Hoppa till huvudinnehållet

Här är största insiderköpen och försäljningarna

Rapportperioden ligger bakom. Efter corona och inflationsoro dominerar en helt ny sak agendan: Rysslands invasion av Ukraina. Vilka har då köpt och sålt aktier under de senaste två veckorna? Finwire har granskat insynsrapporteringen under de senaste två veckorna för att identifiera intressanta köp- och säljtransaktioner.

Bland de största märks fastighets- och investmentbolaget Lundbergs köp av aktier i Handelsbanken vid två tillfällen för 95,5 miljoner kronor respektive 93,4 miljoner kronor.

Flera stora positioner i fastighetsbolagen

Inom fastighetsbranschen märks flera stora insidertransaktioner: Rutger Arnhult har köpt aktier för totalt 138 miljoner kronor i Castellum där han är vd och storägare medan Oscar Engelbert har köpt aktier i bostadsutvecklaren Oscar Properties för 40,8 miljoner kronor.

En stor mängd aktieaffärer har gjorts av SBB:s kärna: Vd:n och storägaren Ilija Batljan har köpt aktier i fastighetsbolaget för drygt 40 miljoner kronor. Styrelseledamoten i samma bolag, Sven-Olof Johansson har tankat aktier för 13,5 miljoner kronor, därtill har flera toppchefer köpt på sig aktier för miljonbelopp.

Vi går över till att annat fastighetsbolag; Atrium Ljungberg: Här är det storägaren Tagehus Holding som har köpt aktier för knappt 14 miljoner kronor.

Bland utbildningsbolagen sticker Academedia ut: Det är storägaren Mellby Gård som har köpt aktier i utbildningsbolaget för 32,7 miljoner kronor.

Storägaren Implio Care noteras ha ökat sina aktier i Humana med 48 miljoner kronor. Fredrik Strömholm är medgrundare av Impilo och ordförande för dess investeringskommitté samt styrelseledamot i Humana.

Positiva signaler för nätmäklare

Det har varit insiderköp för flera nätmäklare: Nordnets ordförande har köpt aktier för 2,1 miljoner kronor medan en styrelseledamot har ökat med 12,8 miljoner kronor. Även i Avanzas fall handlar det om köp: Avanzas ordförande och storägare Sven Hagströmer har handlat på sig aktier för drygt 9 miljoner kronor.

Bland tillverkningsbolagen sticker Nibe ut: Flera chefer som har köpt aktier för totalt minst 8,0 miljoner kronor.

Indutrade har också sett ett stort insynsköp: Det är ordföranden har köpt aktier för knappt 88 miljoner kronor.

En aktie där både ordföranden, styrelseledamot och vd:n har köpt aktier är Medicover, för nära 9 miljoner tillsammans. Därtill har en storägare köpt aktier för knappt 9 miljoner kronor.

Instalco största enskilda köpet

Den hittills största posten av insynsaffärer senaste två veckorna gäller Instalco. Där är det Ohmslag, ett bolag närstående installationsbolaget Instalcos styrelseordförande Per Sjöstrand, som har handlat aktier för inte mindre än 313 miljoner kronor.

Förvärvsmaskinen Storskogen har också sett ett insiderköp: Här är det affärsområdesansvarig som har tankat aktier för 2,2 miljoner kronor.

Bland nischbankerna har flera insynsköp skett i Collector där såväl vd som styelseledamot köp för omkring 3,5 miljoner kronor.

Avslutningsvis bland insiderköpen kan vi berätta att en styrelseledamot i Note köper aktier för 3,7 miljoner kronor.

Lundin Energy dominerar insynssälj

Om vi istället går över till säljsidan så sticker ett bolag ut: Lundin Energy. Flera chefer och styrelseledamöter har tillsammans sålt för minst 54 miljoner kronor. Detta i takt med ett stigande oljepris. Bakom ligger en storaffär i bolaget där norska energibolaget Aker BP köpt Lundin Energys olje- och gastillgångar i en stor transaktion.

Om vi tittar på industri- och teknikbolagen så märks stor affär i Hexatronic: Vd:n för dotterbolaget Hexatronic Cables & Interconnect Systems har sålt aktier för 17 miljoner kronor i Hexatronic.

Ferronordic har haft det mycket tufft med utvecklingen i Ryssland/Ukraina: Storägaren Håkan Eriksson har sålt aktier i fordonsåterförsäljaren. Innehavet uppgår därefter till 2,16 miljoner aktier, vilket motsvarar 14,9 procent av kapital och röster. En affärsutvecklingschef har samtidigt sålt aktier för 5,0 miljoner kronor. Bolag som är närstående Ferronordics vd har dock nettoökat sitt innehav i Ferronordic.

Både insynsköp- och sälj i B3 Consulting

Ibland kan det vara motstridiga signaler. Bland bolagen som har både insynsköp och försäljning märks B3 Consulting: Hvaler Invest är ett norskt bolag närstående Sverre Bjerkeli som är styrelseordförande i B3 Consulting har köpt aktier i bolaget för 21,8 miljoner kronor. En vd för dotterbolaget B3 Dynamics har istället sålt aktier i B3 Consulting för 2,55 miljoner kronor. Även en rekryteringschef har sålt aktier i samma bolag för 4,1 miljoner kronor.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer