Hoppa till huvudinnehållet

Hur hög kan räntan bli?

Kursen är omlagd, Stefan Ingves kan inte bli mer tydlig. Reporäntan kommer att höjas i närtid, och frågan jag får från många bolånetagare är: hur hög kan bolåneräntan bli? Jag tror den kan dubblas, men tror fortfarande inte på nivåer omkring 5-6 procent för den rörliga räntan.

Riksbankens analys från februari i år, där prognosen sade en räntehöjning först andra halvan av 2024, är kastad i papperkorgen. “Vi är i ett helt annat läge nu”, konstaterar Stefan Ingves. Och det har han ju rätt i. Sedan Riksbankens senaste räntemöte har ett krig brutit ut, och inflationen i Sverige har rusat över 6 procent för mars månad. Riksbankens prognoser var felaktiga och nu måste man göra om helt. Stefan Ingves har i intervjuer, som här i Dagens industri, varit tydlig med att Riksbankens uppdrag är att värna prisstabiliteten, och inget annat. Låt vara att det blir på bekostnad av konjunkturen, även om det förstås inte är någon önskan från Riksbanken att den knäcks på köpet.

Men så som Riksbanken ser det, om jag uppfattat Riksbankschefen rätt, är det en fråga om att börja höja nu, eller att höja mer senare. I så fall skulle chocken bli större för marknaden. Det blir därmed rätt mycket att förklara för Riksbanken om man väljer att inte höja reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 27 april. Förklaringsbördan hamnar hos direktionen. Varför vill man avvakta med konsekvensen att behöva höja mer senare? Bolåntagare kan alltså vara helt säkra på att räntekostnaderna kommer bli högre framöver.

Men hur mycket högre?

Svenskarna är högt skuldsatta. Finansinspektionens bolånerapport visar att den genomsnittliga skuldkvoten för nya bolånetagare nu ligger på 327 procent. Det är den högsta nivån sedan FI:s bolånekartläggning startade.

De senaste årens räntefest har gett tillgångsinflation men dessvärre inte det som Riksbanken velat ha, de vill säga stigande konsumentpriser. Nu är vi istället i ett läge där konsumentpriserna stiger för mycket, samtidigt som svenskarna är högt skuldsatta. Det ger på ett sätt ett slags naturligt tak för hur hög reporäntan egentligen kan bli. Bara en liten ränteökning ger stor effekt för väldigt många. Nedan en slide jag visade i Nyhetsmorgon häromveckan. Beräkningarna är exklusive ränteavdrag, men visar ändå hur stor skillnaden blir med dubbelt så hög ränta:

Om bolåneräntan ökar från 1,5 till 3 %

Lån 3 miljoner: 3 750 kr mer / mån

Lån 4 miljoner: 5 000 kr mer /mån

Lån 5 miljoner: 6 250 kr mer/mån

Överlag har nya bolånetagare marginaler för att klara betalningarna på sina lån vid en sämre ekonomisk situation, konstaterar Finansinspektionen i sin bolånerapport. Men eftersom de har tagit större bolån i förhållande till sin inkomst jämfört med för några år sedan, så kan de behöva dra in på konsumtion när räntorna stiger. Det i sin tur kan påverka tillväxten men också bostadspriserna. Nu är ju som sagt prisstabilitet det primära målet för Riksbanken. Och det är ju det man uppnår, en åtstramning i det här fallet, om konsumtionen minskar.

Man kan också ha i åtanke att det nu är första gången som amorteringskravet prövas i en miljö med stigande bolåneräntor. Amortering är som alla vet egentligen ett sparande, som förbättrar den egna “balansräkningen”. Men det är ändå pengar som ska ut varje månad, och som inte kan gå till annan konsumtion.

Så – eftersom hushållen nu är så pass räntekänsliga så kommer Riksbanken kunna uppnå samma åtstramande effekt med färre räntehöjningar. Det gör att vi bör vänta oss högre räntor, och det på kort tid. Men vi bör inte behöva se bolåneräntor på omkring 5-6 procent. Snarare är det kanske 3 procent. Men bara en procentenhets höjning kan som sagt få stora effekter. Räkna efter vad en ränta på åtminstone 3 procent skulle innebära för din ekonomi. Ännu bättre är om du är beredd på en ränta på 5 procent, även om min bästa gissning är att den inte kommer hamna där.

En sak är i princip säker. Ränteavdraget kommer knappast någon politiker våga röra.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-09-21 11:07

Hur ser din bästa gissning ut nu? Hur högt kommer 3-månadersräntan att hamna, innan vi nått en stabilisering eller återgång till lägre räntor?

Anonym
Anonym
2022-05-02 15:53

Är det nu läge att med rena pengar från ISK avsluta sitt bolån, eller används dessa pengar på bättre sätt genom kommande reinvesteringar i aktier? Avslut av bolån ger i alla fall en säker besparing om dryga 2%.

Anonym
Anonym
2022-05-02 00:53

Du underskattar politiker. 90-talskrisen är ett bra exempel hur det omöjliga blir möjligt i ekonomisk kris. Blir det riktigt svåra tider med hög arbetslöshet och höga räntor och staten tvingas välja väger räntebidraget lågt jämfört med a-kassa, bostadsbidrag, barnbidrag osv.

Anonym
Anonym
2022-04-25 14:58

inflationen kan gå hur högt som helst tx på isla d hademaninflation som dagligen halverade värdet på valutan. det faktiska problemet är att man saknar förtroende för valutan det är ju bara papper och man har en riksbank och en regering som är korrupt? manbehöver ju bara fundera på vur regeringen sköt finanserna börja med valet och vem som inte pratar med andra ungefär som en säljare abdolut inte vill sälja. vadärpriset för nedstängmingen av kärnkraften eller cementa fosilt stål sen vad kostar sjutningarna vad kostade cov19 och inte minst varför averar putin som han gör just nu? en sak… Läs mer »

Anonym
Anonym
2022-04-25 08:29

Så räntan höjs för att få ner inflationen. Jag förstår bara inte riktigt resonemanget bakom. Jag kommer personligen få mindre pengar över till onödig konsumtion, till exempel resor och elektronik. Jag kommer kanske även få minska på mitt månatliga sparande. Men jag kommer fortfarande köpa el, bensin (i måttliga mängder), mat och kläder. Eller är tanken att efterfrågan på exempelvis mat ska sjunka så att prishöjningarna där kommer stanna av? De flesta i Sverige är väl inte så priskänsliga när det gäller mat och energi? Visst, många av oss kan minska bilåkandet men den mesta energin går väl ändå till… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm