Hoppa till huvudinnehållet

Här är börsens mest blankade aktier

Börsen har varit ostadig den senaste tiden. Vilka är börsens mest blankade bolag? Finwire har gjort en genomgång med stöd av officiell data hos Finansinspektionen.

I topp återfinns Fingerprint med 9,4 procent av kapitalet blankat. I det senaste kvartalet ökade bolaget dock sin omsättning och resultat, samtidigt som ebitda-marginalen steg. Efter att Finansinspektionen uppdaterade sitt register specifikt för Fingerprint, den 23 september, har Hongkongbaserade blankaren Sylebra Capital på kort tid byggt upp en stor blankningsposition i bolaget. De anser (förstås med tanke på sin position) att aktien är väldigt dyr och har satt en riktkurs på 15 kronor inom 12-18 månader. Sylebra uppges ha 7,65 procent i Fingerprint.

Bland aktierna finns också Betsson som tillsammans med många svenska bettingbolag fått problem nyligen med hårdare tillsynsregler i Nederländerna. Här har blankare glatt sig åt ett fall på 27 procent den senaste månaden.

Störst nedgång bland bolagen på topplistan, både den gångna månaden och hittills i år, är Oncopeptides.

Scandic Hotels sticker ut på listan då det är det enda bolaget som gått upp i båda nämnda tidsperioder.

Blankare mötte motstånd efter Clas Ohlsons senaste månadsuppdatering där aktien steg 4 procent. Aktien är också upp 17 procent hittills i år.

Att blanka en aktie är att spekulera i att den faller i värde, och kallas ibland att ligga “kort”. Att köpa en aktie på börsen kallas att ligga “lång”. Blankning, till skillnad från ett vanligt aktieköp, innebär att man lånar aktier och säljer dessa vidare. Förhoppningen är att kunna köpa tillbaka dem till ett lägre värde innan man lämnar tillbaka dem.

Fenomenet kan ibland orsaka stor uppgång i en aktie om en hög andel av ett företags aktier är blankade. Detta om aktien går upp och blankarna därmed känner att de måste gå in och täcka upp sina förluster, alltså att köpa tillbaka aktien på marknaden innan den sticker ännu mer i pris. Fenomenet kallas short-squeeze.

AktieSenaste förändringBlankning, procentAktiens utveckling, senaste månaden, procentAktiens utveckling i år, procent
Fingerprint Cards23 september9,37-1733
Oncopeptides8 oktober6,55-40-83
Scandic Hotels8 september4,4144
Elekta5 oktober4,38-11-11
Electrolux6 oktober4,23-16-4
Hoist6 oktober4,08-9-17
G5 Entertainment7 oktober3,74-17-3
Betsson6 oktober3,7-27-18
Intrum21 september3,22-511
Clas Ohlson1 oktober2,78-1217

Fotnot: Tillsynsmyndigheten listar alla blankningspositioner som utgör 0,5 procent av aktierna. Därför kan Finansinspektionens sammanställning inte till 100 procent visa den verkliga bilden.

Blankning, som beskrivs i det här inlägget, är inte lämpat för alla investerare. Det handlar om en komplicerad investering som kräver en god förståelse för marknaden samt specifika villkor och egenskaper. Alla investeringar i finansiella instrument är förenade med risk; när du blankar aktier riskerar du att förlora mer än du har investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm