Hoppa till huvudinnehållet

Hur kan man tjäna pengar med teknisk analys?

Detta inlägg är marknadsföring.

Vi på Autostock får ofta frågor om hur bra “TA” egentligen är. Teknisk analys är ett väldigt brett begrepp och precis som med en stor verktygslåda kan man få väldigt olika resultat beroende på vem som använder verktygen. Vi delar självklart gärna med oss av de erfarenheter vi samlat på oss och hur vi ser på TA samt hur man kan tjäna pengar med teknisk analys. De som vill lära sig mer har också möjlighet att anmäla sig till terminskursen Nordic Autotrading Society HT19 som startar i mitten av september med de två första lektionerna helt gratis.

De flesta har hört talas om teknisk analys och ännu fler använder det faktiskt utan att veta om det! Alla som någon gång har tittat på ett kursdiagram för en aktie har i princip gjort en enkel teknisk analys. Omedvetet använder man den historiska kursutvecklingen för att göra en bedömning “åt vilket håll aktien är på väg”. Man försöker prognostisera fortsättningen med hjälp av historik.

Att studera riktningen hos tex aktier, råvaror etc är den enklaste formen av TA. Ett steg vidare kan vara att försöka hitta återkommande mönster, s k cykler som många tillgångar tenderar att uppvisa. Tex, många har hört talas om det gamla börsordspråket “Sell in May (and stay away)”. Det är ganska lätt att påvisa med historiskt kursdata att det trots allt ligger något i det. Det finns fler liknande cykler, tex månadssvängningen, Halloween-effekten osv. Genom att kartlägga marknadens återkommande mönster kan man hitta sätt att skaffa sig ett statistiskt övertag och därmed få bättre förutsättningar att tjäna pengar i sin handel.

Bilden ovan visar ett diagram för en aktie och dess genomsnittliga månadscykel som blåstreckad kurva. Här syns tydligt möjligeterna att köpa och sälja aktien så att den innehas under de statistiskt starka delarna av månaden. Om man kombinerar med den mer långsiktiga trenden för aktien så att man endast köper enligt ovan när kursen är stigande (tex över 200-dagars glidande medelvärde) förbättras oddsen att göra bra affärer. I princip utesluter vi då alla aktier som har en fallande grundtrend.

Det finns naturligtvis otaliga sätt att analysera historiken på, många försöker hitta tänkbara kursnivåer där trender kan vända osv. Det finns också mer avancerade metoder där kombinationer av villkor testas historiskt och utfallet kan användas för att ta beslut. Vi kan inte gå igenom allt det i ett blogginlägg, men de som känner sig intresserade av att veta mer är välkomna att anmäla sig till Nordic Autotrading Society-kursen som startar i mitten av september. De två första lektionerna är helt gratis och riktar sig till nybörjare som vill få en grundläggande genomgång i teknisk analys.
De som väljer att fortsätta med resten av kursen får lite djupare tips och tricks samt vara med om bygget av en helautomatisk handelsstrategi i Autotrader-plattformen. Låter det som något för dig? Här finns mer information >

Väl mött,
Rikard Nilsson
Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer