Hoppa till huvudinnehållet

Halvårsavstämning på börsen

Sex månader har passerat av börsåret 2020 och det är dags att kolla av läget. Det har varit en väldigt händelserik period och här kommer några reflektioner.

Utvecklingen på börserna

Bra fart på svenska börsen under första halvåret av 2020. Stockholmsbörsen inklusive utdelning (SIXRX) är ned ca 3-5 procent, populära prisindexet OMXS30 har liknande rörelse. Det är något ovanligt att dessa båda index följer varandra så nära, men förklaringen stavas uteblivna utdelningar. Då det första indexet tar hänsyn till börsens utdelning återinvesterad, vilket i många fall blev inställd eller sänkt.

En snabb blick på våra grannar i Norden så ser vi att optimismen har spridit sig även dit.

Danmark leder avkastningsmässigt bland de Nordiska börserna. En uppgång på ca 10 procent sedan årsskiftet. Anledningen är den stora koncentration av medicin- och läkemedelsföretag som finns på den danska börsen. Det är en sektor som stod emot kraschen val och dessutom har avancerat.
Norska börsen har gett sämst avkastning sett från årsskiftet, detta tack vare hög koncentration av oljebolag.
Finland och Sverige har följt varandra otroligt tätt. Det är kanske inte så konstigt då båda börserna ser rätt lika ut sett till vilken exponering de har av klassisk industri.

USA och Tyskland har en ganska liknande utveckling likt den Svenska börsen. Om något så ligger USA aningen bättre till kursutvecklingsmässigt och detta tack vare den högre koncentrationen av techbolag. Tekniksektorn med fokus på digitala affärsmodeller har gynnats av det rådande omvärldsläget. Ser man till ännu mer koncentrerade index så som Nasdaq 100 så är det uppe på plus från årsskiftet och även all-time-high nivåer.

Bästa fondkategorierna

Teknologifonder

Det mesta som har med teknologi, digitalt eller liknande har utmärkt sig i investerares ögon. Detta är bolag och sektorer som vanligtvis med klassiska värderingsmått ser aning dyra ut. Den höga tillväxten och förmågan att navigera i den påtvingat digitala värld har kompenserat den höga värderingen.
Populära aktier i teknologifonder är de amerikanska teknikjättarna Amazon, Microsoft, Google, Facebook och Apple.

Småbolag

Duktiga förvaltare har lyckats vaska fram vinnarna bland småbolagen under halvåret. Historiskt i krascher har mindre bolag klarat sig sämre, denna gång har det varit annorlunda. Kanske beror det på starka stöd på stat och centralbank. Detta i kombination med att mindre bolag har en enklare förmåga att anpassa sig både på kostnadssidan och på intäkterna när omvärldsförhållandena ändrades.

Populära aktier bland småbolagsfonderna har varit Sinch, Evolution Gaming, Embracer, Stillfront och Fortnox.

Råvaror 2020

RåvarorFrån Årsskiftet
Ethereum84%
Bitcoin30%
Guld17%
Timmer8%
Silver-1%
Palladium-2%
Tenn-1%
Sojaböna-4%
Koppar-4%
Nickel-10%
Zink-10%
Aluminium-12%
Bommul-14%
Majs-15%
Platina-17%
Lax-17%
Naturgas-19%
Kaffe-24%
WTI olja-36%
Brent Olja-37%

Det är säkert så att jag missat något råvara i listan, men tror jag fått med de största och mest refererade till. Sen kan man diskutera om kryptovalutor är råvaror, men nu slängde jag in dessa här iaf. I toppen hittar vi Ethereum och Bitcoin som haft en fenomenal utveckling under 2020. Båda kryptovalutorna föll kraftigt under den värsta nedgångsfasen i mars och gav inte särskilt mycket kortsiktigt skydd mot börsen. Däremot har vi nu sett en våg av centralbanksstimulanser. En del av argumentet för krypto är att värdet på den “valutan” inte urholkas och nu när kronor, euro och dollar har printats i biljonbelopp så har det gett lite vind i seglet för krypto.

Även guldet som många investerare ser som en trygg hamn och ett alternativ till börsen har gått starkt under 2020. Det var den råvara som stod emot bäst i nedgången, även om den föll också. Guldet ses lite ur samma perspektiv som krypto ovan och har därmed framstått som lite mer attraktivt för många investerare i detta klimatet.

Timmerpriset har också haft en positiv utveckling sedan årsskiftet.

På det stora hela är råvaror negativt för året. Som värst har det varit för oljan, den är ner mer än 30 procent från årsskiftet. Som värst i april var oljepriset ner så mycket som 67 procent så även där har en viss återhämtning skett.

Svenska kronan

Den svenska kronan har faktiskt stärkt sig något under det första halvåret. Det är ju lagom tacksamt för alla resesugna svenskar som nu sitter mer eller mindre strandade på hemmaplan.

Initialt i kraschen under mars så försvagades kronan mot både dollar och euro. Sedan dess har kronan stärkts markant mot de båda valutorna och tagit tillbaka hela den initiala nedgången och lite till.

KIX indexet mäter en korg av valutor i relation mot svenska kronan. Fram till halvårsskiftet har den svenska kronan stärkt med ca 1,5-2 procent.

Topplista på Stockholmsbörsen

AktieTotalavkastning från årsskiftetTotalavkastning 5 årBörsvärde idag
NetEnt B236%82% 16 930 610 520
Sinch187% 48 384 241 763
Hansa Biopharma158%556% 8 669 654 776
Evolution Gaming 129%2806% 116 420 166 725
G5 Entertainment105%539% 1 836 298 940

I ovanstående tabell hittar du de 5 aktierna med högst totalavkastning (kurs+ev utdelning) från årsskiftet. NetEnt leder just nu med en avkastning på över 200 procent. Bolag har just nu ett uppköp på sig från 4e plats Evolution Gaming. Uppköpets villkor är att NetEnt aktieägare får lite Evo-aktier.

Sinch är en aktie som verkligen fått lite revansch. Aktien föll under två års tid från sommaren 2017 men har fått en ordentlig uppsving under första halvåret 2020. Bolaget hete tidigare CLX Communications och börsnoterades under 2015. Sysslar med molnbaserade kommunikationslösningar för företag med fokus på bland annat SMS hantering så företag kan nå sina slutkunder enklare.

Det är bara att tacka för ett riktigt händelserikt första börshalvår 2020, nu inväntar vi med spänning på andra halvåret. Vi har bevittnat en historiskt snabb krasch och därefter en historiskt snabb återhämtning. Vad mer detta året kommer leverera ser jag med spänning framemot.
Vad är dina tankar om börsen inför H2 2020, dela gärna i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer