Hoppa till huvudinnehållet

Kommer fastighetsaktierna att fortsätta upp?

Fastighetssektorn har varit en vinnare på Stockholmsbörsen hittills i år. Så här ser analytikerna på möjligheterna till fortsatt uppgång efter att Q3-rapporterna inkommit

Det nordiska fastighetsbolagsindexet Carnegie Real Index, är upp 43 procent i år, varav 15 procent den senaste månaden. Analytikernas riktkurser indikerar dock inte någon jättefest framöver även om flera fastighetsaktier i genomsnitt har köp-rekommendationer på sig. Tittar man strikt på rekommendationer är slagpåsen Atrium Ljungberg. Det handelsfastighetstunga bolaget har inte en enda köprekommendation. Potentialen jämfört med riktkursen är dock 2,3 procent, vilket är högre än analytikernas favoritaktie SBB, som har flest köprekommendationer men en potential på bara 0,7 procent enligt den genomsnittliga riktkursen.

“Hufvudstaden och Castellum har störst potential”

Efter rapporterna ser analytikerna störst potential i Hufvudstaden, 11,4 procent, följt av Castellum, 7,1 procent, enligt Bloombergs gigantiska databas över rekommendationer. Balder, Wihlborgs och Wallenstam väntas gå ned.

Generellt ökade hyresintäkterna, förvaltningsresultatet och nettoresultatet för bolagen under kvartalet. Vakanserna är stabila och det har även nettouthyrningen varit.

Bortom utvecklingen av hyresnivåer och vakanser är transaktions- och räntemarknaderna mycket viktiga för fastighetsbolagen.

Kreditförvaltaren Fredrik Carlsson på kapitalförvaltaren Carlsson & Noren ser en kudde för investerarna trots inflationsoro och att centralbankerna planerar att dra ner på sina tillgångsköp: “Det är fortsatt mycket billigt för fastighetsbolagen att låna. Fastigheter utgör mycket stor del av kreditmarknaden och bankernas utlåning, vilket tvingar centralbankerna att hjälpa till om det blir problem”, säger han bland annat.

Stark transaktionsmarknad

Transaktionsmarknaden är också mycket viktig för fastighetsbolagen. Flera stora uppköp har skett under året och bolagen fortsätter att förvärva fastigheter. Max Barclay, fastighetsveteran och chef för Newsec Advisory ser också ett ökat intresse för att investera i Sverige från utländska aktörer och en fortsatt mycket stark marknad för bostäder, samhällsfastigheter och logistik. Kontor är stabilt medan handelsfastigheter är inne i en strukturell förändring. Direktavkastningen kommer fortsatt att pressas”, fortsätter Barclay.

“Bostäder, samhällsfastigheter och logistik starkast”

Skillnaden mellan olika marknader är något som samtliga personer lyfter upp som en faktor. Marknaden bedöms som starkast för bostäder, samhällsfastigheter och logistik. Det är också de bolagen som analytikerna gillar mest. Det har också belönats av börsen där fastighetsbolag med logistik och bostäder gått starkt. Kontorsmarknaden är flera bolag tunga inom och enligt flera bedömare har den marknaden stabiliserats.

“Blickar vi framåt så ser vi att kontorsmarknaderna återhämtar sig från pandemin och att hyrorna hålls upp rätt bra”, skrev Kepler-analytikern Jan Ihrfelt efter kontorstunga Fabeges rapport.

“Håll koll på förvaltningsresultatet”

Lannebo Fastighetsfond och dess förvaltarduo Tobias Kaj och Philip Hallberg tycker att fokus bör riktas mot förvaltningsresultatet under rapportperioden.

“Redovisningsmässigt är det absolut det viktigaste talet att följa, och det är förvånansvärt stor spridning i hur olika bolag utvecklas. Värdeförändringarna är mer trubbigt och mer subjektivt från bolagen. Vi gillar bolag som NP3 som växer kraftigt. Vad gäller sektorer är logistik, samhällsfastigheter och bostäder våra favoriter”, uppger Tobias Kaj.

“Wallenstam har exempelvis mycket bostäder, men redovisar i alla fall jämfört med andra i branschen inte några stora värdeförändringar trots en väldigt het bostadsmarknad. Det visar att värdeförändringarna är svåra att följa och subjektivt. Tillväxt i förvaltningsresultat är dock alltid bra på lång sikt för värdet på ett fastighetsbolag”, uppger Philip Hallberg.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm