Hoppa till huvudinnehållet

Lär dig mer om kinesiska aktier

Den kinesiska aktiemarknaden växer och mer ofta märker vi av de kinesiska bolagen även här i västvärlden. För dig som är nyfiken på att lära dig mer om några av de största kinesiska bolagen så har du hittat rätt.

I samband med Singels Day den 11 november så erbjuder Nordnet courtagefritt köp och sälj på dessa 11 st kinesiska bolagens aktier. De är noterade på den amerikanska börsen och därmed lätta att komma åt för oss svenska investerare.


Det är svårt att ha missat Alibabas framfart de senaste åren som en av världsledarna på onlinehandel. Amerikanska Amazon och Alibaba tävlar om förstaplatsen och världsdominans på onlineförsäljning.
Bolaget grundades redan 1999 och aktien börsintroducerades 2014 där man emitterade nya aktier till ett värde på 25 miljarder USD i samband med noteringen. Detta är fortfarande världens största IPO några år senaste.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 487 miljarder USD.
P/E: 22
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: 36%


Företaget kan enklast beskrivas som kinas eget Google. Baidu är med andra ord en sökmotor. De bygger affärsmodellen på att hjälpa kunden navigera online och för företag att kunna köpa annonsplatser. Med andra ord precis som Google. Kinesiska marknaden har sedan länge varit något av ett bekymmer för Google då det finns strikta krav på censur av internet, Baidu är ett kinesiskt företag och förstår sin hemmamarknad väl och är det mest använda sökmotorn i Kina.
Bolagsfakta
Börsvärde: 43 miljarder USD
P/E:16
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: – 21%


Ett telekombolag med fokus på telefoni, bredband och internet och things (IoT) tjänster. Det är inte bara Kinas utan världens största telekommunikationsbolag både sett till börsvärde och antal aktiva användare. Det är, likt mycket i Kina, delvis ägt av den kinesiska staten.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 168 miljarder USD
P/E:11
Direktavkastning: 4,5%
Kursutveckling iår: – 15%


Bolaget kan närmast liknas vid Kinas motsvarighet till Youtube. De tillhandahåller onlineunderhållning i form av egenproducerade program samt en plattform för egenproducerad content. De går närmare att förklara som en sociala medier plattform.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 6 miljarder USD
P/E:Negativ
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: 31%


Onlinehandelsbolag som började med fokus på elektronik, mobiler och datorer men idag går det hitta samma bredd som Amazon. De säljer böcker, mat, skönhetsprodukter, ja nästan allt möjligt.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 48 miljarder USD
P/E:57
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: 58%


Kinas motsvarighet till Starbucks. Kaffe försäljning primärt via app och pick-up cafés. Merförsäljning genom att erbjuda färskpressad juice, enklare måltider med fokus på bröd, och annat “fika”.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 4 miljarder USD
P/E:Negativ
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: IPO maj 2019, – 8%


Utmanaren till Tinder. Mobilbaserad relationsmatchnings tjänst. Appen är en kommunikations plattform för att hitta och dejta partners, primärt via deras app och i den erbjuder merförsäljning genom gruppkommunikation, riktat budskap m.m .
Bolagsfakta:
Börsvärde: 8 miljarder USD
P/E:27
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: 65%


Elbilstillverkaren som vill konkurrera med Tesla. Producerar nästa generations fordon med fokus på elektricitet som drivmedel och autonoma styrfunktioner med stöd av artificiell intelligens. Modellen ES8 som är en SUV når 100km/h på 4.4 sekunder och når ca 355km körsträcka per laddning.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 2 miljarder USD
P/E:Negativ
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: – 69%


Asiens största olja och gas producent. Har fyra affärssegment uppdelade i exploatering, produktion, raffinaderi och kemiska produkter. Bolaget är ett av asiens mest lönsamma bolag, men givetvis mycket tack vare den monopol/duopol ställning man har i och med kinesiska statens ägande.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 145 miljarder USD
P/E:25
Direktavkastning: 2,9%
Kursutveckling iår: – 20%


Kinas motsvarighet till Spotify, som faktiskt drivs av Spotify. Detta bolag är en joint venture mellan investmentbolaget Tencent och musikstreamingtjänsten Spotify. Detta är alltså ett separat bolag från det stora asiatiska investmentbolaget tencent.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 23 miljarder USD
P/E:82
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: 6%


Sociala medier plattform som närmast går att likna med Twitter. Bolaget tjänar pengar genom annonsintäkter mot användarbasen på plattformen.
Bolagsfakta:
Börsvärde: 12 miljarder USD
P/E:21
Direktavkastning: 0%
Kursutveckling iår: – 6%

Finns det några av dessa 11 bolag som du tycker verkar intressant? Nu har jag gjort en snabb introduktion av varje bolag och i många fall jämfört det med motsvarande konkurrent här i västvärlden. Ofta är detta en förenklad bild då både bolagens affärsmodell och dess kundbas kan skilja sig mot motsvarigheten.
Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet om du har fler tankar om dessa bolag.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm