Hoppa till huvudinnehållet

Här är techjättarna som pausar rekryteringar på tuff marknad

Det svåra marknadsläget har lett till att techbolagen tvingats se till sina kostnader för att nå lönsamhet. Bland annat har vissa bolag infört tillfälliga rekryteringsstopp, medan andra har sagt upp personal.

Ja, i takt med att inflationen stiger och att börserna handlas ned har högt värderade techbolag ställts inför en tuff verklighet. Det breda teknikindexet Nasdaq Composite är ned med över 22 procent i år och flera teknikaktier som Meta, Netflix och Twitter har stått i fokus under det första kvartalet.

Även kryptovalutor och kryptobolag har haft en intensiv inledning på året. Bland annat har så kallade stablecoins sett sina värden falla, och frontfiguren bitcoin har sjunkit med mer än 50 procent sedan toppnoteringen i november.

Nedan följer en sammanställning av några techbolag som antingen dragit ned på sina rekryteringar eller behövt säga upp personal.

BolagKommentarFörändring aktiekurs i år
TwitterPausar större delen av sina rekryteringar med undantag för personer till nyckelroller−7%
MicrosoftDrar ned på rekryteringar inom affärsområdena Teams, Office och Windows−18,8%
Meta PlatformsHar infört ett anställningsstopp för vissa ingenjörsroller, men fortsätter att söka efter personal till maskininlärning och AI−42%
UberSaktar ned på sina anställningar för att nå lönsamhet−43,6%
PayPalHar börjat säga upp personal efter att bolagets tillväxt stagnerat under det senaste kvartalet−54,8%
LyftKommer inte anställa ny personal under 2022, förutom till roller viktiga för kärnverksamheten−58,4%
NetflixHar i omgångar avskedat personal efter att ha tappat prenumeranter. Bland annat sparkades 150 personer i maj−67,6%
CoinbaseInförde den 20 maj ett två veckor långt rekryteringsstopp i samband med avtagande intäkter−70,1%
InstacartDrar ned på sina rekryteringar för att driva en lönsam tillväxtEj börsnoterat
BoltSäger upp en tredjedel av sin personal för att försöka säkra sina finanser och nå lönsamhetEj börsnoterat
KlarnaSparkar 10 procent av sina anställda efter att ha redovisat ett nettoresultat på nästan -2,6 miljoner kronorEj börsnoterat

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm