Hoppa till huvudinnehållet

Snart kan rånarna luras med AI och deepfakes – bankerna måste ta gemensamt kraftttag

Epidemin av nya rånarligor, som med teknikens hjälp lurar sparare och konsumenter i alla åldrar, drar fram i rekordfart. Med AI-teknik kommer bankkunder utgöra ett nytt Klondyke för bank-id-pirater. Bankerna måste sluta sitta på läktaren och agera nu.  

Den nya digitala rån-epidemin handlar inte om att ligorna fysiskt hotar personal på bankkontor, utan om att med hänsynslösa digitala metoder lura sparare med deras eget bank-id.  

Pensionärer, med besparingar som förvärvats och kämpats ihop under ett helt yrkesliv, är livs levande villebråd. Det är dock en missuppfattning att bara pensionärer utsätts. De som drabbas är i alla åldrar, men skammen att berätta om det är ännu större bland yngre.   I takt med att AI och så kallad deepfake nyttjas av de kriminella så kommer fler yngre att drabbas. Det kan handla om bästa vännen som, till synes, behöver hjälp med en överföring. I själva verket har rånarna kapat både röst och ansikte. Om vi har stora problem nu med bedrägerier via telefon, sms och mejl – vilket vi har – så är det ingenting mot vad som väntar när bank-id-piraterna till fullo anammat AI-tekniken. Vi pratar rena Klondyke.  

Ett systemfel

En bekant till mig i min egen ålder, en småbarnsmamma mitt i livet, tillhör gruppen drabbade. I tron att hon signerade en mindre betalning till en seriös mottagare godkände hon i själva verket en överföring av en långt större summa till någon helt annan. I samma sekund försvann familjens semesterkassa.  

Banken säger sig inte kunna göra något eftersom min bekanta anses ha agerat vårdslöst då hon i bankens ögon ju har godkänt transaktionen. Det är något av ett systemfel.    

Nu måste bankerna sluta sitta på läktaren medan rånarepidemin accelererar. De måste inse att viljan att göra betalningar och överföringar så enkla och snabba som möjligt för kunderna tyvärr har skett på bekostnad av både säkerhet och trygghet.  

Uppdrag från finansmarknadsministern

För två månader sedan samlade finansmarknadsministern de sex största bankerna i Sverige för ett möte och gav dem i uppdrag att komma med förslag på hur de kan anpassa sitt produktutbud för att minska bedrägeririsken. Ännu har inget konkret resultat från det mötet presenterats. Bankerna agerar som sniglar och bedragarna som 100-meterslöpare, och spararna får betala för bankernas saktfärdighet. Knappast någon bank vill ensamt införa åtgärder som fördröjer och gör transaktioner långsammare för kunderna eftersom det kan bli en konkurrensnackdel. Därför måste alla banker gå ihop och ta ett grepp om detta en gång för alla.  

Förslag på åtgärder

En åtgärd kan vara att införa ett tidsspann, en fördröjning, där kunden en gång till måste godkänna en större transaktion efter 24 timmar. På så sätt kan inte ett bedrägeri stressas fram på kort tid, och den som utsätts får tid att tänka efter.  

En annan åtgärd kan vara att den enskilde bankkunden frivilligt kan använda en funktion där en större transaktion måste signeras av en anhörig.  

En tredje idé kan vara att bank och bankkund ska ha kodord, så som larmfirmorna ofta har. Det bör inte vara svårt att införa.   Det är helt enkelt värt att backa några steg när det gäller snabbheten och enkelheten för bankkunder, för att slå vakt om säkerhet och trygghet för alla konsumenter och sparare.

Nu måste vi sätta stopp för bank-id-piraternas kommande Klondyke en gång för alla.  

Frida Bratt

Sparekonom Nordnet    

Debattartikeln publicerades ursprungligen på Expressen Debatt.  

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm