Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som vinstvarnar samt överraskar positivt inför rapportsäsongen

Vi går snart in i rapportperioden för det andra kvartalet. Under den senaste tiden har flera bolag gått ut med vinstvarningar. Finwire har gjort en genomgång av de största bolagen som räknat med lägre siffror än vad de tidigare hoppats på.

Två bolag som sticker ut tillhör samma bransch, modebranschen. Det är Boozt som sänkt sin helårsprognos rejält då bolaget flaggar för att flera faktorer kommer att dämpa sällanköpshandeln under resten av året. Det handlar bland annat om en försämrad köpkraft från konsumenterna, fortsatta störningar i leveranskedjan och en stigande inflation. Omsättningen väntas nu öka med 10-15 procent i år, vilket kan jämföras med det tidigare målet om 20-25 procent. Även vinstprognosen har skruvats ner.

Samma dag vinstvarnade också Nelly Group som inte längre räknar med att visa ett positivt rörelseresultatet under andra kvartalet. Bolaget har nu inlett en omställningsresa där de prioriterar lönsamhet framför tillväxt. Det handlar om att både kapa kostnader och att se över logistiken. Vd:n skriver bland annat att försäljningen minskat främst på grund av färre besök till hemsidorna.

Ytterligare ett konsumentbolag har det tungt. Det är Rizzo Group som varnar för svag försäljning och behöver ta in mer kapital. Huvudproblemet som anges är att det både är brist på varor och brist på likviditet för att göra inköp. Bolaget avslutade sin andra företagsrekonstruktion så sent som i februari. För att renodla verksamheten och på sikt uppnå lönsamhet igen avyttrades det helägda dotterbolaget Rizzo International.

Ett annat konsumentbolag som kommit med en uppdatering som inte fallit marknaden i smaken är XXL. Den norska sportkedjan har sett lägre intäkter hittills under andra kvartalet jämfört med i fjol. Konsumentsentimentet bedöms svagare generellt med en minskad efterfrågan specifikt på sportartiklar. XXL förväntar sig att intäkterna i andra kvartalet hamnar på omkring 2,2 miljarder norska kronor, jämfört med 2,4 miljarder norska kronor för ett år sedan. Bruttomarginalen förväntas hamna i intervallet 38-39 procent, jämfört med 41,8 procent i fjol.

Vi går över till börsens större bolag: Marknaden har fått negativa signaler från Getinge, högaktuell under hela pandemin. Bolaget räknar inte längre med att nå en organisk tillväxt i år. Den tidigare prognosen handlade om en förväntan om övre delen av spannet 4-6 procent. Utmaningar för bolaget är en mild influensasäsong globalt, vilket minskar efterfrågan på produkter som till exempel Ecmo-terapi och en snabbt minskad hastighet på tillverkning av coronavaccin. Makrofaktorer som nedstängningar i Kina, Rysslands krig i Ukraina och brist på sjukvårdspersonal är andra negativa faktorer just nu som påverkar marknaden i stort.

Ett bolag som varslade en stor del av arbetsstyrkan är Azelio för att dra ner på kostnaderna. Det handlar om neddragningar i storleksordningen 100 anställda. Energilagringsbolaget räknar nu med ett kapitalbehov på 250-400 miljoner kronor, alltså lägre jämfört med en tidigare prognos på 300-500 miljoner kronor.

Lämnar omvända vinstvarningar:

I andra vågskålen hittar vi några bolag som istället kommer med glädjande besked. Ett av dem är Clas Ohlson som höjer målet för rörelsemarginalen till 7-9 procent per år, jämfört med det tidigare målet om 6-8 procent inom fem år. Hemfixarkedjan siktar framgent på att öka tillväxten organiskt med 5 procent per år och att dela ut minst hälften av vinsten i form av utdelning.

Scandic Hotels som har haft det tungt under pandemin har kommit med en omvänd vinstvarning. Flera faktorer talar nu till Scandics fördel: Hotellmarknaden har varit mycket stark under de första två månaderna under kvartalet och bolaget räknar med att utvecklingen kommer att fortsätta på samma sätt i juni. Samtidigt lyfter bolaget fram ökad kostnadskontroll och ett antal engångsrelaterade poster som påverkar positivt. Det justerat ebitda-resultatet väntas nu uppgå till 1,0-1,2 miljarder kronor, vilket är betydligt högre än tidigare prognoser.

En titt bland de största bolagen visar positiva besked från Stora Enso som har höjt sin prognos för helåret. Skogsindustribolaget ser en fortsatt stark marknad. Tidigare trodde bolaget på ett resultat som skulle ligga i linje med fjolåret men har nu alltså reviderat upp det över fjolårets nivå som låg på drygt 1,5 miljarder euro. Bolaget anger bland annat att synligheten och förutsägbarheten har ökat i år och förbättringar märks inom samtliga sex divisioner och geografier som bolaget är verksamma i.

Kort efter att Stora Enso höjt prognosen kom liknande positiva signaler från den finska sektorkollegan UPM Kymmene som höjde sin vinstprognos för så väl första halvåret som helåret. Tidigare har bolaget räknat med oförändrad vinst under årets sex första månader och helårsvinsten väntas öka eller hamna i linje med fjolårets vinst på nära 1,5 miljarder euro. Även UPM-Kymmene ser starka marknadsförhållanden över hela linjen.

Högre mål kommer från Mips som har presenterat nya finansiella mål. Hjälmsäkerhetsbolaget vill nu nå en nettoomsättning på 2 miljarder år 2027 och uppnå en rörelsemarginal högre än 50 procent. Det är därmed en dubblering från det tidigare omsättningsmålet och en ökning av rörelsemarginalen på tidigare 40 procent för samma tidshorisont.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm