Hoppa till huvudinnehållet

Här är största insiderköpen och försäljningarna

Rapportperioden står för dörren och Finwire har gått igenom de största aktieaffärerna den senaste tiden. Bolagen går nu undan för undan in i den så kallade tysta perioden, alltså den månad som insynspersoner inte ska göra några köp- eller försäljningar av aktier i de egna bolagen där de har en ledande position.

Inför denna period finns det ett tydligt undantag som vi vill lyfta fram. Det är Rutger Arnhult som har sålt 40 miljoner aktier i fastighetsbolaget Castellum där han är vd och storägare. Transaktionen motsvarar 4,6 miljarder kronor. Försäljningen har skett genom Arnhults bolag M2 och försäljningen gjordes med anledning av sjunkande börskurser i M2:s innehav vilket påverkade M2:s förmåga att fullgöra sina finansiella åtaganden. Eftersom försäljningen alltså gjordes under en så kallad tyst period inför Castellums Q3-rapport ansökte M2 om undantag från handelsförbudet. Castellum beslutade att tillåta att M2 att genomföra den planerade transaktionen. Efter transaktionen uppgår M2:s ägande till motsvarande 6,1 procent av kapital och röster i Castellum. Castellum-aktien rusade 13 procent på affären.

Vi håller oss kvar i fastighetsbranschen: NP3:s storägare Lars Göran Bäckvall har sålt preferensaktier för 30 miljoner kronor.

Familjen Persson tankar ofta aktier i H&M och så även denna gång. Familjens bolag Ramsbury Invest köpte aktier vid förra månadsskiftet för 1,65 miljarder kronor.

Investeringsbolaget Cevian som leds av finansmannen Christer Gardell ökade för en tid sedan sitt innehav i SKF. Cevian äger nu 7,9 procent av kapitalet och strax över 5 procent av rösterna.

Hegdefondbolaget Elliott har vid flera tillfällen ökat sitt innehav i snusjätten Swedish Match och kontrollerar vid den senaste avstämningen 7,25 procent av aktierna. Swedish Match har sedan en tid tillbaka fått ett uppköpsbud från Philip Morris om 106 kronor per aktie och där den förlängda acceptfristen inte har löpt ut.

Bland de senaste insynsaffärerna som skakade om aktiekursen märks Urb-its ordförande och storägare Lage Jonasson som har sålt aktier för ytterligare 16,5 miljoner kronor. Detta fick aktien att rasa med hela 83 procent. Det började med att Lage Jonason rapporterade in en aktieförsäljning på 3,9 miljoner kronor till Finansinspektionens insynsregister. Därefter varnade bolaget för att rörelsekapitalet kommer vara förbrukat under fjärde kvartalet. Nasdaq placerade aktien på First Norths observationslista på grund av den finansiella osäkerheten kring bolaget.

Vi går över till gaming: Embracers styrelseledamoten Erik Stenberg har sålt aktier för 284 miljoner kronor.

I kasinobolaget Evolution har det istället skett ett insiderköp. Det är vd:n Martin Carlesund som har tankat aktier för 100 miljoner kronor.

Bland investmentbolagens affärer märks Creades köp av aktier i Creaspac för 50 miljoner kronor. Creades är storägare i Creaspac och John Hedberg är vd för båda bolagen.

Privata välfärdsföretag har varit en omtalad sektor i valrörelsen. Attendos storägare Pertti Karjalainen har sålt aktier för 44 miljoner kronor.

New Waves vd och storägare Torsten Jansson har ökat innehavet och tankat aktier för 7,6 miljoner kronor. Beskedet kom bara några dagar efter att han köpt aktier för 7,1 miljoner kronor.

Bland andra insynsaffärer större än 10 miljoner märks ett insiderköp i Addlife för 12 miljoner kronor, insiderköp i B3 Consulting för 19 miljoner, insiderförsäljning i Bonesupport för 15 miljoner och insiderförsäljning i Teqnion för 27 miljoner kronor.

Listningen ovan är ett urval. Det finns ett flertal bolag som har sett insynsköp och försäljningar upp till 10 miljoner kronor som av platsbrist inte har tagits med.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm