Hoppa till huvudinnehållet

Från 0 till 4 miljoner på 10 år, mina lärdomar

För ungefär 10 år sen bestämde jag mig, jag ville bli ekonomiskt fri.

Fri att lägga min tid på sånt som intresserar mig. Att kunna arbeta för att jag vill, men inte måste.

Fri att leva mitt liv på mina villkor och disponera min tid fritt.

Som nybakad student var jag van vid att hålla nere kostnaderna och leva spartanskt. När mina gamla klasskompisar fick jobb och snabbt höjde sin levnadsstandard gjorde jag ett par saker annorlunda.

Studentbudget

Jag fortsatte att leva på en studentbudget även när jag fått mitt första jobb. Under de senaste 10 åren har jag haft en lön under genomsnittet i landet, mitt första jobb var inget undantag.

Jag förstod ganska tidigt att det inte var en hög inkomst som skulle göra mig ekonomiskt fri, utan låga omkostnader.

Att cykla året om och äta matlåda till lunch på jobbet blev en livsstil, det tog många arbetsår innan jag valde att slutligen köpa en bil.

Att jag aldrig varit särskilt intresserad av shopping och prylar tror jag varit en stor hjälp, även om jag tidvis spenderat frikostigt på resor och upplevelser. Jag tror på att skära ner på sådant som man inte tycker ger något mervärde och spendera på sådant som man verkligen brinner för.

Hög sparkvot

Under de senaste 10 åren har jag konsekvent haft en sparkvot på mellan 40-60 % av min nettolön varje månad. Den 25:e när lönen landar på kontot har jag satt in en summa direkt på aktiekontot, jag ser därmed aldrig dessa pengar och kan inte spendera dem.

Eftersom jag haft denna rutin har jag aldrig saknat pengarna. Jag har inte vant mig vid att ha dem.

Den höga sparkvoten var särskilt viktig under de första åren för att kunna bygga upp en rejäl aktieportfölj. Det är de första åren som är de viktigaste när det kommer till investeringar på börsen, om pengarna ligger investerade under en längre tid hinner man i större utsträckning åtnjuta effekten av ränta på ränta.

Ju tidigare man startar desto bättre förutsättningar har man. Och ju mer pengar man kan investera under dessa år desto bättre blir oddsen för att man ska få en riktigt fin avkastning över tid.

Vikten av långsiktighet

I takt med att portföljen började växa sig större började jag efter 5-6 år på allvar att känna av ränta på ränta-effekten. Plötsligt kunde portföljen öka eller minska med motsvarande en månadslön på en dag.

Dessa rejäla svängningar som uppstår när portföljen blivit större är något man måste orka uthärda. I mars när oron för Covid-19 började sprida sig på världens börsen gick min aktieportfölj ner med 200 000 kr på en dag. Det var samma dag som jag och resten av familjen var hos bilhandlaren och kollade på en stentrist kombi.

Vi lyckades pruta ner priset på bilen med några tusenlappar, samtidigt kändes det lite märkligt när man precis “förlorat” 200 000 kr på börsen. Men man måste försöka tänka rationellt och långsiktigt.

Mina största innehav är investmentbolag som Investor och Latour. Deras huvudägare är Wallenberg och Douglas. Trots att dessa ägarfamiljer förlorade tiotals miljarder kronor under några veckor i mars fick de inte panik, varför ska då jag få det?

Historiskt har börsen alltid utvecklats väl över tid, nyckeln är långsiktighet.

Det finns gott om chanser att kasta in handduken längs vägen, om det är något jag är stolt över under dessa 10 år så är det att jag alltid lyckats vara långsiktig och avstå från kortsiktig spekulation.

Av de 4 miljoner jag har på börsen idag har nästan hälften tillkommit under de senaste 3 åren, ränta på ränta-effekten har börjat kännas på allvar.

Idag är ni över 40 000 följare som följer min resa mot ekonomisk frihet på mitt Instagramkonto Pengabingen__

Allt fler börjar få upp ögonen för att man kan förändra sin ekonomiska framtid med hjälp av börsen.

Sparsamhet, investeringar och tålamod har varit mina viktigaste nycklar till framgång, vilka är dina?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Hanna
Hanna
2021-01-18 14:01

Hur stor del av dina pengar har du på börsen respektive på sparkonto eller andra ställen? Hur resonerar du kring det?

Noel
Noel
2021-01-19 08:42

Jag är 17 år och ska nu börja månadsspara, jag tänker investera 500 kr varje månad då min inkomster inte är så höga.
Jag har valt ut ett flertal aktier som jag är intresserad att investera långsiktigt i men jag är orolig över hur dom kommer prestera i framtiden. Hur ska man tänka kring detta? Kan man bolla med dig och få lite inspiration?

Bacha
Bacha
Svara till  Noel
2021-01-26 21:21

Börja med index fonder och utöka med några förvaltade fonder senare.