Hoppa till huvudinnehållet

Investera klokt i nuvarande marknadsläge

Tusentals sparare har redan investerat i Nordnet One-fonderna som lanserades under sommaren. Vi har fått en pratstund förvaltare Henrik Wiklund, som berättar hur fonderna funkar.

Hej Henrik, vem är du och vilken roll har du på Nordnet?

Jag arbetar som ansvarig förvaltare för våra nya Nordnet One-fonder. Jag ansvarar även för Nordnets indexfonder som vi förvaltar tillsammans med våra strategiska partners.

Genom åren har jag arbetat i både stora och små företag inom bank och finans. Jag har lång erfarenhet av fondförvaltning och produktutveckling och har arbetat med allt från korta räntefonder till tematiska aktiefonder och hedgefonder.

Som förvaltare får jag många frågor från våra fondandelsägare och det är väldigt spännande att kunna besvara dessa konkret och berätta mer om portföljförvaltning. Att dela information om sparande är oerhört viktigt, inte minst i nuvarande marknadsläge.

Nordnet One-fonder är så kallade allokeringsfonder. Vad betyder det?

Fonderna investerar i flera olika tillgångsslag och geografiska områden. Nordnet One Offensiv investerar både i nordiska och globala aktier, på utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Nordnet One Balanserad och Försiktig investerar även i räntor. Allt du behöver göra är att välja den risknivå som passar dig, resten tar vi förvaltare hand om.

Fonderna har dessutom en automatisk rebalansering, vilket enkelt förklarat innebär att jag som förvaltare hela tiden följer utvecklingen och justerar fördelningen mellan innehaven. På så sätt kommer fonden alltid ha röra sig kring den risknivå du som sparare valde från början.

Varför ska en sparare överväga den här typen av fonder i sin portfölj?

För enkelhetens skull. Spararen behöver bara välja den fond som bäst matchar den egna riskviljan, sedan sköter fondens förvaltare resten. Med en enda investering får du automatiskt en bred och väldiversifierad portfölj. Låga avgifter har stor påverkan på den långsiktiga avkastningen för dig som sparare. Nordnet One-fonderna har en årlig avgift på 0,35 procent. Det tycker jag är ett fantastiskt pris för den service man får.

Hur förvaltas räntedelen av Nordnet One-fonderna i praktiken?

Räntedelen består av investeringar i europeiska och globala krediter samt kort- och långfristiga obligationer.

I år har vi sett en förändring i beteendet på räntemarknaden; för första gången på decennier upplever vi press nedåt i både aktier och räntor. Orsakerna är kraftigt stigande inflation, åtstramning av utlåning och därmed stigande räntor. Däremot görs ränteinvesteringar nu med högre avkastning jämfört med tiden med nollräntor.

Nu vet vi hur Nordnet One funkar. Innan vi slutar; har du några tips för nya sparare därute?

Jag tycker att det är viktigt att ha ett buffertsparande på bankkonto innan man börjar spara i aktiemarknaden. För långsiktigt sparande tror jag att det viktigt att försöka vara så konsistent som möjligt. Det bästa och enklaste är oftast att starta ett månadssparande. Om du är osäker på hur du ska börja spara kan Nordnet One vara ett bra alternativ. Om du är intresserad av att börja spara i enskilda aktier, starta med företag där du förstår verksamheten och börja med etablerade bolag som har en beprövad verksamhet och gärna engagerade huvudägare.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm