Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna du skulle haft hittills i år

Trots en orolig omvärld och fortsatt hög inflation har Stockholmsbörsens OMXS30-index knatat på och är efter första halvåret upp med 12 procent. Det bredare indexet SPI haltar dock i relativ bemärkelse och har “enbart” klättrat 8 procent. Finwire har gjort en genomgång vilka aktier som haft bäst utveckling på Stockholmsbörsens olika listor.

I USA har Federal Reserve pausat ränteökningarna då inflationstakten mattats av, även om den ligger en bra bit över målet på 2 procent. För svensk del har det skett ett trendbrott genom att producentpriserna börjat falla. Inflationstakten är fortfarande på en hög nivå och i veckan höjde Riksbanken 25 punkter och flaggar för ytterligare minst en räntehöjning i år.

I USA har börsuppgången triggats av tekniksektorn och denna främst drivet av förväntningarna på att AI ska öka produktiviteten och vinsterna för involverade bolag.

För svensk del är det sektorerna resor och fritid som gått bäst med en uppgång på 28 procent följt av industri, +16 procent och teknologi, +14 procent och därmed överpresterat index. Sänkena är sektorerna kraftförsörjning -40 procent och energi -18 procent.

Vinnare på Large Cap är H&M, Bufab och Addtech, följt av HMS Networks med ökningar på 64, 57 och 56 respektive 53 procent. Även Hemnet har gått starkt under första halvåret med en 50-procentig ökning. Efter första kvartalet toppades denna lista av försvarsaktien Saab som alltså på tre månader har backat till en sjätte plats.

H&M: Överraskande hög vinst

Klädjätten H&M rekylerade upp så sent som under torsdagen. Detta efter att ha krossat förväntningarna på rörelseresultat i det senaste kvartalet. Samtidigt minskade varulagret med 20 procent jämfört med samma period året innan. Pågående försäljning är också stark. I juni har försäljningen hittills ökat med 10 procent, mätt i lokal valuta, jämfört med året innan.

Addtech: Får skjuts av grön teknikomställning

Addtech har under första halvåret varit på uppköpsjakt och gjort minst åtta förvärv som Finwire har rapporterat om. I maj rapporterade teknikhandelsbolaget q4 i brutna räkenskapsåret där vinsten ökade vilket resulterade i höjd utdelning. Bolaget har vuxit både organiskt och räknat på förvärvad tillväxt. Orderböckerna är välfyllda.

– Vi går in i det nya verksamhetsåret med välfyllda orderböcker av hög kvalitet. Vi ser i dagsläget inga tydliga tecken på en generell avmattning i efterfrågan men möter samtidigt tuffa jämförelsetal. Utsikterna för de närmaste kvartalen är fortsatt goda med en stark tilltro till motståndskraften i våra strategiska positioner med tydliga drivkrafter kopplade till den gröna teknikomställningen, skrev vd Niklas Stenberg bland annat i bokslutet.

Bufab: Starkt kassaflöde från lägre lagernivåer

Industrihandelsbolaget Bufab lyfte i sin q1-rapport fram att bolaget har en stor och väldiversifierad kund- och artikelportfölj med god riskspridning inom olika branscher. Vd Erik Lundén lyfte också fram att det råder stor osäkerhet på den geopolitiska och makroekonomiska situationen. En svagare ekonomi skapar gynnsamma förutsättningar för Bufab att ta nya marknadsandelar, heter det vidare. Kassaflödet kom in starkt i samband med lägre lagernivåer. Bolaget räknar med ett fortsatt starkt kassaflöde.

HMS Networks: Fortsatt stark underliggande efterfrågan

HMS Networks kom med en stark q1-rapport som överraskade positivt både med omsättningen och resultatet. Den underliggande efterfrågan är fortsatt stark. Bolagets finanschef gick också ut och sa att bolaget har en bra finansiell ställning för att göra förvärv. HMS ledning räknar samtidigt med att fortsatt se fler synergier från tidigare förvärv.

Hemnet: Växer på en utmanande marknad

Bostadsmarknaden har varit i fokus i medierna under en längre tid och indirekt även Hemnet. Trots den dystra bomarknaden med fortsatt höjda räntor fortsätter Hemnet att växa på en utmanande marknad. I Q1 är normalt den svenska bostadsmarknaden stabil volymmässigt, men under årets tre första månader handlade det om 19 procent färre bostadsannonser än i fjol. Omsättningen steg 6 procent för bostadsplattformen och justerad ebitda och kassaflödet hölls i princip upp på fjolårets nivåer.

I april rapporterades att andelen bostadsköpare tror på stigande bostadspriser, 23 procent, vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med månaden innan.

– Det är tydligt att bostadsmarknaden fortsätter att visa styrka under inledningen av året. Trots fortsatt oro kring konjunkturen, inflationen och stigande räntor har bostadspriserna vänt upp och stabiliseras under inledningen av året. Det återstår att se om det är botten vi sett eller om de räntehöjningarna från Riksbanken som tros komma under våren, skapar ytterligare prisnedgångar, skrev Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet i en kommentar.

I den negativa vågskålen märks Cint, SBB och Viaplay med nedgångar på 80, 77 respektive 69 procent.

Vinnare och förlorare på mindre listor:

Vinnarlistan bland mid cap-bolagen toppas av Momentum Group, Better Collective och Fagerhult med uppgångar på 115, 72 respektive 66 procent.

Sämst utveckling har Irlab, Netel Holding och Besqab haft med nedgångar på 82, 67 respektive 66 procent.

Hos Small cap-bolagen har Saniona haft bäst utveckling, följt av CoinShares International och Hanza med uppgångar på 146, 112 och 84 procent.

Bland förlorarna märks Immunovia, Mendus och Senzime med nedgångar på 94, 78 respektive 72 procent.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm