföljens värde, detta är alltså vad din portfölj är värd i början av året. På y-axeln så anges andelen av vad som bidrar med tillväxt. Där det bara finns avkastning och månadssparande och jag räknar som sagt med att portföljen stiger konstant med 10% under ett år samt att vi månadssparar med 2 500 kr.

För att visualisera så är det blåa fältet hur mycket som är månadssparande och det gröna fältet hur mycket som är avkastning.

Längst ut till vänster så ser du andelen när din portfölj är värd 10 000 kr i början av året. Då kommer du få 1 000 kr i avkastning och ett månadssparande på 2 500 kr ger 33 000 kr tillväxt under året. Slutsatsen är att det lönar sig otroligt mycket att månadsspara ett så högt belopp som 2 500 kr när portföljen bara är värd 10 000 kr.

Till höger ser du istället vad effekten blir när du har en portfölj värd 1 miljon kronor. 10% avkastning ger dig 100 000 kr mer men ett månadssparande är fortfarande en väldigt bidragande del till tillväxten med 33 000 kr.

Effekten upp till en portfölj på 5 miljon kronor

Ovan så ser du effekten upp till en portfölj värd 5 miljoner kronor. Här har jag vid varje miljon angivit hur stor andel av tillväxten som månadssparandet står för. Exempelvis så ser vi att vid 1 miljon så ger ändå månadssparandet en tillväxt på hela 24% om man nu kan avsätta 2 500 kr i månaden. Har man 3 miljoner så bidrar det fortfarande med 10% av tillväxten. Även vid en portfölj på 5 miljoner så ger ett månadssparande 6% tillväxt.

Slutsatser och tankar

Det är klart att ju större portfölj du har, desto mindre påverkan har ett månadssparande. Eller snarare, det ger störst påverkan på om ditt kapital växer är vilken avkastning du får.

Men, nu har jag mätt avkastning som en konstant variabel och vi vet ju att börsen sällan går rakt upp med 10% per år. Utan den svänger och vi de tillfällen som den dippar och du regelbundet köper in dig då kommer det ge en betydligt större effekt än av vad mitt linjära exempel ovan ger sken av.

Jag är personligen lite förvånad över vilken stor effekt ett månadssparande ändå kan ha på en portfölj värd flera miljoner. Nu har jag förvisso räknat med ett ganska så kraftigt sparande på 2 500 kr/månaden, men det är fullt möjligt om man avvarar ca 10 % av lönen. Det är ofta tack vare en inställning att vara sparsam som gör att man uppgår en förmögenhet och det finns med andra ord anledning att fortsätta vara sparsam.

Nu ställer jag månadssparande och avkastning mot varandra, i verkligheten är dessa två krafter samverkande och båda är något du ska fokusera på! Se till försöka få så hög avkastning som möjligt samt försöka månadsspara så stort belopp som möjligt så maximerar du ränta-på-ränta effekten.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm