Hoppa till huvudinnehållet

Köp i techjättar poppis i turbulensen – nu kommer rapporterna

Spararna har rusat till de amerikanska techjättarn under det oroliga första kvartalet, visar statistik från Nordnets kunddatabas. Förhoppningen är att bolag som surfar på megatrender ska parera krisen, samtidigt som vissa av jättarna ju rentav “tjänar” på hemmasittandet. I veckan får vi dessutom svart på vitt hur jättarna klarat sig i krisen när rapportfloden rämnar.

Bara sedan årsskiftet har antalet ägare av Microsoft ökat med 39 procent. Sett från i slutet av februari, då den riktiga turbulensen tog vid, har antalet ägare ökat med hela 19 procent. Också till Alphabet flockas spararna. Bara sedan årsskiftet har ägarantalet bland Nordnets kunder ökat med 38 procent, och med 27 procent sedan turbulensen på aktiemarknaderna brakade loss. Netflix, som med sin rapport verkligen visade svart på vitt att man gynnats av hemmasittandet i coronatider med 16 miljoner nya abonnenter i första kvartalet, lockade hela 28 procent fler aktieägare bland Nordnets kunder sedan februaris slut.

Ingen bubbla?

Privatspararna har alltså inte drabbats av farhågan att techbolagens värdering tillsammans bildar en bubbla som ett sämre börshumör skulle kunna spräcka. Istället har man hoppats på att techjättarna ska stå pall, eftersom en del av verksamheterna dels surfar på megatrender som fortfarande råder, dels i vissa fall faktiskt ”tjänar” på coronakrisen. Förutom att Netflix ökat antalet abonnenter, så är ett annat exempel boosten av användandet av Microsofts tjänster Teams och Skype. I den värsta initiala frossan drogs techjättarna med, men har sedan studsat upp rejält när riskaptiten ökat i april. Både Netflix och Amazon har stigit med över 30 procent i år.

Sedan är det förstås så att magnituden på den boost som exempelvis Netflix upplever nu under coronakrisen lär vara i avtagande när tiderna förändras, vilket Netflix också själva tar höjd för.

Rapporter på ingång

Netflix har redan kommit med sin rapport, men nu rämnar rapportfloden även för övriga jättar. Alphabet kommer på tisdag medan det blir riktig techfest på onsdag då Facebook, Microsoft, Spotify och Tesla rapporterar.

Kommer Facebooks kostnader att fortsätta skena? Just ökade kostnader till följd av investeringar i nya datacenter bland annat gjorde att rapporten för fjärde kvartalet fick ett surt mottagande på börsen.

Vad gäller Microsoft antas bolaget möjligen både ha gynnats och missgynnats av coronakrisen. Inbromsningen på PC-marknaden kunde skönjas resan innan krisen, men Microsoft vinstvarnade faktiskt redan i slutet av februari på grund av störningar i leveranskedjorna. Å andra sidan kan man som sagt ha gynnats av hemmaarbetet och användandet av Teams och Skype. Tillväxten för molntjänster var kraftig redan innan krisen.

Hur ser tillväxten ut för betalande respektive aktiva användare för Spotify? Och kommer bolaget denna gång i rapporten ge någon kommentar kring problemen med fejkade streams, något man inte gjorde i förra rapporten?

Tesla slog till med en riktig pangrapport för det fjärde kvartalet. Aktien har dessutom rusat iväg rejält. Men frågan är hur mycket produktionen har störts av nedstängningarna? Och har krisen slagit mot efterfrågan? På onsdag får vi alltså svar.

Amazon är ett av de bolag som många tror har gynnats av coronakrisen och företaget har ju ökat sina anställda för att kunna växla upp. Amazon är ju den aktie jämte Netflix som gått allra bäst i år bland techjättarna. På torsdag släpper Amazon sin rapport.

Det gör också Apple. Apple var tidigt ute och varnade redan i februari för att man inte kommer att nå sina försäljningsmål för första kvartalet, främst på grund av minskad efterfrågan i Kina och produktionsproblem till följd av nedstängningen. Detta var alltså innan nedstängningarna i USA och Europa, så frågan är hur stora effekterna av coronakrisen blir nu. Farhågan är förstås kraftigt minskad efterfrågan. Rapporten kommer på torsdag, och det gör också Twitters rapport.

Ökning av antal ägare hos Nordnet sedan årsskiftet:

Apple: + 17 % i år

Netflix: + 23 %

Facebook: + 38 %

Alphabet: + 38 %

Microsoft: + 39 %

Tesla: + 31 %

Amazon: +5 %

Ökning av antal ägare hos Nordnet sedan slutet av februari:

Apple: + 9 %

Netflix: + 28 %

Facebook: + 10 %

Alphabet: + 27 %

Microsoft: + 19 %

Tesla: + 17 %

Amazon: 9 %

Källa: Nordnet (på nordisk basis), 200423

Utvecklingen på börsen i år:

Apple: – 4 %

Netflix: + 31 %

Facebook: – 7 %

Alphabet: – 4 %

Microsoft: + 11 %

Tesla: + 73 %

Amazon: + 30 %

Utveckling vid lunchtid 200427.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-04-28 10:24

Hej Frida

Har du läst boken The Creature From Jekyll Island, skriven av G. Edward Griffin? Den borde vara mycket intressant för dig att läsa.

Mvh, Peter

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm