Hoppa till huvudinnehållet

Högtryck för börsnoteringar

Den starka börsutvecklingen innebär att bolagen just nu står på kö för att börsnotera sig. Nästa vecka är det inte mindre än fem olika nyintroduktioner i Sverige, eller ipo som det heter på engelska, och ytterligare två svenska bolag hinner notera sig före påskhelgen.

Den börsnoteringen som tilldragit sig störst intresse är ACQ Bure som noterar sig på torsdag. ACQ tar in 3,5 miljarder kronor och är Sveriges första Spac-bolag som börsnoteras. Ytterligare ett bolag ska noteras på Stockholmsbörsens huvudlista och det är Pierce på fredag.

Tre bolag kommer att notera sig på First North. Först ut är igamingleverantören Fantasma Games på tisdag. Dagen efter är det dags för Embellence, varumärke inom heminredning och på torsdag Idun Industrier. Veckan därpå notera sig LMK Group, som är mest känt för Linas Matkasse och Pharmiva.

Spac står för Special Purpose Acquisition Company, eller specialförvärvsbolag. Det är i praktiken ett tomt skal med en stor kassa som ska förvärva ett annat bolag med verksamhet. En spac erbjuder på så sätt en alternativ väg till börsen för det uppköpta bolaget, utan en traditionell börsnotering som kan vara en mer omfattande process.

ACQ Bure som blir Sveriges första Spac har en teckningskursen på 100 kronor per aktie. Bolaget är som namnet antyder uppbackat av investmentbolaget Bure och andra kända investerare som AMF Pension och Fonder, Fjärde AP-fonden, SEB Fonder och SEB stiftelsen. Sista anmälningsdag för allmänheten är den 23 mars och aktien börjar handlas den 25 mars.

Pierce är ett e-handelsbolag inom utrustning, delar, tillbehör och streetwear till motorcyklar och snöskotrar. Det handlar om en nyemission av aktier med 350 miljoner kronor. Teckningskursen sätts i intervallet 60 till 68 kronor per aktie. Anmälningstiden löper från 18 mars till 25 mars för både allmänheten och institutionella investerare. Första handelsdag blir den 26 mars.

Ankarinvesterare är konsortiet Dan Sten Olsson och Erik Nielsen, Handelsbanken Fonder, Skanska Liv, Skandia Fonder, Cliens Kapitalförvaltning, FE Fonder och Briban Invest som tecknar aktier för 460 miljoner kronor.

Erbjudandet består av befintliga aktier som säljs av Procuritas Capital Investors V samt bolagets grundare Daniel Petersen och Stefan Rönn samt nyemitterade aktier som tillför bolaget 350 miljoner kronor. Bolaget värderas till mellan 2,4 till 2,7 miljarder kronor.

Igamingleverantören Fantasma Games gör en nyemission på 21 miljoner kronor i samband med noteringen. Intresset var minst sagt stort då aktien blev kraftigt övertecknad, med en teckningsgrad om 1 269 procent. Akiten börjar handlas den 23 mars.

Embellence Group är ett varumärkesbolag inom heminredning, med fokus på premiumvarumärken inom tapet, textilier, mattor och övrig heminredning. Erbjudandet är riktad till allmänheten i Sverige och institutionella investerare i Sverige och utomlands. Teckningskursen är 42 kronor per aktie, vilket värderar samtliga aktier i bolaget till 900 miljoner kronor. Anmälningstiden löper från 16 mars till 23 mars. Aktien börjar handlas den 24 mars.

Idun Industrier köper och äger svenska industribolag och ska börsnoteras för att få in kapital för att fortsätta sin expansion. Prislappen lockar liksom inriktningen. Det skrev Affärsvärlden och gav rådet teckna aktien. Bolaget ska noteras på First North den 25 mars och tar in knappt 190 miljoner kronor för att fortsätta sin förvärvsexpansion. Ankarinvesterare är bland annat Alcur Fonder och Spiltan. Bolaget väntas få ett börsvärde på 900 miljoner kronor.

LMK Group, som äger Linas Matkasse, väntas börja handlas på Nasdaq First North den 29 mars. Företagets börsvärde är 760 miljoner kronor, före listningsemissionen. Bolaget tar in 250 miljoner kronor i färskt kapital och existerande aktieägare säljer aktier för lika mycket. Ankarinvesterarna är Skandia, Nordea Asset Management/Nordea Fonder, Handelsbanken Fonder och Argenta Asset Management.

Noteringsaktuella medicinteknikbolaget Pharmiva utvecklar produkter inom kvinnohälsa. Bolaget ska noteras på First North med första handelsdag den 31 mars. Pharmiva har utvecklat en innovativ behandling mot vanligt förekommande underlivsinfektioner hos kvinnor. Bolagets första produkt, Vernivia, för behandling av bakteriell vaginos, BV, är CE-märkt enligt klass IIa. Vernivia genomgår nu avslutande kliniska studier samt parallellt en mjuklansering genom en användarstudie inför en planerad bred kommersialisering under inledningen av 2022.

Tidigare i mars har ytterligare fem bolag noterat sig på First North. Det är Lipigon Pharmaceuticals den 1 mars, Ytrade Group, även känt som Yaytrade, den 9 mars, Coinshares den 11 mars, Ekobot den 15 mars och Rugvista den 18 mars.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer