Hoppa till huvudinnehållet

Höstlov: Så lär du barnen om pengar

Det är höstlov vilket kanske betyder nöjen för barnen och lite äldre barn som får lov att ge sig ut själva med pengar på fickan. Det får säkerligen många föräldrar att fundera över hur stor fickpengen ska vara, hur stor vecko- eller månadspengen ska vara och när det egentligen är dags för eget kontokort. Jag har ställt samman mina tips för att lära barn om pengar. Förstå att barn redan är redan digitala.

Barn är redan digitala

Ofta är det vi vuxna som ojar oss över att barn inte kommer kunna lära sig pengars värde utan fysiska mynt och sedlar. Min tro är att vi kan lägga den åsikten åt sidan. Barn är redan digitala idag. De spelar spel, de kommunicerar digitalt, de använder digitala hjälpmedel i skolan. För barnen kommer det inte vara konstigt att även pengar är digitala, och därmed lite mer abstrakta.

Börja prata pengar tidigt

För att lära barnen förstå pengars värde är det bra att börja prata pengar tidigt. Vad är pengar? Vad kostar en klubba i affären? Varför måste vuxna jobba och få lön? Den typen av frågor kan man prata om med mindre barn.

Ge ansvar efter mognad

Att få månadspeng är att få ett större ansvar än att få veckopeng, eftersom det krävs hushållning i en hel månad framåt. På frågan om ditt barn ska få månads- eller veckopeng så är svaret att du som känner ditt barn bäst kan svara på det. Barnet måste vara tillräckligt moget för att kunna hushålla med pengarna. Om barnet får så pass hög månadspeng att många saker ska ingå så är det också att ge barnet ett större ansvar.

Sätt tydliga regler

Om ni har kommit överens om en viss summa i månadspeng så sätt regler för vad den ska räcka till. Det viktigaste här är tydlighet hos båda sidor så det inte blir tjat, missförstånd eller bråk.

Veckopeng = pedagogiskt verktyg

Försök att inte skjuta till extrapengar, månadspengen är ju ett verktyg för att lära barnet att hantera pengar. Om han eller hon vet att hen oavsett får extra så försvinner det pedagogiska momentet. Med veckopeng lär sig barnet att resultaten blir olika om hen väljer att konsumera direkt, alternativt spara så summan växer sig större.

Motkrav?

Fundera på om vecko- eller månadspengen kommer först efter att du ställt några motkrav. Som att barnet ska plocka ur diskmaskinen eller sortera tvätt, eller vad det kan vara. Ska det gå att tjäna extrapengar? Här är det upp till dig som förälder, och det viktigaste är att ni är överens om vad som gäller.

Låt barnen göra misstag

Det är en klyscha men man lär sig av misstag. Det gör inget att det blir tokigt ibland, kanske lärde barnet sig något av det.

Kontokort?

Bankerna erbjuder barnanpassade kontokort med beloppsgränser, med tillhörande app så att barnen kan hålla koll på kontot. Man kan som förälder helt enkelt föra över månadspengen dit, och när den är slut är den slut.

Lycka till!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-11-04 23:33

Frida, vad du är aktiv överallt – jobbar du jämt? 🙂 Bra inlägg tycker jag men jag måste lyfta att barn också måste få tillåtas vara barn och inte bära tunga ansvar i ung ålder. De unga nuförtiden utsätts för mycket stress och press från alla håll och jag vet av egen erfarenhet att många bränner ut sig tidigt. Det är utmärkt att ge barnen en grund inom ekonomi som de sedan kan ha med sig hela livet men jag menar att det är klokt att skynda långsamt när det gäller ansvar för den egna ekonomin (vilket ju är det… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm