Hoppa till huvudinnehållet

Full fart med nyemissioner på Stockholmsbörsen

Ett stort tema under börsåret 2023 har varit nyemissioner. Det är många bolag som har genomfört eller planerar genomföra företrädesemissioner för att stärka sina balansräkningar. I flera fall är det stora förvärv som ska finansieras och den iskalla obligationsmarknaden har också fått bolag att vilja ta in nytt kapital från aktieägarna istället. Det finns också ett stort antal bolag som går med förlust och löpande behöver ta in nytt kapital från aktieägarna. Finwire har gått igenom den långa listan med nyemissioner och valt ut de största av dessa.

MånadAntal företrädesemissioner
Januari17
Februari17
Mars26
April14
Maj20
Juni27
Juli6
Augusti13
September7
Oktober2
Hittills i år149

Databasen omfattar det drygt tusen bolag som är noterade på Nasdaq Stockholm, First North, Spotlight Stock Market och NGM.

Avgörande för vilken månad nyemissionerna placerats i är ex-dagen, när aktien handlas exklusive teckningsrätt. Databasen uppdateras dagligen. Siffrorna ovan för september och oktober kommer fyllas på med fler nyemissioner, i takt med att de aviseras. Antalet företrädesemissioner som genomförts eller aviserats hittills i år är knappt 150 stycken. Ett fåtal bolag har redan hunnit med två företrädesemissioner i år.

Här inkluderas inte riktade nyemissioner som ofta aviseras efter börsens stängning och därefter är klara före börsens öppning följande dag. Fördelen med riktade emissioner är att bolaget snabbt får in nytt kapital, men nackdelen är att de befintliga aktieägarna blir utspädda genom att antalet aktier i bolaget ökar utan att de får chans att teckna.

Bland de större företrädesemissioner som genomförts tidigare i år på miljardbelopp kan nämnas
Beijer Ref, Castellum och Alimak, som samtliga fick in önskade belopp från aktieägarna.

Kylgrossisten Beijer Ref genomförde en företrädesemission på 13,9 miljarder kronor. Syftet med emissionen var att återbetala den bryggfinansiering som bolaget tog upp i samband med förvärvet av amerikanska Heritage Distribution, en affär på 13,6 miljarder kronor.

Fastighetsbolaget Castellum tog in 10,2 miljarder kronor. Bakgrunden var att fastighetsbranschen drabbats hårt av ränteuppgången som lett till högre räntekostnader och samtidigt är obligationsmarknaden kylslagen för branschen. Utöver nyemissionen har även utdelningen pausats.

Hissbolaget Alimak genomförde en företrädesemission på 2,5 miljarder kronor. Syftet var att återbetala den brygglånefacilitet som tillhölls för att finansiera det stora förvärvet av Tractel som slutfördes i november i fjol.

Läkemedelsbolaget Sobi har en pågående företrädesemission på 6,0 miljarder kronor. Villkoren är 1:7, innebärande att sju befintliga aktier ger rätt att teckna en ny aktie till teckningskursen 142 kronor per aktie. Teckningstiden löper från 31 augusti till 14 september.

Syftet med nyemissionen är att är att återbetala delar av det brygglån som finansierar en del av förvärvet av CTI Biopharma som slutfördes av Sobi den 26 juni. Förvärvet finansierades med en bankfinansiering motsvarande totalt 17,35 miljarder kronor, varav 8,0 miljarder kronor utgjordes av brygglån. Investmentbolaget Investor är storägare i Sobi och kommer teckna sin andel av nyemissionen.

Medicinteknikbolaget Elos Medtech har aviserat en företrädesemission på 4,3 miljarder kronor som ska godkännas på extra bolagsstämma den 15 september. Teckningstiden kommer inledas den 20 oktober. Syftet är att finansiera förvärvet av tyska Klingel Medical som aviserades i slutet av juli.

Denna emission är kontroversiell ur flera aspekter. Dels är storleken klart större än bolagets nuvarande börsvärde på 1,7 miljarder kronor. Teckningskursen på 215 kronor per aktie är också högre än aktuell börskurs i skrivande stund på 212 kronor. Normalt sätts teckningskursen med god rabatt mot börskursen.

I bakgrunden finns ett pågående ägarbråk. Det brittiska riskkapitalbolaget TA Associates kontrollerar, genom bolaget EM Intressenter, 81,2 procent av aktierna efter ett tidigare misslyckat uppköpsbud. Storägaren garanterar också hela nyemissionen.

Jonas Fridh, en större minoritetsägare i Elos med 4 procent av kapitalet, anser att emissionen syftar till att emissionen till att spä ut minoritetsägarna och ge TA möjlighet att komma upp i 90 procents ägande och därefter kunna tvångsinlösa resterande aktier.

Avslutningsvis kommer hösten och vintern säkerligen bjuda på en lång rad ytterligare företrädesemissioner då kapitalbehovet är stort i många noterade bolag och obligationsmarknaden är betydligt tuffare efter ränteuppgången.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm